2022. május 21.
//
Konstantin névnap

Mindenszentek: Melyik napon gyúlnak a mécsesek?

2018. november 1. 4:00
A halottak napja és a mindenszentek ugyanaz lenne? November első hetében gyertyáktól fénylik a temető, de hogy mikor is kellene letennünk ünnepi koszorúinkat szeretteink nyughelyére, arról megoszlanak a vélemények. Október 31, november 1, november 2: mikor és pontosan mit ünneplünk mindenszentek napján?

A mindenszentek és a halottak napja közötti különbség sokak számára nem világos, az egymás melletti dátumok már-már összeolvadtak. Gyakori tévedés, hogy a két elnevezést szinonimaként, egymás helyettesítésére használják, pedig november elsején a keresztény világ mindenszentek napját, az üdvözült lelkek emléknapját ünnepli és november másodika, a halottak napja.

Mindenszentek a katolikus egyházhoz fűződik, ám a történelem során összefonódott egy ősi kelta pogány ünneppel is: az emberek úgy hitték, hogy az előző évben elhunytak szellemei, ezen az éjszakán vonulnak át a holtak birodalmába. A keresztény közösségek a VII. századtól kezdődően ünnepet tartottak az elhunyt katolikus szentek tiszteletére, így a pogány halottakra emlékező nap, Mindenszentek ünnepeként élt tovább. Később a VIII. században III. Gergely pápa a "Szent Szűznek, minden apostolnak, vértanúnak, hitvallónak és a földkerekségen elhunyt minden tökéletes, igaz embernek" napjává tette, majd IV. Gergely pápa egyetemes emléknapként hivatalosan, november elsejére helyezte az ünnepet.

Mindenszentek a halottak napja előestéjének számít: Magyarországon általános szokás, hogy ezen a napon mindenki rendbe teszi elhunyt hozzátartozói sírját, melyet virágokkal, koszorúkkal díszítenek és mécseseket, gyertyákat gyújtanak szeretteik üdvéért. A gyertya fénye az örök világosság jelképe, a katolikus hagyomány szerint a nagy „mindenki keresztjénél” gyertyával és egy imával áldják meg az új síremlékeket. Régen az ország különböző területein ezen a napon harangoztattak is a család halottaiért, máshol ételt ajándékoztak a szegényeknek. Sokan úgy tartották, hogy az elhunytak ezen az éjszakán kikelnek a sírból, ezért a családi lakomán nekik is terítettek és minden helyiségben lámpát gyújtottak, hogy eligazodjanak a házban. Ma már mindenszentek ünnepe leginkább az emlékezés napja: otthonunkban vagy a temetőben egy rövid időre elmerülve a múlt képeibe, gyertyafénynél gondolunk szeretteinkre.

Mindenszentek hajnalán beszökött a tél,
Megmutatta kemény arcát, rideg volt, s fehér
Dermesztő, vad hidegre ébredt minden ami él,
S a kerteken már megmaradt a dér.

A fa ágán még kapaszkodik egy megsárgult levél,
Megfeszítve erejét a végsőkig remél,
Bár tudja, már csak néhány percig él,
S mint a többi, Ő is földet ér.

A temetőkert fagyos útján fázós emberek,
A fejfákhoz igyekeznek, hol halottaik felett
Emlékező, könnyes szemmel kulcsolnak kezet,
S ma minden síron gyúlnak mécsesek.

/Sima István: Mindenszentek napján/

Sulyok Georgina

További cikkek

Három ünnep, amit sokszor egybemosnak
Három ünnep, amit sokszor egybemosnak
Október utolsó napján, valamint november elején torlódás alakul ki az ünnepek tekintetében, ugyanis három olyan hagyományos ünnep is ekkor van, amelyeket sokan előszeretettel mosnak össze, holott más-más jelentésük és üzenetük van. Mutatjuk a halloween, a mindenszentek és a halottak napja közti különbségeket.
Mindenszentek a győzelem ünnepe
Mindenszentek a győzelem ünnepe
Idén is nagyobb tömegek látogattak ki a veszprémi temetőkbe, hogy megemlékezzenek elhunyt szeretteikről. A Vámosi úti sírkertben megemlékező szentmisét celebrált Nagy Károly apát kanonok, az eseményről és a temetők hangulatáról képgalériánkon keresztül számolunk be.
Halottainkra emlékeztek a katonák
Halottainkra emlékeztek a katonák
Halottak napi megemlékezést tartott a Magyar Honvédség Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ pénteken az Alsóvárosi temetőben.
Biztonságban a sírkertekben
Biztonságban a sírkertekben
Hamarosan tömegek látogatnak a temetőkbe. A sírkertek és környezetük biztonsága érdekében fogadják meg a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsait!
A katasztrófavédelem a tűzmegelőzésre figyelmeztet halottak napja előtt
A katasztrófavédelem a tűzmegelőzésre figyelmeztet halottak napja előtt
Halottak napja környékén ügyelni kell a tűzesetek megelőzésére a lakásokban és a temetőkben egyaránt, ebben az időszakban ugyanis gyakran riasztják a tűzoltókat a kegyeleti mécsesek vagy gyertyák okozta tüzekhez - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője szerdán.