Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Természettudományos, mérnöki és informatikai szakemberekre van szüksége a jövő társadalmának

2018. november 27. 4:01
Hétfőn délelőtt került sor a Pannon Egyetem, az Együtt A Jövő Mérnökeiért Szövetség, a Matematikai Tehetségekért Alapítvány, valamint a Kutató Tanárok Országos Szövetsége konzorciumi pályázat „A felsőoktatásba való bekerülést elősegítő készségfejlesztő és kommunikációs programok megvalósítása, valamint az MTMI szakok népszerűsítése a felsőoktatásban” című projekt nyitó rendezvényére.

„A fiatalok közül egyre kevesebben vállalják azokat a nehézségeket, amik az MTMI szakokra való felkészüléssel járnak, és ennél fogva egyre kisebb a merítési bázis ezeken a szakterületeken. Ám ezekre a szakterületekre a jövő társadalmának maximálisan szüksége van. Jelen projekt kifejezetten ezeket a területeket célozta meg. A Z generáció világában a természettudományos, matematika, műszaki tudományokat elég nehéz beilleszteni. A jelen kor fiataljai élményalapú tudással szeretnének rendelkezni, ám ezen területek elsajátításához erőfeszítéseket kell tenni, ami nem a mai generáció erőssége” – emelte ki beszédében dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora.

Jelen projekt viszont abban segít, hogy felkeltse az érdeklődését a fiataloknak és motiválja őket arra, hogy megéri erőfeszítéseket tenni.

Zadravecz Renáta projektmenedzsertől megtudtuk, hogy a támogatási kérelem pozitív elbírálásban részesült, így a Konzorcium az Európai Szociális Alap és Magyarország társfinanszírozásában 350,33 millió forint összegű támogatásban részesült. A pályázati projekt 2017. szeptember 1. és 2020. február 29. között valósul meg. Az MTMI pálya népszerűsítése, valamint készségfejlesztő programok kialakítása és működtetése céljából közel 20 darab együttműködési megállapodás köttetett középiskolák - gimnáziumok -, tankerületi központok - valamint egyéb vállalatok képviselői támogatásával.

A konzorciumi tagok célja, a kevésbé fejlett régióban található székhellyel vagy telephellyel rendelkező felsőoktatási intézmények számára a felsőoktatásba való bekerülést elősegítő készségfejlesztő és kommunikációs programok megvalósítása, valamint a matematikai, természettudományos, műszaki és informatikai szakok (MTMI) népszerűsítése. További általános cél a középfokú intézményeket látogató fiatalok képzettségi szintjének javítása ezáltal a felsőfokú végzettséghez történő jutás fokozása.

Dr. Chován Tibor, a projekt szakmai vezetője elmondta, hogy a Pannon Egyetem 5 kara, a Nagykanizsai Kampusz, valamint a Rektori Kabinet részvételével, a pályázat 2017 szeptemberi indulása óta jelentős szakmai előrehaladást mutathat fel. A pályázatban vállalt szakmai tevékenységek, úgymint MTMI területet érintő élményközpontú szakmai napok, roadshow-k, interaktív versenyek, műhelyfoglalkozások, szakkörök, egyetemi és vállalati nyílt napok, nyári egyetemek, képzők képzése, valamint a projektet népszerűsítő kommunikációs tevékenységek hozzájárulnak az oktatási lánc szereplőinek hatékony és eredményes jövőbeni együttműködéséhez.

Riskó Annamária
Domján Attila
további cikkek
Autómentes nappal hívták fel a figyelmet a mozgás fontosságára Autómentes nappal hívták fel a figyelmet a mozgás fontosságára Az autómentes napon a diákok belekóstolhattak a sportolás különböző formáiba, s kihirdették a legaktívabb általános- és középiskolát is. 2023. szeptember 22. 13:10 A szépség filozófiája volt terítéken a Pannon Kultúrklubban A szépség filozófiája volt terítéken a Pannon Kultúrklubban A Pannon Kultúrklub 3.0. eseménye A szépség filozófiája címet kapta. Az EKF támogatásával megvalósuló beszélgetéseket már harmadik éve szervezi a Pannon Egyetem, az új tanévben ez volt az első. A rendezvény vendégei Pataki Ági sztármodell, filmproducer, valamint Kajdi Csaba modellügynök, influenszer volt. A beszélgetést András Ferenc filozófus vezette. 2023. szeptember 20. 15:46 Csomagokkal támogatja az iskolakezdést a Katolikus Karitász Csomagokkal támogatja az iskolakezdést a Katolikus Karitász Az iskolakezdés terheit csökkenti a Katolikus Karitász, akik a főegyházmegyében több mint félezer diáknak segítenek. 2023. szeptember 13. 11:33 Huszadik évfordulóját ünnepli a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kara Huszadik évfordulóját ünnepli a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kara Ünnepélyes keretek között nyitották meg az új tanévet, az elmúlt évek legsikeresebb felsőoktatási felvételi időszakát koronázta meg a ceremónia, ami egyben központi évnyitó volt. Egyúttal megemlékeztek dr. Gaál Zoltán professzor emeritusról, s felavatták az egyetem korábbi rektorának szobrát. 2023. szeptember 11. 21:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.