2020. június 3. // Klotild névnap

Ismét az Arénába költözik a Bakony

2018. október 31. 18:59
November 9-11 között rendezik meg Veszprém őszi gasztro fesztiválját, az V. Bakony Expót, amely nemcsak a Bakony ízeivel kínál kulináris élményt az idelátogatóknak, hanem kikapcsolódási lehetőséget is biztosít a családi és kulturális programoknak köszönhetően.

Öt éve azt tűztük ki célul, hogy egy olyan rendezvényt honosítsunk meg a városban, ahol egy térségi csomópontként a gasztronómia és a kultúra találkozása valósul meg. Az elmúlt négy alkalommal egyre nagyobb sikerrel írta be magát a veszprémi rendezvények forgatókönyvébe a háromnapos program: ma már szinte elképzelhetetlennek tűnik az őszi szezon a Bakony Expo nélkül – mondta az évek óta sikeres eseményről Brányi Mária alpolgármester.

Sövényházi Balázs, az agrárkamara megyei elnöke elmondta, hogy az idén tíz nap alatt keltek el az árusok számára biztosított helyek, így már 141 standnál, a Veszprém Aréna „küzdőterének” teljes területén kínálják termékeiket a kézművesek, termelők.

A rendezvénynek otthont adó Arénában a környék termelői, őstermelői nyújtanak különleges ízélményt a látogatóknak kóstolókkal és vásárlási lehetőségekkel: frissen sült kalácsok, illatos lekvárok és sajtkülönlegességek is színesítik a gazdag gasztronómiai repertoárt. A vásári forgatagban egyedi kézműves termékeket és népi hagyományokhoz kapcsolódó portékákat is megcsodálhatunk: talán a tökéletes karácsonyi menü alapanyagait vagy a legjobb ajándékötletet is itt találjuk meg.

A csipkebogyó mint az idei év tematikája visszatérő elemként jelenik meg a program különböző részeiben: Nagymama portáján a Lencseszemek Asszonyköre készít ízletes bicskelekvárt, de Kocsis Bálint séfnek köszönhetően még sok felhasználási módjával találkozhatunk a piros kis bogyónak, illetve a Gasztro Udvar résztvevői is beillesztették menüsorukba.

Évek óta elmaradhatatlan részét képezi a rendezvénynek a „disznóvágás”, ami idén a hagyományos ízek kedvelői mellett a modernebb, egyedi kulináris élmény szerelmeseinek is kedvez: a Vámosi betyárokkal és Tornyos Balázzsal, az Oliva Étterem séfjével elkészített fogások között mindenki megtalálja a kedvére valót. Balázs az idén elnyerte az Európai Barbecue találkozó negyedik helyét és nem titok, hogy az expon megkóstolhatjuk a díjazott ételkülönlegességet is. Az egyedi, barbecue technikával, smokerben sülő „disznóságok” között van, ami 12 órán át készül.

A Gasztro Udvaron, aki a távoli országok konyhájára kíváncsi, igazi meglepetésekre számíthat a Pannon Egyetem Erasmusos hallgatóinak köszönhetően: különböző országok hagyományos ételeivel és újszerű ízekkel bővül a helyi kedvencek mellett a választék.

A Bakony Expo minden korosztály számára sokszínű programokat kínál: miközben a felnőttek ehetnek, ihatnak, vásárolhatnak, a gyermekekre játszóház, láda derbi, állatsimogató, pásztor próba és meglepetés feladatok várnak.

– A program kiegészítő elemeként megjelenik a nemrég bemutatott kormányablak busz, mobil ügyfélszolgálat, illetve a kormányhivatal stand. Mivel az esemény a kereskedőknek, termelőknek, látogatóknak, de a hatosági szakembereknek, döntéshozóknak, vállalkozóknak és őstermelőknek is egy találkozási pontja, így az idei évben a standdal fontos célkitűzésünket valósíthatjuk meg, hogy közelebb kerüljünk az ügyfelekhez – emelte ki Takács Szabolcs kormánymegbízott.

A hivatal az expo tematikájához kapcsolódó feladatköröket: agrár, fogyasztóvédelmi, élelmiszerlánc biztonsági, földhivatali szakterületeket érint, illetve pályázati lehetőségekről, ellenőrzésekről nyújt információkat a Bakony Expo teljes ideje alatt a résztvevőknek.

Színpadi élményekben sem lesz hiány: a deszkákon a néptáncé, népi hagyományoké, szokásoké és székely meséké lesz a szerep. Gasztronómiai és kulturális programok széles választékával nyitja meg idén is három napra kapuját, kicsik és nagyok előtt a veszprémi „íz és élmény expo”.

Sulyok Georgina
Domján Attila

További cikkek

Biztonságot ad, de áldozatot is kíván az önfenntartás
Biztonságot ad, de áldozatot is kíván az önfenntartás
Paradicsomot és uborkát termeszteni a kiskertben, kovászt érlelni és élvezni a vidék békéjét, egyszerűbben, de biztonságban élni. A karantén időszak és a kifosztott üzletek zűrzavarában többekben felmerült, milyen lenne egy kicsit visszatérni az öngondoskodó falusi életmódhoz. De vajon tényleg tudjuk, mit jelent a gyakorlatban az önfenntartó életmód?
Veganeeta: nem presszionál, lehetőséget kínál
A Veganeeta Home-ra általában első környékbeli vegán étteremként szokás tekinteni, pedig jóval több annál: koncepció, mely a jövőre és a környezetre fókuszál. Az Ecoport magazin cikke.
Cézár asztalától a nyáresti borvacsoráig
Cézár asztalától a nyáresti borvacsoráig
Története a Honfoglalás előtti időre nyúlik vissza, a középkorban nemesek versengtek érte, majd hamvaiból kellett újjáélednie a XX. század elején. A Balatoni borrégió története legalább annyira hullámzó, mint a tó vize.
Hogyan étkezzünk a karantén alatt?
Hogyan étkezzünk a karantén alatt?
A karantén alatt sok kérdés merül fel bennünk a táplálkozásunkkal kapcsolatosan is. Íme pár ezek közül, és az én válaszom rá dietetikus szemszögből:
Kincsestár a nagymama kamrájából: süssünk együtt püspökkenyeret!
Kincsestár a nagymama kamrájából: süssünk együtt püspökkenyeret!
A sütés a maga módján ugyanúgy művészet, mint a festés, így tökéletes módja az eszképizmusnak: miközben a lelkünk megnyugszik, pár hozzávalóból csodás desszerteket készíthetünk. Neubauer Judit, az Emlékek íze bloggerének oldalát böngészve különösen úgy érezzük, hogy sütés közben egy mesés világba repülünk, ezért megkértük, osszon meg velünk is egy receptet.
2020. június 3. // Klotild névnap