2021. december 3.
//
Ferenc névnap

Természettudományos, mérnöki és informatikai szakemberekre van szüksége a jövő társadalmának

2018. november 27. 4:01
Hétfőn délelőtt került sor a Pannon Egyetem, az Együtt A Jövő Mérnökeiért Szövetség, a Matematikai Tehetségekért Alapítvány, valamint a Kutató Tanárok Országos Szövetsége konzorciumi pályázat „A felsőoktatásba való bekerülést elősegítő készségfejlesztő és kommunikációs programok megvalósítása, valamint az MTMI szakok népszerűsítése a felsőoktatásban” című projekt nyitó rendezvényére.

„A fiatalok közül egyre kevesebben vállalják azokat a nehézségeket, amik az MTMI szakokra való felkészüléssel járnak, és ennél fogva egyre kisebb a merítési bázis ezeken a szakterületeken. Ám ezekre a szakterületekre a jövő társadalmának maximálisan szüksége van. Jelen projekt kifejezetten ezeket a területeket célozta meg. A Z generáció világában a természettudományos, matematika, műszaki tudományokat elég nehéz beilleszteni. A jelen kor fiataljai élményalapú tudással szeretnének rendelkezni, ám ezen területek elsajátításához erőfeszítéseket kell tenni, ami nem a mai generáció erőssége” – emelte ki beszédében dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora.

Jelen projekt viszont abban segít, hogy felkeltse az érdeklődését a fiataloknak és motiválja őket arra, hogy megéri erőfeszítéseket tenni.

Zadravecz Renáta projektmenedzsertől megtudtuk, hogy a támogatási kérelem pozitív elbírálásban részesült, így a Konzorcium az Európai Szociális Alap és Magyarország társfinanszírozásában 350,33 millió forint összegű támogatásban részesült. A pályázati projekt 2017. szeptember 1. és 2020. február 29. között valósul meg. Az MTMI pálya népszerűsítése, valamint készségfejlesztő programok kialakítása és működtetése céljából közel 20 darab együttműködési megállapodás köttetett középiskolák - gimnáziumok -, tankerületi központok - valamint egyéb vállalatok képviselői támogatásával.

A konzorciumi tagok célja, a kevésbé fejlett régióban található székhellyel vagy telephellyel rendelkező felsőoktatási intézmények számára a felsőoktatásba való bekerülést elősegítő készségfejlesztő és kommunikációs programok megvalósítása, valamint a matematikai, természettudományos, műszaki és informatikai szakok (MTMI) népszerűsítése. További általános cél a középfokú intézményeket látogató fiatalok képzettségi szintjének javítása ezáltal a felsőfokú végzettséghez történő jutás fokozása.

Dr. Chován Tibor, a projekt szakmai vezetője elmondta, hogy a Pannon Egyetem 5 kara, a Nagykanizsai Kampusz, valamint a Rektori Kabinet részvételével, a pályázat 2017 szeptemberi indulása óta jelentős szakmai előrehaladást mutathat fel. A pályázatban vállalt szakmai tevékenységek, úgymint MTMI területet érintő élményközpontú szakmai napok, roadshow-k, interaktív versenyek, műhelyfoglalkozások, szakkörök, egyetemi és vállalati nyílt napok, nyári egyetemek, képzők képzése, valamint a projektet népszerűsítő kommunikációs tevékenységek hozzájárulnak az oktatási lánc szereplőinek hatékony és eredményes jövőbeni együttműködéséhez.

Riskó Annamária
Domján Attila

További cikkek

Hozzájárulás a fenntartható mobilitáshoz, Molekulaszerkezetében nagy hidrogéntartalmú, cseppfolyós üzemanyagok kifejlesztése
Hozzájárulás a fenntartható mobilitáshoz, Molekulaszerkezetében nagy hidrogéntartalmú, cseppfolyós üzemanyagok kifejlesztése
A Pannon Egyetem Mérnöki Karán üzemanyagkomponensek kifejlesztése céljából egy négyéves kutatási-fejlesztési projekt zárul ez év novemberében. A projekt a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban meghirdetett GINOP-2.3.2-15 - Stratégiai K+F műhelyek kiválósága című felhívás keretében részesült összesen 662 millió forint összegű támogatásban. A projekt a fenntartható mobilitás (szárazföldi-, légi- és vízi közlekedés/szállítás) megvalósításához járult hozzá a molekulaszerkezetében nagy hidrogéntartalmú üzemanyagok előállításának és felhasználásának megteremtésével. A kutatás középpontjában olyan új termékcsaládok, illetőleg azok előállítására szolgáló eljárások kifejlesztése állt, amelyek nemzetközi szinten is versenyképesek, nagy hozzáadott értékkel rendelkeznek és megtestesítik a tudományterület legújabb eredményeit.
Az Agórában képzik a kis cukrászsegédeket
Az Agórában képzik a kis cukrászsegédeket
Bonbon készítésre gyűltek össze csütörtök délután a Deák és a Báthory iskola kis diákjai a Veszprém Agórában, hogy egy különleges technika órán vegyenek részt: az intézmény Kis cukrász napközi programjának keretében ugyanis a gasztronómia világába nyerhetnek betekintést, miközben a saját édességüket is elkészíthetik.
Péntekig lehet jelentkezni a középiskolai felvételi vizsgákra
Péntekig lehet jelentkezni a középiskolai felvételi vizsgákra
Péntekig lehet jelentkezni a középfokú felvételi írásbeli vizsgáira - közölte az Oktatási Hivatal (OH) szerdán.
1,2 milliárd forintból újult meg a fűzfői Irinyi János iskola
1,2 milliárd forintból újult meg a fűzfői Irinyi János iskola
A beruházásban toldaléképülettel bővült az intézmény tantermi szárnya, valamint zenetermeket, fejlesztőszobákat, és új tornatermet is építettek.
Kamerákkal felszerelt gép válogatja a hulladékot az egyetemen
Kamerákkal felszerelt gép válogatja a hulladékot az egyetemen
Hulladékválogató berendezést szerzett be a Pannon Egyetem kutatási célokra. A készüléket csütörtökön mutatták be.