2019. december 13. // Luca névnap

Polipok őrzik a csöppségek álmát

2018. december 7. 3:00
Néhány éve új jelenség bukkant fel a kórházakban: tarka játékok, horgolt polip figurák kerültek a koraszülött osztályokra, közvetlenül az apró kezek ölelésébe. A színes kis figurák nem dekorációs elemek, bár vidámabbá teszik a csövek és inkubátorok szürke-fehér világát: a "koripok" nyolc karral vigyázzák a babák életét, de még így is kevesen ismerik őket.

A koraszülött babák első barátai a „koripok” ötlete Dániából származik: 2013-ban egy dán önkéntes csapat horgolta az első példányokat. A kis színes nyolckarú állatkák már a magyarországi koraszülött osztályokon sem számítanak újdonságnak, de még mindig sokan nem ismerik a csodát, amire egy helyes módszerrel elkészített polip képes. A dán önkéntesek célja az volt, hogy a babák a rideg csövek helyett tudjanak valamit ölelni, ám a hatás mindenkit meglepett: ha a koraszülött csecsemők magukhoz ölelhették a polipokat, szívük egyenletesebben vert, könnyebben lélegeztek és a vérükben is emelkedett az oxigénszint.

A horgolt figurák puhaságukkal az anyaméh biztonságát idézik, a karjaik pedig a köldökzsinórra emlékeztetik a babákat, nyugtatólag hatva rájuk. A segítő állatkák jótékony hatásának híre hamar bejárta a világot, így 2015-ben Magyarországon is elkezdték készíteni a polipokat a Koraszülöttekért Országos Egyesület munkatársai. A koripok elkészítésének megfelelő technikája, a végleges minta több szakmai konzultációt követően a sterilizációra, tisztíthatóságra, méretre, anyaghasználatra ügyelve született meg, szem előtt tartva a csecsemők biztonságát.

A koripok még az inkubátorban kerülnek a babák mellé, majd otthonukban is örök társként őrzik az álmukat.

„A horgolás egyfajta meditációvá vált számomra…”

A fiatal veszprémi óvónő, Kovács Fanni Zsófia hobbija a horgolás, így a koraszülötteknek készített polipok technikájával is találkozott már.

- Évekkel ezelőtt tanultam meg horgolni: nagyon megszerettem ezt a tevékenységet, egyfajta meditációvá vált számomra, mert teljesen ki tudja kapcsolni a gondolataimat, segít a jelen pillanatban maradni és rengeteg féle módon lehet variálni ezt a technikát, a lehetőségek tárháza végtelen. A Korip adomány projektre akkor akadtam rá, amikor Facebookon egy horgolással foglalkozó csoportban keresgéltem inspirációt, új ötleteket.

Az irányelvek fontosak

- Rögtön felkeltette az érdeklődésemet a dolog, hogy a hobbimmal segíthetek is, így tovább keresgéltem a témában. Az elkészítéshez fontos irányelvek vannak: a balesetmentesség érdekében van egy központi minta: csak az előírás alapján, a meghatározott alapanyagokból készült Koripok kerülhetnek az apró ujjacskák közé, természetesen a megfelelő sterilizálási eljárások után. Fontos az is, hogy egyenletesen legyen horgolva, hogy a tömőanyag ne tudjon kikandikálni a kis lyukak között.

Készíts szeretettel!

Fanniban a kézművesség és a gyermekek iránti szeretet egyesült: hivatásában és szabadidejében is igyekszik élni a lehetőségekkel, amikor örömet okozhat, jót cselekedhet. A koripok készítésével a legkisebbeknek segíthetünk, azoknak az apró jövevényeknek, akiknek egy kis kézzel készített, kedves „játék” is egy óriási lépés lehet a megerősödés felé vezető úton.

- Lehet, hogy romantikusan hangzik, de úgy gondolom, hogy a szeretettel készített kézműves tárgyak hordozzák készítőjük pozitív energiáit, és ezáltal jó hatással vannak az apróság állapotára, segítik fejlődését.

A KORE segít: segíts te is!

- A mintát elkészíteni nem nehéz, a horgolás alaptechnikáját kell ismerni hozzá. A KORE szokott szervezni közös horgolásokat országszerte, ahol a lelkes vállalkozók, hozzáértők társaságában sajátíthatják el a készítés minden fogását. Aki esetleg nem szeretne horgolni, de tetszik neki a kezdeményezés és segítene, más formában is megteheti: az alapítvány szívesen fogadja a fonal adományokat is.

Ha valaki kedvet kapott a kezdeményezésben való részvételhez, az alábbi címeken tudja felvenni a kapcsolatot a Koraszülöttekért Országos Egyesülettel:

E-mail-Damásdi Anna: danna@koraszulott.com
Honlap: www.koraszulott.com
Érintett szülőknek: https://www.facebook.com/groups/koratapasztalat
Koraszülött.com- tapasztalatcsere Facebook zárt csoport

Sulyok Georgina

További cikkek

Egészséges táplálkozás. Miért fontos gyerekkorban kezdeni?
Egészséges táplálkozás. Miért fontos gyerekkorban kezdeni?
Számos okból fontos, hogy megtanítsd és ösztönözd gyermekedet az egészséges táplálkozásra.
Együtt könnyebb: a Diabétesz világnapját ünnepelték Veszprémben
Együtt könnyebb: a Diabétesz világnapját ünnepelték Veszprémben
Magyarországon az elmúlt tíz évben a diabéteszesek száma a duplájára nőtt. A megelőzés, a helyes életmód és a korai felismerés fontosságára hívta fel a figyelmet a Veszprém Megyei Diabetes Egyesület programjaival szombaton.
Bohócdoktor vizit a Csolnoky Kórházban
Bohócdoktor vizit a Csolnoky Kórházban
Csütörtökön megvolt az első vizit a Csolnoky Kórház gyerekosztályán, ezúttal nemcsak az egészségügyi dolgozók kopogtattak be az osztály ajtóin, hanem két piros orrú is.
A szobanövények nem javítják hatékonyan a beltéri levegőminőséget
A szobanövények nem javítják hatékonyan a beltéri levegőminőséget
Az otthonokban és irodákban elhelyezett cserepes növények nem javítják hatékonyan a levegőminőséget - állapították meg a philadelphiai Drexel Egyetem kutatói, akik több évtizednyi kutatási eredményt átvizsgálva jutottak arra a megállapításra, hogy egy egyszerű szellőztetés messze túlszárnyalja a szobanövények teljesítményét, ha a beltéri levegő megtisztításáról van szó.
A jövő héten érkezik az influenza elleni védőoltás
A jövő héten érkezik az influenza elleni védőoltás
A jövő hét végén már a patikákban lesz az influenza elleni oltóanyag, a rizikócsoportba tartozók és a 60 év felettiek számára az 1,3 millió adag ingyenes vakcina már elérhető - mondta az egészségügyért felelős államtitkár.
2019. december 13. // Luca névnap