2021. május 9.
//
Gergely névnap

Polipok őrzik a csöppségek álmát

2018. december 7. 4:00
Néhány éve új jelenség bukkant fel a kórházakban: tarka játékok, horgolt polip figurák kerültek a koraszülött osztályokra, közvetlenül az apró kezek ölelésébe. A színes kis figurák nem dekorációs elemek, bár vidámabbá teszik a csövek és inkubátorok szürke-fehér világát: a "koripok" nyolc karral vigyázzák a babák életét, de még így is kevesen ismerik őket.

A koraszülött babák első barátai a „koripok” ötlete Dániából származik: 2013-ban egy dán önkéntes csapat horgolta az első példányokat. A kis színes nyolckarú állatkák már a magyarországi koraszülött osztályokon sem számítanak újdonságnak, de még mindig sokan nem ismerik a csodát, amire egy helyes módszerrel elkészített polip képes. A dán önkéntesek célja az volt, hogy a babák a rideg csövek helyett tudjanak valamit ölelni, ám a hatás mindenkit meglepett: ha a koraszülött csecsemők magukhoz ölelhették a polipokat, szívük egyenletesebben vert, könnyebben lélegeztek és a vérükben is emelkedett az oxigénszint.

A horgolt figurák puhaságukkal az anyaméh biztonságát idézik, a karjaik pedig a köldökzsinórra emlékeztetik a babákat, nyugtatólag hatva rájuk. A segítő állatkák jótékony hatásának híre hamar bejárta a világot, így 2015-ben Magyarországon is elkezdték készíteni a polipokat a Koraszülöttekért Országos Egyesület munkatársai. A koripok elkészítésének megfelelő technikája, a végleges minta több szakmai konzultációt követően a sterilizációra, tisztíthatóságra, méretre, anyaghasználatra ügyelve született meg, szem előtt tartva a csecsemők biztonságát.

A koripok még az inkubátorban kerülnek a babák mellé, majd otthonukban is örök társként őrzik az álmukat.

„A horgolás egyfajta meditációvá vált számomra…”

A fiatal veszprémi óvónő, Kovács Fanni Zsófia hobbija a horgolás, így a koraszülötteknek készített polipok technikájával is találkozott már.

- Évekkel ezelőtt tanultam meg horgolni: nagyon megszerettem ezt a tevékenységet, egyfajta meditációvá vált számomra, mert teljesen ki tudja kapcsolni a gondolataimat, segít a jelen pillanatban maradni és rengeteg féle módon lehet variálni ezt a technikát, a lehetőségek tárháza végtelen. A Korip adomány projektre akkor akadtam rá, amikor Facebookon egy horgolással foglalkozó csoportban keresgéltem inspirációt, új ötleteket.

Az irányelvek fontosak

- Rögtön felkeltette az érdeklődésemet a dolog, hogy a hobbimmal segíthetek is, így tovább keresgéltem a témában. Az elkészítéshez fontos irányelvek vannak: a balesetmentesség érdekében van egy központi minta: csak az előírás alapján, a meghatározott alapanyagokból készült Koripok kerülhetnek az apró ujjacskák közé, természetesen a megfelelő sterilizálási eljárások után. Fontos az is, hogy egyenletesen legyen horgolva, hogy a tömőanyag ne tudjon kikandikálni a kis lyukak között.

Készíts szeretettel!

Fanniban a kézművesség és a gyermekek iránti szeretet egyesült: hivatásában és szabadidejében is igyekszik élni a lehetőségekkel, amikor örömet okozhat, jót cselekedhet. A koripok készítésével a legkisebbeknek segíthetünk, azoknak az apró jövevényeknek, akiknek egy kis kézzel készített, kedves „játék” is egy óriási lépés lehet a megerősödés felé vezető úton.

- Lehet, hogy romantikusan hangzik, de úgy gondolom, hogy a szeretettel készített kézműves tárgyak hordozzák készítőjük pozitív energiáit, és ezáltal jó hatással vannak az apróság állapotára, segítik fejlődését.

A KORE segít: segíts te is!

- A mintát elkészíteni nem nehéz, a horgolás alaptechnikáját kell ismerni hozzá. A KORE szokott szervezni közös horgolásokat országszerte, ahol a lelkes vállalkozók, hozzáértők társaságában sajátíthatják el a készítés minden fogását. Aki esetleg nem szeretne horgolni, de tetszik neki a kezdeményezés és segítene, más formában is megteheti: az alapítvány szívesen fogadja a fonal adományokat is.

Ha valaki kedvet kapott a kezdeményezésben való részvételhez, az alábbi címeken tudja felvenni a kapcsolatot a Koraszülöttekért Országos Egyesülettel:

E-mail-Damásdi Anna: danna@koraszulott.com
Honlap: www.koraszulott.com
Érintett szülőknek: https://www.facebook.com/groups/koratapasztalat
Koraszülött.com- tapasztalatcsere Facebook zárt csoport

Sulyok Georgina