Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Több sportolásra alkalmas teret Veszprémbe!

2018. november 21. 18:21
Hogyan lehetne hasznosítani Veszprém kihasználatlan tereit? Például sokkal több sportolásra alkalmas helyet lehetne létrehozni, a fiataloknak pedig lenne is konkrét elképzelése, mit milyen sportra. A SporTown nemzetközi projektben erről kérdezték őket, az ötletek egy része pedig a jövőben akár meg is valósulhat.

A 2018 elején indult és szerdán lezárult Erasmus+ projekt célja nemcsak az volt, hogy több sportolásra alkalmas szabadtéri helyszín jöjjön létre, hanem hogy ezek kifejezetten a fiatalok szájízének megfelelőek legyenek. Ehhez pedig a legjobb megoldás az, ha kifejezetten a fiataloktól várjuk a javaslatokat, egyben lehetőséget adva nekik arra is, hogy jobban bevonódjanak a városi döntéshozatalba.

– Ez összhangban van az Európa Kulturális Fővárosa pályázat célkitűzéseivel is: szeretnénk minél közelebb hozni a fiatalokat a városi fejlesztésekhez, minél jobban bevonni őket a helyi közösségbe – szögezte le Porga Gyula polgármester a záró konferencián.

A siker érdekében Veszprém nemzetközi partnereket is bevont a projektbe testvérvárosai, Tarnów, Ptuj, Zenta, Nyitra és Bottrop képében, hiszen a jó példa ragadós, és fontos látni, hogy más európai városokban milyen lehetőségei vannak a fiataloknak, milyen ötletek, innovációk fogalmazódnak meg.

Az egyes városokban lezajlott nemzetközi találkozók során a résztvevők közösen gondolkodhattak az átalakítási lehetőségekről, megoszthatták tudásukat és tapasztalatot cserélhettek, valamint egy ifjúsági stratégia megalkotására is lehetőséget kaptak annak érdekében, hogy a fiatalok még aktívabb részesei legyenek a városnak. A projekt zárásaként, az utolsó veszprémi nemzetközi találkozón ezen felül létrejött a „Fiatal Régiók Tanácsának ülése” is, ahol az ifjúság egy valós közgyűlést szimulálva nyújthatott be előterjesztéseket – árulta el Bobák Fanni projektmenedzser, a Hétfa Kutatóintézet és Elemző Központ munkatársa.

Bobák FanniBobák Fanni

A zárórendezvény sajtótájékoztatóján a városok képviselői úgy fogalmaztak, rendkívül tanulságos volt az egyéves projekt, az ehhez hasonló programokra pedig mindenképpen szükség van, hiszen a mai fiatalok fogják a jövőben lakni ezeket a városokat – amelyek mind osztoznak a kihasználatlan terek problémájában –, így fontos, hogy a döntéshozatalnál az ő véleményüket is meghallgassuk. Kell egy közeg, ahol a fiatalok szabadon fogalmazhatják meg észrevételeiket, ötleteiket, anélkül hogy negatívan ítélnék meg őket, ahol kedvet kaphatnak arra, hogy ők is beleszóljanak a városi stratégia kidolgozásába, a fejlesztésekbe, és ahol láthatják, a döntéshozók is ugyanúgy emberek, akiktől nem kell tartani – összegezték gondolataikat a képviselők.

Az elsősorban középiskolás diákot megmozgató projekt során számos ötlet született, hogyan lehetne hasznosítani a mostani kihasználatlan tereinket – tehát már ezért megérte belevágni a programba. Felmerült például erdei kerékpárút, kültéri pingpongasztal, kutyafuttató, kosárpálya vagy éppen tájfutásra alkalmas terep kialakítása, végül a sok ötlet a Barátság-park és környékének felfrissítésében kristályosodott ki: itt az elképzelések szerint egy crossbicikli pálya jönne létre a kiserdőben, valamint egy tájfutó pálya gondolata is szóba került az erdő és a park közti részen – tudtuk meg Nagy Dominiktól, a projekt egyik résztvevőjétől.

Utóbbi megvalósulására egyébként nagy az esély, Porga Gyula ígérete szerint a javaslatot mindenképpen figyelembe veszik a fejlesztéseknél, de a jövőben új kosárpályával és a kutyafuttatóval is gazdagodhat Veszprém.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Bejelentette veszprémi polgármester-jelöltjét a Mi Hazánk Mozgalom választás 2024 Bejelentette veszprémi polgármester-jelöltjét a Mi Hazánk Mozgalom A Mi Hazánk Mozgalom részéről a veszprémi elnökük, Kovacsics Zsolt száll ringbe az önkormányzati választáson a polgármesteri székért. Mindezt Toroczkai László, a párt országos elnöke jelentette be pénteken Veszprémben, akitől azt is megtudtuk, hogy az európai parlamenti választáson is komoly ambícióik vannak. Ehhez egy európai szinten is jelentős támogatót már maguk mögött tudhatnak. ma 17:06 Négy újabb Gripennel erősödik a Magyar Honvédség Négy újabb Gripennel erősödik a Magyar Honvédség A Honvédelmi Minisztérium közleményében azt írta, Magyarország megnövekedett külföldi szerepvállalása és a megváltozott biztonsági környezet miatt szükségessé vált a légierő harcászati repülő képességének továbbfejlesztése. 2024. február 23. 13:48 A kommunizmus áldozataira emlékeztek Veszprémben A kommunizmus áldozataira emlékeztek Veszprémben Február 25. a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja, melyet Kovács Béla kisgazda politikus 1947-ben történt letartóztatásának évfordulója kapcsán jelölt ki a parlament még 2000-ben. Az emléknaphoz kapcsolódóan pénteken Veszprémben is fejet hajtottak az áldozatok emléke előtt.  tegnap 9:14 Hétfőn választ államfőt a parlament Hétfőn választ államfőt a parlament A köztársasági elnököt február 26-án választja meg az Országgyűlés - közölte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a házbizottság pénteki ülését követően a Facebookon. 2024. február 23. 13:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.