Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Milyen juttatásokban részesül a kölcsönzött munkaerő?

2018. november 22. 15:11
A munkaerő-kölcsönzés egy elég elterjedt formája a munkaerőhiány orvoslásának.

Általában akkor válik indokolttá a munkaerő-kölcsönzés, amikor egy vállalatnak olyan embere esik ki a munkából, aki nehezen helyettesíthető, vagy nincs szabad, felhasználható státusza egy új munkaerő számára. Ilyen esetekben jönnek képbe a munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó cégek. Segítségükkel könnyű megtalálni a legmegfelelőbb munkavállalót az aktuális pozíció betöltésére.

Ebben a foglalkoztatási formában a munkáltatói jogok megoszlanak a kölcsönző és a kölcsönvevő között. Tehát ez egy háromoldalú jogviszony. Éppen emiatt nagyon fontos, hogy minkét fél figyeljen oda, hogy milyen feltételek és juttatások azok, amiket szem előtt kell tartani a kölcsönzés esetén. Gondolunk itt az egyenlő bánásmódra, bérezésre, és a béren kívüli juttatásokra egyaránt. Tehát a cég ugyanazért a munkáért ugyanazt a bért köteles fizetni a saját munkavállalójának és a kölcsönzött munkaerőnek. Vannak kötelező és adómentes, illetőleg béren felüli juttatások, melyekre külön szabályok vonatkoznak.

A kötelező juttatások keretében nem tehetnek különbséget a munkavállalók között, tehát a kölcsönzött munkaerőt is megilleti ugyanaz a munkaviszony teljesítéséből adódó, azzal összefüggő juttatás, valamint az igazolt vagy igazolás nélkül kifizetett térítések. Ezek természetesen egy külön kategóriát képeznek, így nem számítanak sem a munkabérbe, sem a cafetériába. Ezeket többségében szerződésben meghatározzák, hogy kit terhel, a kölcsönzőt vagy a kölcsönvevőt, amennyiben mégsem, akkor a jogszabály értelmében a kölcsönző fizeti ki ezeket.

Az adómentességet élvező juttatások közé tartoznak az alábbiak, melyekben, ha cég a saját munkavállalói részesülnek, akkor a kölcsönzött munkaerőt is megilleti:

• lakhatási támogatás,
• bölcsődei és óvodai szolgáltatás,
• sport és kulturális belépő,
• temetési segély, kegyeleti ellátás,
• üzemanyag-megtakarítás,
• adómentes díjú kockázati biztosítás,
• diákhitel visszafizetési támogatás,
• számítógép-használat,
• céges autó használat,
• egyéb juttatások, térítések.

Béren kívüli juttatásnak minősül a cafetéria minden eleme, mint például a SZÉP kártyára adott összegek, sőt az a százezer forintos évenkénti pénzben adott juttatás is, mellyel olyan sokan élnek a bevezetése óta. Szabadon választható továbbá az étkezési hozzájárulás Erzsébet utalványban, iskolakezdési támogatás és a legtöbb helyen az utazáshoz kapcsolódó bérlet.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.