2019. október 22. // Előd névnap

Két Veszprém megyei az év vállalkozói közt

2018. december 7. 17:39
A Vállalkozók Napján, péntek délután a MÜPÁ-ban adták át az Országos Év Vállalkozója Díjakat. A megyéből Török László és Szabó István kapta meg az elismerést. A Magyar Gazdaságért díjat Hédl Sándor kapta.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) huszadik alkalommal adta át az év vállalkozója díjakat a MÜPÁ-ban péntek délután.

Tolnay Tibor VOSZ-elnök megnyitójában elmondta, a gazdaság jó állapotban van, folyamatos az árnövekedés, - a bérek 10-11 százalékkal nőttek. Ami viszont sajnálatos, hogy nem született bérmegállapodás, erről a jövő héten dönt a kormány. A jövővel kapcsolatban úgy fogalmazott : „a tudás alapú termelésben van a jövő, az ipari forradalom lehetőségeit ki kell használjuk, szorosabban együtt kell működtünk a kormánnyal, hogy valós segítséget tudjunk adni a vállalkozóknak. Azt szeretnénk, hogy az állam legyen bizalmi partnere a vállalkozásoknak.”

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter beszédében az idén elhunyt, korábbi VOSZ-elnök Demján Sándorról azt mondta, fejet hajt emléke előtt, „önzetlen életútja példamutató, akinek életútját folytatni kell.”

A gazdaságról szólva kifejtette, az elmúlt időszakban a magyar gazdaság 5,2%-kal bővült a harmadik negyedévben. Ez két és félszerese az EU-átlagnak. A növekedés a lakossági fogyasztásból és a kétszámjegyű beruházás növekedésből adódott. A befektetők szemében nőtt a bizalom. Olcsóbb lett a finanszírozás, csökkentek az adók, az adóbevételek viszont nőttek. Növekedési pályára állt a magyar gazdaság, a foglalkoztatás is bővült. 2010 óta 800 ezer fővel nőtt a munkavállalók száma.

Népszerűek a könnyített adók, a KATA és a KIVA. Egyre kisebb az adóterhelés. A kormány a továbbiakban is adócsökkentéseket tervez. A családpolitika továbbra is kiemelt kormányzati cél- mondta.

A délután folyamán átadták azt Év Vállalkozói Díjakat, akikről azt mondta, példát kell, hogy adjanak az ország vállalkozóinak.

Veszprém megyéből a zirci Hédl Sándor, a Bakony Elektronika Kft. ügyvezető igazgatója Magyar Gazdaságért díjat kapott. Török László, a szintén zirci Forest Hills Hotel & Golf Club és a Török Biztonsági Szolgálat tulajdonosa, valamint Szabó István, a baromfitenyésztéssel foglalkozó Gallus Kft. ügyvezetője Év Vállalkozója elismerésben részesült. Ávor Judit, a VOSZ Veszprémi titkára miniszteri elismerő oklevelet kapott Varga Mihálytól.

AZ ÉV VESZPRÉM MEGYEI VÁLLALKOZÓI

Szabó István (Gallus Kft.)

Szabó István 1991-ben alapította baromfitenyésztéssel foglalkozó cégét. Kezdetben két szülőpár teleppel, 9 millió keltető tojás előállítási és 14 millió naposcsibe keltetési kapacitással indult, mára 105 millió tojást képesek kikeltetni. A Dunántúl hat megyéjében 1100 főt foglalkoztatnak, az éves 75-80 millió naposcsibe értékesítéssel ma piacvezetők Magyarországon. A cégcsoportnál egy 7 milliárd forint összértékű fejlesztés van folyamatban, ami jelentős részben a vágóhidat, az automatizációt és a robot technikát érinti. Szabó István a Veszprém Megyei Agrárkamara alapító elnöke, és a Baromfi Terméktanács elnökségi tagja.

Török László (Forest Hills Hotel & Golf Club)
Török László édesapjával, dr. Török Lászlóval 1994-ben alapította a Török Biztonsági Szolgálatot, amely országos lefedettésgű vagyonvédelmi szolgáltatást nyújt termelő és szolgáltató cégeknek.

2006-ban Zirc - Szarvaskúton a család beruházásba kezdett. Az első ütemben a szálloda készült el - amely 4 csilagos besorolást kapott-, tenisz pályákkal és a gyakorló golf pályával. 2011-re befejeződött a 2x9 lyukas golfpálya. Szálláshely bővítésre is sor került. A Bakonyban Forest Hills Hotel nem csak szálloda, de rekreációs központ is. A beruházás mára közel 30 főnek biztosít munkát egész évben.

Ge. Á.
2019. október 22. // Előd névnap