Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2025. december 6. Miklós
Veszprém
7°C
2025. december 6. Miklós
Veszprém
7°C

Hogyan használjuk a humidor párásítót?

2018. szeptember 18. 12:45
Egy humidorhoz nélkülözhetetlen a párásító használata, mert anélkül könnyen kiszáradhatnak a tárolt szivarok, elveszítik aromájukat, ugyanis a párásításnak köszönhetően érik el hogy jellegzetes aromájuk ki tudjon alakulni.

A párásító feltöltése

A humidor párásítás desztillált vízzel történik. Egy tálba töltsünk desztillált vizet és állítsuk bele fejjel lefelé a párásítót, mintegy 15-30 perc elteltével a megfelelő mennyiségű desztillált vizet fogja magába szívni a párásító, ha nem megoldható, hogy egy edényt használjunk, akkor lehet akár egyenesen az akrylpolimer kristályokra vagy a szivacsra is önteni a desztillált vizet. Fontos hogy a párásító kívülről száraz maradjon, ezért a vízbe merítés után mindenképpen töröljük át papírtörlővel és itassuk fel a felesleges folyadékot.

Nem mindegy, hogy mekkora a párásító, hiszen ha túl nagyot teszünk bele, akkor a páratartalom is túl magas lesz. Egy átlagos méretű (azaz 50-80 szál szivar tárolására alkalmas) humidorba, vagy annál kisebbe az egyik legmegfelelőbb választás lehet az arany akrylpolimer kristályos Angelo párásító.

Milyen humidor párásítók közül szemezgethetünk?

A hagyományos szivacsos párásító: Ugyanolyan elven működik, mint a virágok alá helyezett oázisok, csak éppen nem vízzel látja el a szivarokat, hanem azok párásítására szolgál.

Akrylpolimer kristályos párásító: Az akrylpolimer kristályok a saját tömegük 4-5 szörösére képesek duzzadni, hiszen így tudják magukba szívni a vizet. Ezekre a kristályokra kell ráönteni a folyadékot, amit magukba szívnak és így biztosítják a megfelelő páratartalmat. Sokkal alkalmasabbak a páratartalom megtartására, mint a szivacsos megoldás. A szivacsos párásítókból nagyon egyszerűen kreálhatunk kristályos párásítót, oly módon, hogy kivesszük a szivacsos részt és kristályokat teszünk a helyére.

Hygrolator párásító: Ez már egy eleve desztillált vízzel feltöltött rendszer, melyet egy fóliával ellátott védőcsomagolásban lehet kapni. Csak ezt a takarófóliát kell eltávolítanunk, majd behelyezzük a humidorba és ez szabályozza a páratartalmat. Kb 40-60 nap után kell csak desztillált vízzel utántöltenünk.

A megfelelő páratartalom 68-72%-os a humidorokban, ezzel elősegítve, hogy a szivarok megfelelően égjenek. 22 Celsius fokos hőmérséklet és kb 70%-os páratartalom mellett egy légköbméter levegőben kb. 13 gramm víz van. Ez a legideálisabb környezet a szivaroknak, ugyanis ekkor a szivarok saját tömegük 13%-át képesek magukba szívni.

Mindig nagyon fontos a megfelelő páratartalom biztosítása a szivarjainknak. Az alacsony páratartalom azt eredményezheti, hogy a szivar kiszárad, így megrepedezik, könnyen törhet és nagyon gyorsan elég a meggyújtás után, hiszen nincsen meg az a nedvességtartalom, ami meglassítaná az égésüket. A nedvesség elvesztése a szivarok ízét is befolyásolja, nem lesznek olyan lágyak, ellenben erőteljesebb és egyben kesernyésebb is lesz az ízük.

vehir.hu
további cikkek
Dupláznak az Őrült Nők Veszprémben Őrült nők ketrece Dupláznak az Őrült Nők Veszprémben Hatalmas az érdeklődés Az Őrült Nők Ketrece című előadásra Veszprémben, ezért a már május 18-ára meghirdetett, este 8-kor kezdődő előadás mellett aznap fél 3-kor is színpadra kerül a kultikus darab a Veszprém Arénában. Az előadás előtt két órával pedig az érdeklődők szintén találkozhatnak a szereplőkkel és betekinthetnek a kulisszák mögé is. 2025. március 18. 11:49 Botra fel! – Veszprémben is elindulnak a nordic walking túrák közélet Botra fel! – Veszprémben is elindulnak a nordic walking túrák Nem a szauna az egyetlen dolog, amit a finnek adtak a világnak és jótékony hatással van az ember fizikai és lelki állapotára egyaránt. A nordic walking amilyen egyszerű sport, olyan sok előnye van, viszont itt sem árt, ha szakavatott oktatótól kap segítséget az ember a kezdő mozdulatok elsajátításához. A Tourinform Veszprém idei legaktívabb programján az ország legnevesebb nordic walking edzőjével kelhetnek útra az érdeklődők Veszprémben. De, hogy pontosan mit kínál a március 21-ei program és honnan ered a nordic walking, arról cikkünkben lerántjuk a leplet. 2025. március 12. 22:49 A belváros egy eldugott zugában ismertük meg, hogy mitől lesz valóban élmény az étkezés gasztronómia A belváros egy eldugott zugában ismertük meg, hogy mitől lesz valóban élmény az étkezés Veszprém egyik legújabb ételkiszállító vállalkozása, a Zugkonyha nem attól lesz egyedi, hogy gondosan megválogatott alapanyagokból dolgoznak. Nem is csak attól, hogy a sütőlapnak ideje sincs kihűlni, hiszen a hét minden napján, reggeltől késő estig sercegnek rajta a húspogácsák. A Zugkonyhásoknak titka valami egészen másban van. Zsuzsit és Norbit a belváros egyik eldugott zugában kerestük meg, és miközben vártuk az ebédünket, kicsit a veszprémiek ízlését is megismertük. 2025. február 2. 20:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.