Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
5°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
5°C

Világkonyhává avanzsált a veszprémi egyetem

2018. október 18. 11:55
Na jó, nem az egész egyetem, és nem is örök időkre, mindenesetre egy délutánig erejéig már-már lehetségessé vált a teleportálás, amikor 30 perc alatt járhattuk körbe Ázsiát és Afrikát és kóstolhattuk meg a két kontinens tradicionális ételeit.

A különleges trükkért a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kara és a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. felelt, meg az a több tucat lelkes külföldi hallgató, aki úgy döntött, ad egy kis ízelítőt országa konyhájából és hagyományaiból.

Kevesen tudják ugyanis, de az egyetemen 350 nemzetközi diák tanul, és azért, hogy a nálunk töltött idő alatt ne csak az órai tananyaggal találkozzanak, hanem a magyar kultúrába is belekóstolhassanak, az intézmény tíz éve minden esztendőben nemzetközi hetet tart, ahol jobban megismerkedhetnek velünk. És vice versa, mi is őket, hiszen ha a szívünkre tesszük a kezünket, őszintén bevallhatjuk, a legtöbben a saját kis buborékunkban mozgunk és ritkán ápolunk szorosabb kapcsolatot más nációk tagjaival. Pedig beszélgetni velük, megismerni a kultúrájukat, szokásaikat felér egy instant utazással is: kevesek olyan szerencsések, hogy ténylegesen eljussanak Kambodzsába, barátja lenni egy kambodzsainak viszont félig már majdnem olyan, mintha ott jártunk volna az országban.

Erről szól Veszprém és a balatoni régió Európa Kulturális Fővárosa pályázata is: lássuk meg egymást, nyissuk ki a szívünket az új dolgokra, a toleranciára, a sokszínűségre. Éppen ezért idén a város is a nemzetközi hét mellé állt, aminek keretében szerdán a Taste the world programon kilenc nemzet fiataljai adtak kóstolót országuk hagyományos ételeiből, amelyekhez a hozzávalót a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. biztosította. A kontinentálisan jelenlévő Afrika mellett Mongólia, Kazahsztán, Oroszország, Kambodzsa, Dél-Korea, Banglades, India és Tunézia reprezentálták magukat, a hallgatók pedig nemcsak a finom fogások elkészítésében jeleskedtek, de néhány érdekes információt is megosztottak az országukról, a kambodzsaiak pedig egy hagyományos táncot is bemutattak.

Tudtátok például, hogy Kazahsztán fővárosa a legfiatalabb? És hogy kifejezetten sok lóhúst esznek, de van egy ún. anyóssalátájuk is, amely a paradicsom és a padlizsán közötti csípős részről kapta a nevét? Vagy hogy Kambodzsában a buddhizmus elterjedése előtt virágzott a hedonizmus? És azt, hogy az afrikai jollof rizs az egyik legnépszerűbb étel az 54 államot magába foglaló kontinensen, amely rendszeresen verseny tárgyát is képezi, hogy kinek a verziója a legjobb?

Na és azt, hogy mennyire finomak ezek az ázsiai és afrikai ételkülönlegességek? Nem csoda, hogy az eredetileg két órásra tervezett ételkóstolón fél óra alatt elfogyott minden. Ami engem illet, lóhúst ugyan nem kóstoltam, az afrikai rizs viszont tényleg nagyon ízletes volt, ahogy a kambodzsaiak specialitása, az agaragar zselé is. Megsúgom, semmi köze a kutyához, a tengeri vörösmoszatokhoz viszont annál több, ízre mégis inkább egy egzotikus déligyümölcsöt idéz.

A kedvencem azonban Dél-Korea nemzeti étele, a piknikeken szendvics helyett fogyasztott kimbap volt, amely ugyan úgy néz ki, mint a sushi, mégsem az. Mint Gyu-Ree Kimtől megtudtam, a sushival ellentétben a kimbap sokkal több hozzávalót tartalmaz, például uborkát, répát, tojást, rizsecetet és tengeri hínárt, és nemcsak nyers töltelék lehet benne, hanem különböző húsfélék is. Gyu-Ree Kimtől egyébként nemcsak a kimbap receptjét tanulhatjuk el, de a bátorságot is. Ő ugyanis az egyetlen dél-koreai az egyetemen, ami miatt nemcsak a felelőssége nagyobb, hogy jól reprezentálja a hazáját, de az elején egy kicsit magányos is volt emiatt. Mint mondja, szerencsére mindenki nagyon kedves és nyitott, így ma már nagyon szeret Veszprémben lenni – ez a második éve és a 3. szemesztere -, időnként pedig a barátokkal szintén tartanak hasonló gasztronómiai összejöveteleket. Egyébként az indiai konyha fűszeressége révén nagy kedvence, de imádja a gulyást is, mert hozzájuk hasonlóan mi is sok paprikát használunk, ami egy kicsit az otthonára emlékezteti. Egy kicsit meglepő, igaz?

Gyu-Ree Kim és a kimbapGyu-Ree Kim és a kimbap

Szóval aki idén lemaradt a Taste the worldről, bizony sajnálhatja, mert kalandos utazásból maradt ki. Jó hír, hogy Mészáros Zoltán, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. igazgatójának ígérete szerint jövő tavasszal igyekeznek megismételni a rendezvényt, amikor a Hotel Magister falai közül kilépve, nagyobb keretek között is megmutathatnák, milyen jókat falatozhatunk külföldiekkel, és a hogy a gasztronómia kiváló híd egymás megismeréséhez.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   tegnap 21:36 Büszkén lobog a Kertváros zászlója Büszkén lobog a Kertváros zászlója 2022-ben civil kezdeményre, az EKF támogatásával készültek el azok a városrészi zászlók, melyek a veszprémi polgárok egyes lakókörzetekhez fűződő identitását erősítik. A lobogók már több rendezvényen is megjelentek, de az egyes városrészekben is ott vannak. Kedden ünnepélyes keretek között vonták fel a Kertváros zászlóját. 2024. március 12. 21:00 Zászlót bontottak Veszprém városrészei közélet Zászlót bontottak Veszprém városrészei Az együttműködő és összetartó városrészi közösségek jelentős szerepet játszanak Veszprém életében, mert képesek erősíteni és támogatni egymást, és ez nem csupán a mindennapi életet könnyíti meg, hanem hozzájárul a város egészének fejlődéséhez és jólétéhez is.    2024. március 7. 22:23 Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Törött és kopott cserepekkel, edényekkel teli poros tárolók, informatívnak beállított, de valójában unalmas molinók. Nem éppen az a kép, ami alapján nagy kedvet kapnánk egy helytörténeti kiállításhoz. Pedig egy város, az otthonunk múltja lehet nagyon izgalmas is, például ha személyes tárgyakon és történeteken keresztül, innovatív módon közelítjük meg. Szerencsére a Laczkó Dezső Múzeum új, Veszprém történelmét bemutató Emlékgép című állandó kiállítása is ilyen lett. 2024. március 1. 17:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.