Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Világkonyhává avanzsált a veszprémi egyetem

2018. október 18. 11:55
Na jó, nem az egész egyetem, és nem is örök időkre, mindenesetre egy délutánig erejéig már-már lehetségessé vált a teleportálás, amikor 30 perc alatt járhattuk körbe Ázsiát és Afrikát és kóstolhattuk meg a két kontinens tradicionális ételeit.

A különleges trükkért a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kara és a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. felelt, meg az a több tucat lelkes külföldi hallgató, aki úgy döntött, ad egy kis ízelítőt országa konyhájából és hagyományaiból.

Kevesen tudják ugyanis, de az egyetemen 350 nemzetközi diák tanul, és azért, hogy a nálunk töltött idő alatt ne csak az órai tananyaggal találkozzanak, hanem a magyar kultúrába is belekóstolhassanak, az intézmény tíz éve minden esztendőben nemzetközi hetet tart, ahol jobban megismerkedhetnek velünk. És vice versa, mi is őket, hiszen ha a szívünkre tesszük a kezünket, őszintén bevallhatjuk, a legtöbben a saját kis buborékunkban mozgunk és ritkán ápolunk szorosabb kapcsolatot más nációk tagjaival. Pedig beszélgetni velük, megismerni a kultúrájukat, szokásaikat felér egy instant utazással is: kevesek olyan szerencsések, hogy ténylegesen eljussanak Kambodzsába, barátja lenni egy kambodzsainak viszont félig már majdnem olyan, mintha ott jártunk volna az országban.

Erről szól Veszprém és a balatoni régió Európa Kulturális Fővárosa pályázata is: lássuk meg egymást, nyissuk ki a szívünket az új dolgokra, a toleranciára, a sokszínűségre. Éppen ezért idén a város is a nemzetközi hét mellé állt, aminek keretében szerdán a Taste the world programon kilenc nemzet fiataljai adtak kóstolót országuk hagyományos ételeiből, amelyekhez a hozzávalót a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. biztosította. A kontinentálisan jelenlévő Afrika mellett Mongólia, Kazahsztán, Oroszország, Kambodzsa, Dél-Korea, Banglades, India és Tunézia reprezentálták magukat, a hallgatók pedig nemcsak a finom fogások elkészítésében jeleskedtek, de néhány érdekes információt is megosztottak az országukról, a kambodzsaiak pedig egy hagyományos táncot is bemutattak.

Tudtátok például, hogy Kazahsztán fővárosa a legfiatalabb? És hogy kifejezetten sok lóhúst esznek, de van egy ún. anyóssalátájuk is, amely a paradicsom és a padlizsán közötti csípős részről kapta a nevét? Vagy hogy Kambodzsában a buddhizmus elterjedése előtt virágzott a hedonizmus? És azt, hogy az afrikai jollof rizs az egyik legnépszerűbb étel az 54 államot magába foglaló kontinensen, amely rendszeresen verseny tárgyát is képezi, hogy kinek a verziója a legjobb?

Na és azt, hogy mennyire finomak ezek az ázsiai és afrikai ételkülönlegességek? Nem csoda, hogy az eredetileg két órásra tervezett ételkóstolón fél óra alatt elfogyott minden. Ami engem illet, lóhúst ugyan nem kóstoltam, az afrikai rizs viszont tényleg nagyon ízletes volt, ahogy a kambodzsaiak specialitása, az agaragar zselé is. Megsúgom, semmi köze a kutyához, a tengeri vörösmoszatokhoz viszont annál több, ízre mégis inkább egy egzotikus déligyümölcsöt idéz.

A kedvencem azonban Dél-Korea nemzeti étele, a piknikeken szendvics helyett fogyasztott kimbap volt, amely ugyan úgy néz ki, mint a sushi, mégsem az. Mint Gyu-Ree Kimtől megtudtam, a sushival ellentétben a kimbap sokkal több hozzávalót tartalmaz, például uborkát, répát, tojást, rizsecetet és tengeri hínárt, és nemcsak nyers töltelék lehet benne, hanem különböző húsfélék is. Gyu-Ree Kimtől egyébként nemcsak a kimbap receptjét tanulhatjuk el, de a bátorságot is. Ő ugyanis az egyetlen dél-koreai az egyetemen, ami miatt nemcsak a felelőssége nagyobb, hogy jól reprezentálja a hazáját, de az elején egy kicsit magányos is volt emiatt. Mint mondja, szerencsére mindenki nagyon kedves és nyitott, így ma már nagyon szeret Veszprémben lenni – ez a második éve és a 3. szemesztere -, időnként pedig a barátokkal szintén tartanak hasonló gasztronómiai összejöveteleket. Egyébként az indiai konyha fűszeressége révén nagy kedvence, de imádja a gulyást is, mert hozzájuk hasonlóan mi is sok paprikát használunk, ami egy kicsit az otthonára emlékezteti. Egy kicsit meglepő, igaz?

Gyu-Ree Kim és a kimbapGyu-Ree Kim és a kimbap

Szóval aki idén lemaradt a Taste the worldről, bizony sajnálhatja, mert kalandos utazásból maradt ki. Jó hír, hogy Mészáros Zoltán, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. igazgatójának ígérete szerint jövő tavasszal igyekeznek megismételni a rendezvényt, amikor a Hotel Magister falai közül kilépve, nagyobb keretek között is megmutathatnák, milyen jókat falatozhatunk külföldiekkel, és a hogy a gasztronómia kiváló híd egymás megismeréséhez.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Adventi süti workshop Kalas Györgyivel a KUNSZT!-ban Adventi süti workshop Kalas Györgyivel a KUNSZT!-ban Advent első vasárnapján a veszprémi KUNSZT! kávézó egy igazán különleges programmal várja a gyerekeket és szüleiket: Kalas Györgyi gasztroújságíró és gyerekkönyvek szerzője tart adventi süti workshopot.  2024. november 29. 13:36 Filmbemutatón az EKF öröksége: a régió fejlődése és a közös jövő építése Európa Kulturális Fővárosa Filmbemutatón az EKF öröksége: a régió fejlődése és a közös jövő építése Veszprém és a Bakony-Balaton régió számára az Európa Kulturális Fővárosa 2023-as cím elnyerése és megvalósítása mérföldkő volt, amely új lendületet adott a helyi közösségeknek és a kulturális életnek. Ezt a kiemelkedő évet és az általa elindított kezdeményezéseket egy átfogó dokumentumfilm örökítette meg, amelyet pénteken mutattak be elsőként a FOTON Audiovizuális Centrumban. A film és az azt követő panelbeszélgetés bemutatta, hogyan született meg az ötlet, milyen háttérmunka zajlott az események mögött, és milyen irányokban folytatódhatnak az EKF által elindított folyamatok. 2024. november 15. 23:25 A kezdeti bizonytalanság után valódi együttműködés jött létre – interjú Mike Friderikával, az EKF programfejlesztési igazgatójával interjú A kezdeti bizonytalanság után valódi együttműködés jött létre – interjú Mike Friderikával, az EKF programfejlesztési igazgatójával Dr. Mike Friderika nyolc éven át meghatározó szereplőként vett részt, már a kezdetektől, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programban, amely új alapokra helyezte Veszprém és a Bakony-Balaton régió kulturális életét. 2024. november 12. 17:26 Gyermek video kolonoszkóppal gazdagodott a Csolnoky Ferenc Kórház egészség Gyermek video kolonoszkóppal gazdagodott a Csolnoky Ferenc Kórház Hétfő délután került sor az ünnepélyes átadásra; azt eszközt a kórház gyermekosztályának alapítványa, az Emberkék Alapítvány adományozta az intézménynek, mely sikeresen pályázott a Pro Filii Alapítványhoz forrásért. 2024. október 8. 13:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.