A település hagyományainak megfelelően, a 15 éve létező borversenyen idén is a város méltóságát tükröző színvonalas ital kiválasztása volt a cél, mely egész évben méltóképp viselheti a Város Bora rangot. A nedű megnevezése igen nehéz feladatnak bizonyult, mivel Magyarország 22 borvidékéből négy kiváló egység is Veszprém megyében található, így igen nemes, világhírű nedűk közül válogathatott a szakértőnk-írja közleményében a veszprémi önkormányzat.
A badacsonyi Borbély pincészet Rózsakő nevű borára esett a szakmai zsűri választása 2018-ban, így a város nevéhez kapcsolódik egy éven keresztül a bor népszerűsítése.
A második generációs Borbély pincészet 23 ha-s családi birtokán saját feldolgozással készülnek a borok. A Rózsakő a Badacsonyi borvidék kiváló fajtája, mely a Kéknyelű és a Budai zöld szőlőfajok kereszteződősből jött létre, ezzel a válogatással pedig a fajta sokszínűségét kívánta megmutatni. A vulkanikus íz és a virágos illat dominál, savai finomak, de a bazalt ásványossága elmélyíti, végül a tölgyfahordós érlelés teszi igazán elegáns borrá, így tökéletes választás mind a hölgyek, mind az urak számára.
Büszkén ajándékozzuk majd a Rózsakő palackjait a városi ünnepségeken, rendezvényeken vendégeinknek, díjazottjainknak. A pincészet az egyedi ízvilág bemutatására törekszik boraival, így a Rózsakővel is, mi pedig Veszprém utánozhatatlanságát szeretnénk átadni palackba zárva- zárul az önkormányzat sajtóközleménye.
A pincészetről egyébként az Ecoport magazin is írt legutóbbi lapszámában:
Ecoport - Badacsonytomajról ered Veszprém város bora
És hogy melyik Tamás kedvenc bora? „A Bács-hegy Badacsonyi Olasz rizling, melyet a hagyományokhoz ragaszkodva új tölgyfa hordóban hat hónapig érlelünk. A hegy kiválóan alkalmas szőlőművelésre, amelyen jelenleg 4 hektáron termelünk elsősorban Olasz rizlinget, és folyamatosan gondolkodunk a fejlődési lehetőségeken. Ha kimegy oda az ember, elfelejti minden gondját, feltöltődik energiával."