Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C

Csoportos edzés

2018. október 3. 12:00
Egyre nagyobb teret hódítanak, egyre népszerűbbek a csoportos edzések. De vajon miért, és valóban olyan jók, ezek az óra fajták? Hasznosak? Élvezhetők? Igen! Ha megtaláljuk azt, ahol kiteljesedhetünk.

Nagyon sokan bizonyos okokból nem szívesen látogatnának ilyen órákat, pedig tényleg ezek azok, amikre szükségük lenne. Vannak általános kifogások, félelmek és vannak téves sztereotípiák. Sem taglalni, sem cáfolni nem akarom ezeket, inkább az előnyöket sorolnám fel, megpróbálva rávilágítani azon dolgokra, amik vonzóvá tehetik számunkra a történetet.

Alapból a csoportos tréningeknek megvan az a közösségépítő ereje, ami szinte minden ember számára vonzó. Alapvető viselkedési forma, hogy az ember szeretne valahova tartozni. Ez egyfajta biztonságérzetet, önértékelési pluszt nyújt. Nem vagyok pszichológus, de higgyétek el, ez így van. Sokkal egyszerűbb úgy megoldani a problémákat, megmászni a hegyeket, legyűrni az akadályokat, ha nem egyedül szenvedünk, ha van, aki segít, ha látom, hogy nem csak nekem nehéz. Az ilyen edzéseken a „jobbak”, a haladók húzzák a kezdőket, bátorítják, inspirálják őket. A kezdők csodálata pedig továbblöki a haladókat, hisz ők büszkék lesznek magukra. Joggal! Tény, hogy a vegyes összetétel mindig jobb elegyet alkot egy csoportban, akár az edzettségi szintet, akár a nemek összetételét nézzük. Emiatt én nem is szeretem a kezdő, és a haladó órákat megkülönböztetni. Nem is alkalmazom, ha tehetem.

Még valami, ami szerintem alap és nagyon fontos! Véleményem szerint, ha csak az óratípus nem követeli meg (pl. spinning, aerobik), akkor az óraadó ne eddzen a társasággal! Éljen együtt a zenével, a társasággal, motiváljon, üvöltsön, lelkesítsen, csinálja a hangulatot, de mindenekelőtt figyelje, javítsa, korrigálja a hibákat, csökkentse minimálisra az esetleges sérülések kockázatát! El szoktam mondani, hogy ez a fajta edzés azért olcsó, mert egy óra alatt tetőtől talpig leedzem őket, és ezért a pénzért, még személyi edzőt is kapnak. Nálam ugyanis nem elég egy gyakorlatot megcsinálni, törekszem rá, hogy az órán résztvevők megértsék, és elsajátítsák az adott gyakorlatsort, hogy akár a civil életbe is át tudják vinni, és ott is használni a nálam tanultakat. Tépem is a számat állandóan… De élvezem!

Úgyhogy menjetek, gyertek csoportos edzésre, fejlődjetek, tanuljatok, érezzétek jól magatokat!

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.