2019. november 15. // Albert, Lipót névnap

Fórum a fogyasztókért, a fogyasztásról, ami mindenkit érint

2018. október 26. 6:00
Mit tehetünk, ha a boltban nem azt kaptuk, amit vártunk? Többek között erre a kérdésre is választ adott a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara konferenciatermében megrendezett Fogyasztóvédelmi fórum, csütörtökön.

A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Veszprémi Járási Hivatala csütörtök délelőtti eseményén vállalkozók, magánszemélyek, illetve a fiatal generáció is nagy számban vett részt: a nap folyamán szerzett információkat a munka és a magánélet területén is egyaránt hasznosíthatják.

Nagyon fontos ebben a piacgazdaságban, amiben élünk, hogy a vállalkozások úgy működjenek, hogy betartják a különböző jogszabályokat, törvényeket, ehhez pedig szükséges, hogy a megfelelő információkkal rendelkezzenek. Ne feledjük el, hogy a vállalkozók is vásárlókká válnak a magánéletben, ezért jó, ha a másik oldalra vonatkozó előírásokat is ismerik: magánszemély és vállalkozó között nincs éles határ – tudtuk meg a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkárának, dr. Somogyi Istvánnénak a nyitóbeszédéből.

Dr. Somogyi Istvánné elmondta, hogy az emberek törekednek arra, hogy a vásárlás során felmerülő vitákat egymás között megoldják, különböző testületek bevonása nélkül. Sok esetben ez nem működik ilyen egyszerűen: a fórumon résztvevők tájékoztatást kapnak arról is, hogy hova lehet fordulni panaszukkal.

A megnyitót követően Troják László, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Veszprémi Járási Hivatal Műszaki Engedélyezési, Fogyasztóvédelmi és Foglalkoztatási Főosztály főosztályvezetője tartotta meg előadását jótállásról, szavatosságról és a bejelentett fogyasztói igények kezeléséről.

Troják László előadása után, átlépve kicsit az ország határait, az Európai Fogyasztói Központot mutatta be és a határon átnyúló vásárlásokról beszélt az Innovációs és Technológiai Minisztérium Európai Fogyasztói Központ főosztályvezetője, dr. Kriesch Attila.

A program egy rövid kávészünettel megszakítva dr. Vasvári Csaba, a Veszprém Megyei Békéltető Testület elnökének tájékoztatójával folytatódott: a 2018. évi tapasztalatokról és tudnivalókról.

A délelőtt utolsó előadója dr. Kulisity István ügyvéd a még sokak számára kevésbé ismert TSZSZ, vagyis a Teljesítésigazolási Szakértői Szervet mutatta be, kitérve az eljárások ismertetésére.

A fórum rendkívül interaktív módon zajlott, nem maradt megválaszolatlan kérdés a délelőtt során felmerült témákban: lehetőség volt kérdezni az egyes előadások után és a teljes program végén is.

Sulyok Georgina
Kovács Bálint

További cikkek

Idén is a Continental vezeti a toplistát
Idén is a Continental vezeti a toplistát
A járműipar uralja Veszprém megye termelését, nagyot fejlődött a turizmus és az építőipar az elmúlt években – derült ki az Iparkamara szerdai rendezvényén.
Tapasztalatok a foglalkoztatásról
Tapasztalatok a foglalkoztatásról
Kétnapos konferencián osztják meg tapasztalataikat a foglalkoztatásról a megyei jogú városok képviselői Veszprémben.
Csaknem 50 ezer forintot szánnak karácsonyi ajándékokra az internetezők az idén egy felmérés szerint
Csaknem 50 ezer forintot szánnak karácsonyi ajándékokra az internetezők az idén egy felmérés szerint
A tavalyi 41 ezer forint helyett az idén már átlagosan 48 400 forintot terveznek karácsonyi ajándékokra költeni az aktív internetezők, ami több mint 20 ezer forinttal haladja meg a négy évvel ezelőtti keretet - derül ki az Árukereső.hu és a GKI Digital éves közös kutatásából.
Fordulat a lakáspiacon
Fordulat a lakáspiacon
Csökken a kereslet, elfogytak a vevők, ez pedig lejjebb nyomhatja az ingatlanárakat. Az Otthon Centrum szakembereit kérdeztük, mi zajlik a lakáspiacon?
Már csak egy hétig lehet fizetni a régi 500 forintos bankjegyekkel
Már csak egy hétig lehet fizetni a régi 500 forintos bankjegyekkel
Már csak egy hétig, azaz 2019. október 31-ig használhatók a régi 500 forintos bankjegyek készpénzes vásárlásnál, november 1-től az idén februárban megjelent, megújított 500 forintos címlettel lehet fizetni - hívja fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank.
2019. november 15. // Albert, Lipót névnap