2020. május 28. // Emil, Csanád névnap

A kaliforniai konyhából a Holdra, majd Veszprémbe

2018. november 18. 3:04
Ünnepélyes keretek között nyitott meg hivatalosan a Bourns cégcsoport új veszprémi otthona pénteken. Az Európai Tervező Központ és Európai Értékesítési Központ érkezésére Veszprém is büszke lehet.

A cég lenyűgöző története figyelemreméltó, tanulságos és motiváló lehet mindenki számára. Marlan és Rosemary Bourns a második világháborút követően a michigani Milfordban házasodtak össze, majd a nászútjukon egészen a kaliforniai Pasadenáig utaztak, ahol egy kis garázsban kezdődött el az akkor még elképzelhetetlennek tűnő sikertörténetük. A házuk mögötti garázsban indították el a Bourns Laboratoriest: olyan szenzorokat gyártottak, melyekkel a repülés egyik kritikus problémáját orvosolták, az új technológiával elérték, hogy mérni lehessen a repülőgépek magasságát, gyorsulását, pozícióját. A „házilag előállított” termékeket a sütőben és a hűtőben tesztelték, amely kezdetben egyértelműen aggodalomra adott okot a nagy repülőgépgyártó vállalatoknak, ám a bizalmat hamar kiérdemelte a kis garázsvállalkozás: termékeik időben megérkeztek, működtek és jó áron kínálták őket, így a kereslet is növekedett, egyre nagyobb tételeket vásároltak tőlük. A hír eljutott egészen Riverside városáig, amely a vállalkozás következő mérföldkövét jelentette, hiszen egy megegyezést követően ide költözött át a Bourns házaspár felívelő pályán haladó cége.

22 év múlva megtörtént a csoda: 1969-ben együtt nézhette Marlan és Rosemary a televízióban, ahogy a Bourns által készített potenciométerekkel felszerelt eszköz segítségével sikeresen, biztonságban landolnak az űrhajósok a Holdon.

- Gyakran mondom a diákoknak, hogyha van egy jó ötletük és azt kemény munkával hardverré és szoftverré alakítják, illetve összehoznak egy nagyszerű csapatot, akkor 22 év alatt egy garázsból a Holdra juthatnak - mondta nyitóbeszédében Gordon Bourns, a Bourns cégcsoport tulajdonosa, az igazgatóság elnöke.

Gordon Bourns szerint, számos izgalmas lehetőség kínálkozik arra, hogy minden egyes vállalkozásuk növekedését jövedelmezően vigyék véghez, így továbbra is új termékek kifejlesztésével és felvásárlásával igyekeznek bővíteni a termék portfóliójukat.

- Veszprém kiváló helyszín az európai értékesítést támogató csapatunknak is, hiszen központi elhelyezkedésű, kiváló szakembereket képző egyetemek vannak a környezetében (például a Pannon Egyetem), valamint számos multinacionális közeget támogató és kiszolgáló nyelvi képességgel rendelkezik – emelte ki az igazgatóság elnöke.

A cég hagyományai előtt tisztelegve a hálás szavakat egy ajándék is kísérte a köszönet jelképeként. A Raincross szimbólummal díszített California Mission Bellt ábrázoló alkotás a vállalat kaliforniai gyökereihez fűződik, így minden megnyitó eseményre elviszik. Az ajándékot Gordon Bourns adta át Rehák Zsoltnak, a veszprémi mérnökség vezetőjének.

- Örömmel tölt el, hogy együtt ünnepelhetünk, mert úgy gondolom, hogy ez nemcsak a cég tulajdonosainak, dolgozóinak ünnep, hanem Veszprém városának is, hiszen a városi közösség, a veszprémi vállalkozások családja egy új taggal bővült – mondta a megnyitó ünnepélyen Porga Gyula.

A polgármester hozzáfűzte, hogy a 71 éves sikertörténet, amely egy Pasadenai hűtőszekrénytől a veszprémi Sepsiszentgyörgy utcáig tart, a Hold érintésével, egy klasszikus amerikai álom és a tapasztalat az, hogy Veszprém pedig az álmok teljesülésének a helyszíne, ezért csak azt kívánja a Bourns cégcsoportnak, hogy a 71 éve útjára indult álom, Veszprémben folytatódhasson.

- Veszprémben a hozzáadott érték erejében hiszünk, a város stratégiája is ebbe az irányba mutat és jó látni, hogy vannak olyan bátor befektetők, akik erre az erőre alapozva álmodják tovább a cégük jövőjét – zárta köszöntő szavait Porga Gyula.

Sulyok Georgina
Domján Attila

További cikkek

Jövőre 4,8 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány
Jövőre 4,8 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány
Varga Mihály pénzügyminiszter benyújtotta a 2021-es költségvetés tervezetét.
Mi lesz a nyári diákmunkákkal?
Mi lesz a nyári diákmunkákkal?
Hogyan hatott a koronavírus-járvány a diákmunka piacára, vajon találnak-e munkát a diákok nyáron és ha igen, hol? Gazsi Attilát, a Meló-Diák Hálózat észak-dunántúli vezetőjét kérdeztük az aktuális helyzetről.
Újabb veszprémi cég kapott százmilliós fejlesztési támogatást az államtól
Újabb veszprémi cég kapott százmilliós fejlesztési támogatást az államtól
Magyarország megakadályozta a koronavírus elszabadulását, így mostantól a munkahelyvédelem a válságkezelés új feladata - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Budapesten, a versenyképességi program támogató okiratainak csütörtöki átadóján, ahol a veszprémi Balaton Bútor is a támogatottak között volt.
Közel háromszázmilliós támogatást kap a Valeo-Siemens
Közel háromszázmilliós támogatást kap a Valeo-Siemens
A Valeo Siemens eAutomotive Hungary Kft. 597 millió forint értékben fektet be, amihez 287 millió forintot meghaladó állami segítséget kap.
Leállítja a termelést az MTD a nemesvámosi üzemében
Leállítja a termelést az MTD a nemesvámosi üzemében
Az amerikai hátterű cég a mai napon közleményében részletezte a leállás indokait. Az intézkedés várhatóan 465 főt érint, adminisztratív és logisztikai területen viszont 55 munkahelyet fenntart a régióban.
2020. május 28. // Emil, Csanád névnap