Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
17°C
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
17°C

A centrifugál szivattyú jelleggörbéje

2018. szeptember 18. 12:54
A centrifugál szivattyúk az ipar számos területén elterjedtek, de miért érdemes centrifugál szivattyúkat használni? Hogyan működnek a centrifugál szivattyúk? Számtalan kérdés merülhet fel a szivattyúk használata közben, de még vásárlásuk előtt is. Ezen kérdésekre igyekszünk most válaszolni.

Hogy működik a centrifugál szivattyú?

A járókerék végzi a forgó mozgást, aminek következtében mesterséges örvényt kelt magában a szivattyú kamrájában. A szállítandó közeg a szívócsonk irányából érkezik a lapátos járókerék vonalában, majd eléri a lapátot, amivel átáramlik a közeg a szivattyú kamrájába, hogy ismét egy nyomócsonkon kifelé hagyja el a szivattyút. Járókerék alapján az alábbi típusokat különböztetjük meg a centrifugál szivattyúknál: csavar-centrifugál szivattyút, zárt járókerekest és nyílt járókerekest.

A hagyományos centrifugál szivattyú rendkívül hatékony eszköz, ha kis és közepes szilárdságú, kis viszkozitású, nagyobb mennyiségű folyadék szállításáról van szó egy üzemi területen. Természetesen léteznek nehezebb, nagyobb viszkozitást is elbíró modellek is. Nagyon hasznos, mert sokféle sav, lúg és vízbázisú közeget szállíthatunk és átemelhetünk vele.

Többféle centrifugál szivattyút különböztetünk meg

Mi alapján különböztetünk meg centrifugál szivattyúkat? Most felsorolással vesszük számba, hogy mik lehetnek a megkülönböztetés alapjai:

  • Anyagminőség szerint: fémházas, műanyag házas;
  • Tengely szerint: horizontális (vízszintes) tengelyű, vertikális (függőleges) tengelyű;
  • Felszívás szerint: ráfolyásos vagy önfelszívó;
  • Járókerék szerint: nyitott vagy zárt
  • Tengelytömítés szerint: tengelytömítéssel rendelkező (pl.: csúszógyűrű tömítésű centrifugál szivattyú), mágneses tengelykapcsolós

A szivattyúk jelleggörbéje

A szivattyúk jelleggörbéje leírja a szivattyúk hidraulikai teljesítményét egy koordináta rendszerbe, ahol az „X” és „Y” koordináta tengelyek a pozitív tartományban mutatják a görbét. A vízszintes „x” tengelyen a folyadékszállító kapacitást jelenítjük meg, a térfogatáram (az időegység alatt átáramlott anyag térfogata) jele a „Q”; mértékegysége: m3/h vagy l/min (esetleg l/sec).

A függőleges „y” tengelyen az emelőmagasságot (nyomásképesség) jelenítjük meg, ahol a méter vízoszlopban vagy bar mértékegységeket használhatjuk. A nyomómagasság jele: H; definíciója alapján a nyomómagasság az a távolság, amely a szívócsonk középvonalától és a szivattyú által megemelt vízszint közötti érték méterben kifejezve.

A centrifugál szivattyúkra igaz, hogy az emelőmagasság (H) a szállítási teljesítmény (Q) rovására növelhető, tehát a görbéje egy csökkenő meredekségű görbe lesz. Ezért fontos, hogy a szivattyú kiválasztásánál figyeljünk arra, hogy a méretezés és a nyomásesés megfelelő viszonyban legyen, vagyis a szivattyúnak mekkora magasságot kell leküzdenie, hogy elérje a munkavégző egységét (pl.: a fúvókát).

Ha centrifugál szivattyú, vagy bármilyen más szivattyú vásárlásában gondolkozunk, érdemes körülnézni a Monojet Kft. szivattyú kínálatában, ahol megtalálhatjuk a centrifugál szivattyúkat műanyag- és fémházas kivitelben is.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.