Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Veszprém bora 2018-ban a Rózsakő

2018. szeptember 20. 14:39 // Forrás: VMJV
A felhívásra érkezett mintegy 150 nedűből 2018-ban is gondos szakmai válogatás után nevezte ki a Város bora címet viselő italt Martonosi Zsolt szakértő.

A település hagyományainak megfelelően, a 15 éve létező borversenyen idén is a város méltóságát tükröző színvonalas ital kiválasztása volt a cél, mely egész évben méltóképp viselheti a Város Bora rangot. A nedű megnevezése igen nehéz feladatnak bizonyult, mivel Magyarország 22 borvidékéből négy kiváló egység is Veszprém megyében található, így igen nemes, világhírű nedűk közül válogathatott a szakértőnk-írja közleményében a veszprémi önkormányzat.

A badacsonyi Borbély pincészet Rózsakő nevű borára esett a szakmai zsűri választása 2018-ban, így a város nevéhez kapcsolódik egy éven keresztül a bor népszerűsítése.

A második generációs Borbély pincészet 23 ha-s családi birtokán saját feldolgozással készülnek a borok. A Rózsakő a Badacsonyi borvidék kiváló fajtája, mely a Kéknyelű és a Budai zöld szőlőfajok kereszteződősből jött létre, ezzel a válogatással pedig a fajta sokszínűségét kívánta megmutatni. A vulkanikus íz és a virágos illat dominál, savai finomak, de a bazalt ásványossága elmélyíti, végül a tölgyfahordós érlelés teszi igazán elegáns borrá, így tökéletes választás mind a hölgyek, mind az urak számára.

Büszkén ajándékozzuk majd a Rózsakő palackjait a városi ünnepségeken, rendezvényeken vendégeinknek, díjazottjainknak. A pincészet az egyedi ízvilág bemutatására törekszik boraival, így a Rózsakővel is, mi pedig Veszprém utánozhatatlanságát szeretnénk átadni palackba zárva- zárul az önkormányzat sajtóközleménye.

A pincészetről egyébként az Ecoport magazin is írt legutóbbi lapszámában:

Ecoport - Badacsonytomajról ered Veszprém város bora

És hogy melyik Tamás kedvenc bora? „A Bács-hegy Badacsonyi Olasz rizling, melyet a hagyományokhoz ragaszkodva új tölgyfa hordóban hat hónapig érlelünk. A hegy kiválóan alkalmas szőlőművelésre, amelyen jelenleg 4 hektáron termelünk elsősorban Olasz rizlinget, és folyamatosan gondolkodunk a fejlődési lehetőségeken. Ha kimegy oda az ember, elfelejti minden gondját, feltöltődik energiával."

vehir.hu
Kovács Bálint
további cikkek
Adventi süti workshop Kalas Györgyivel a KUNSZT!-ban Adventi süti workshop Kalas Györgyivel a KUNSZT!-ban Advent első vasárnapján a veszprémi KUNSZT! kávézó egy igazán különleges programmal várja a gyerekeket és szüleiket: Kalas Györgyi gasztroújságíró és gyerekkönyvek szerzője tart adventi süti workshopot.  2024. november 29. 13:36 Gyermek video kolonoszkóppal gazdagodott a Csolnoky Ferenc Kórház egészség Gyermek video kolonoszkóppal gazdagodott a Csolnoky Ferenc Kórház Hétfő délután került sor az ünnepélyes átadásra; azt eszközt a kórház gyermekosztályának alapítványa, az Emberkék Alapítvány adományozta az intézménynek, mely sikeresen pályázott a Pro Filii Alapítványhoz forrásért. 2024. október 8. 13:28 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. 2024. szeptember 29. 9:00 Háromnapos gasztroünnep a Balaton és Olaszország ízeivel Háromnapos gasztroünnep a Balaton és Olaszország ízeivel A balatoni régió több mint 50 étterme és borászata mellett idén Olaszország kulináris különlegességeit mutatja be a Balaton Wine & Gourmet. A gasztroünnepet a korábbinál is gazdagabb programkínálattal szeptember 6-7-8. között rendezik Veszprémben. 2024. június 26. 16:13

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.