Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Hogyan használjuk a humidor párásítót?

2018. szeptember 18. 12:45
Egy humidorhoz nélkülözhetetlen a párásító használata, mert anélkül könnyen kiszáradhatnak a tárolt szivarok, elveszítik aromájukat, ugyanis a párásításnak köszönhetően érik el hogy jellegzetes aromájuk ki tudjon alakulni.

A párásító feltöltése

A humidor párásítás desztillált vízzel történik. Egy tálba töltsünk desztillált vizet és állítsuk bele fejjel lefelé a párásítót, mintegy 15-30 perc elteltével a megfelelő mennyiségű desztillált vizet fogja magába szívni a párásító, ha nem megoldható, hogy egy edényt használjunk, akkor lehet akár egyenesen az akrylpolimer kristályokra vagy a szivacsra is önteni a desztillált vizet. Fontos hogy a párásító kívülről száraz maradjon, ezért a vízbe merítés után mindenképpen töröljük át papírtörlővel és itassuk fel a felesleges folyadékot.

Nem mindegy, hogy mekkora a párásító, hiszen ha túl nagyot teszünk bele, akkor a páratartalom is túl magas lesz. Egy átlagos méretű (azaz 50-80 szál szivar tárolására alkalmas) humidorba, vagy annál kisebbe az egyik legmegfelelőbb választás lehet az arany akrylpolimer kristályos Angelo párásító.

Milyen humidor párásítók közül szemezgethetünk?

A hagyományos szivacsos párásító: Ugyanolyan elven működik, mint a virágok alá helyezett oázisok, csak éppen nem vízzel látja el a szivarokat, hanem azok párásítására szolgál.

Akrylpolimer kristályos párásító: Az akrylpolimer kristályok a saját tömegük 4-5 szörösére képesek duzzadni, hiszen így tudják magukba szívni a vizet. Ezekre a kristályokra kell ráönteni a folyadékot, amit magukba szívnak és így biztosítják a megfelelő páratartalmat. Sokkal alkalmasabbak a páratartalom megtartására, mint a szivacsos megoldás. A szivacsos párásítókból nagyon egyszerűen kreálhatunk kristályos párásítót, oly módon, hogy kivesszük a szivacsos részt és kristályokat teszünk a helyére.

Hygrolator párásító: Ez már egy eleve desztillált vízzel feltöltött rendszer, melyet egy fóliával ellátott védőcsomagolásban lehet kapni. Csak ezt a takarófóliát kell eltávolítanunk, majd behelyezzük a humidorba és ez szabályozza a páratartalmat. Kb 40-60 nap után kell csak desztillált vízzel utántöltenünk.

A megfelelő páratartalom 68-72%-os a humidorokban, ezzel elősegítve, hogy a szivarok megfelelően égjenek. 22 Celsius fokos hőmérséklet és kb 70%-os páratartalom mellett egy légköbméter levegőben kb. 13 gramm víz van. Ez a legideálisabb környezet a szivaroknak, ugyanis ekkor a szivarok saját tömegük 13%-át képesek magukba szívni.

Mindig nagyon fontos a megfelelő páratartalom biztosítása a szivarjainknak. Az alacsony páratartalom azt eredményezheti, hogy a szivar kiszárad, így megrepedezik, könnyen törhet és nagyon gyorsan elég a meggyújtás után, hiszen nincsen meg az a nedvességtartalom, ami meglassítaná az égésüket. A nedvesség elvesztése a szivarok ízét is befolyásolja, nem lesznek olyan lágyak, ellenben erőteljesebb és egyben kesernyésebb is lesz az ízük.

vehir
vehir
vehir
vehir.hu
további cikkek
ŐNK_Fotó_Lakatos Péter
ŐNK_Fotó_Lakatos Péter
ŐNK_Fotó_Lakatos Péter
Dupláznak az Őrült Nők Veszprémben Hatalmas az érdeklődés Az Őrült Nők Ketrece című előadásra Veszprémben, ezért a már május 18-ára meghirdetett, este 8-kor kezdődő előadás mellett aznap fél 3-kor is színpadra kerül a kultikus darab a Veszprém Arénában. Az előadás előtt két órával pedig az érdeklődők szintén találkozhatnak a szereplőkkel és betekinthetnek a kulisszák mögé is. 2025. március 18. 11:49
41fca47cc1eca295199444667ae7760c17d6569a (1)
41fca47cc1eca295199444667ae7760c17d6569a (1)
41fca47cc1eca295199444667ae7760c17d6569a (1)
Botra fel! – Veszprémben is elindulnak a nordic walking túrák Nem a szauna az egyetlen dolog, amit a finnek adtak a világnak és jótékony hatással van az ember fizikai és lelki állapotára egyaránt. A nordic walking amilyen egyszerű sport, olyan sok előnye van, viszont itt sem árt, ha szakavatott oktatótól kap segítséget az ember a kezdő mozdulatok elsajátításához. A Tourinform Veszprém idei legaktívabb programján az ország legnevesebb nordic walking edzőjével kelhetnek útra az érdeklődők Veszprémben. De, hogy pontosan mit kínál a március 21-ei program és honnan ered a nordic walking, arról cikkünkben lerántjuk a leplet. 2025. március 12. 22:49
1O4A5886
1O4A5886
1O4A5886
A belváros egy eldugott zugában ismertük meg, hogy mitől lesz valóban élmény az étkezés Veszprém egyik legújabb ételkiszállító vállalkozása, a Zugkonyha nem attól lesz egyedi, hogy gondosan megválogatott alapanyagokból dolgoznak. Nem is csak attól, hogy a sütőlapnak ideje sincs kihűlni, hiszen a hét minden napján, reggeltől késő estig sercegnek rajta a húspogácsák. A Zugkonyhásoknak titka valami egészen másban van. Zsuzsit és Norbit a belváros egyik eldugott zugában kerestük meg, és miközben vártuk az ebédünket, kicsit a veszprémiek ízlését is megismertük. 2025. február 2. 20:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.