2020. május 31. // Angéla névnap

Két Veszprém megyei az év vállalkozói közt

2018. december 7. 17:39
A Vállalkozók Napján, péntek délután a MÜPÁ-ban adták át az Országos Év Vállalkozója Díjakat. A megyéből Török László és Szabó István kapta meg az elismerést. A Magyar Gazdaságért díjat Hédl Sándor kapta.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) huszadik alkalommal adta át az év vállalkozója díjakat a MÜPÁ-ban péntek délután.

Tolnay Tibor VOSZ-elnök megnyitójában elmondta, a gazdaság jó állapotban van, folyamatos az árnövekedés, - a bérek 10-11 százalékkal nőttek. Ami viszont sajnálatos, hogy nem született bérmegállapodás, erről a jövő héten dönt a kormány. A jövővel kapcsolatban úgy fogalmazott : „a tudás alapú termelésben van a jövő, az ipari forradalom lehetőségeit ki kell használjuk, szorosabban együtt kell működtünk a kormánnyal, hogy valós segítséget tudjunk adni a vállalkozóknak. Azt szeretnénk, hogy az állam legyen bizalmi partnere a vállalkozásoknak.”

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter beszédében az idén elhunyt, korábbi VOSZ-elnök Demján Sándorról azt mondta, fejet hajt emléke előtt, „önzetlen életútja példamutató, akinek életútját folytatni kell.”

A gazdaságról szólva kifejtette, az elmúlt időszakban a magyar gazdaság 5,2%-kal bővült a harmadik negyedévben. Ez két és félszerese az EU-átlagnak. A növekedés a lakossági fogyasztásból és a kétszámjegyű beruházás növekedésből adódott. A befektetők szemében nőtt a bizalom. Olcsóbb lett a finanszírozás, csökkentek az adók, az adóbevételek viszont nőttek. Növekedési pályára állt a magyar gazdaság, a foglalkoztatás is bővült. 2010 óta 800 ezer fővel nőtt a munkavállalók száma.

Népszerűek a könnyített adók, a KATA és a KIVA. Egyre kisebb az adóterhelés. A kormány a továbbiakban is adócsökkentéseket tervez. A családpolitika továbbra is kiemelt kormányzati cél- mondta.

A délután folyamán átadták azt Év Vállalkozói Díjakat, akikről azt mondta, példát kell, hogy adjanak az ország vállalkozóinak.

Veszprém megyéből a zirci Hédl Sándor, a Bakony Elektronika Kft. ügyvezető igazgatója Magyar Gazdaságért díjat kapott. Török László, a szintén zirci Forest Hills Hotel & Golf Club és a Török Biztonsági Szolgálat tulajdonosa, valamint Szabó István, a baromfitenyésztéssel foglalkozó Gallus Kft. ügyvezetője Év Vállalkozója elismerésben részesült. Ávor Judit, a VOSZ Veszprémi titkára miniszteri elismerő oklevelet kapott Varga Mihálytól.

AZ ÉV VESZPRÉM MEGYEI VÁLLALKOZÓI

Szabó István (Gallus Kft.)

Szabó István 1991-ben alapította baromfitenyésztéssel foglalkozó cégét. Kezdetben két szülőpár teleppel, 9 millió keltető tojás előállítási és 14 millió naposcsibe keltetési kapacitással indult, mára 105 millió tojást képesek kikeltetni. A Dunántúl hat megyéjében 1100 főt foglalkoztatnak, az éves 75-80 millió naposcsibe értékesítéssel ma piacvezetők Magyarországon. A cégcsoportnál egy 7 milliárd forint összértékű fejlesztés van folyamatban, ami jelentős részben a vágóhidat, az automatizációt és a robot technikát érinti. Szabó István a Veszprém Megyei Agrárkamara alapító elnöke, és a Baromfi Terméktanács elnökségi tagja.

Török László (Forest Hills Hotel & Golf Club)
Török László édesapjával, dr. Török Lászlóval 1994-ben alapította a Török Biztonsági Szolgálatot, amely országos lefedettésgű vagyonvédelmi szolgáltatást nyújt termelő és szolgáltató cégeknek.

2006-ban Zirc - Szarvaskúton a család beruházásba kezdett. Az első ütemben a szálloda készült el - amely 4 csilagos besorolást kapott-, tenisz pályákkal és a gyakorló golf pályával. 2011-re befejeződött a 2x9 lyukas golfpálya. Szálláshely bővítésre is sor került. A Bakonyban Forest Hills Hotel nem csak szálloda, de rekreációs központ is. A beruházás mára közel 30 főnek biztosít munkát egész évben.

Ge. Á.

További cikkek

Átlagosan 404 ezer forint megtakarításuk van a fiataloknak egy felmérés szerint
Átlagosan 404 ezer forint megtakarításuk van a fiataloknak egy felmérés szerint
Átlagosan 404 ezer forint megtakarítása van a 19 és 29 év közötti magyar fiataloknak egy 2020 első negyedévi felmérés szerint, ezen belül a 19-25 évesek átlagosan 300 ezer forint spórolt pénzzel rendelkeznek, míg a 26-29 éveseknél félmillió forint felett alakul a félretett összegek átlaga.
Biztonságot ad, de áldozatot is kíván az önfenntartás
Biztonságot ad, de áldozatot is kíván az önfenntartás
Paradicsomot és uborkát termeszteni a kiskertben, kovászt érlelni és élvezni a vidék békéjét, egyszerűbben, de biztonságban élni. A karantén időszak és a kifosztott üzletek zűrzavarában többekben felmerült, milyen lenne egy kicsit visszatérni az öngondoskodó falusi életmódhoz. De vajon tényleg tudjuk, mit jelent a gyakorlatban az önfenntartó életmód?
Jövőre 4,8 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány
Jövőre 4,8 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány
Varga Mihály pénzügyminiszter benyújtotta a 2021-es költségvetés tervezetét.
Mi lesz a nyári diákmunkákkal?
Mi lesz a nyári diákmunkákkal?
Hogyan hatott a koronavírus-járvány a diákmunka piacára, vajon találnak-e munkát a diákok nyáron és ha igen, hol? Gazsi Attilát, a Meló-Diák Hálózat észak-dunántúli vezetőjét kérdeztük az aktuális helyzetről.
Újabb veszprémi cég kapott százmilliós fejlesztési támogatást az államtól
Újabb veszprémi cég kapott százmilliós fejlesztési támogatást az államtól
Magyarország megakadályozta a koronavírus elszabadulását, így mostantól a munkahelyvédelem a válságkezelés új feladata - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Budapesten, a versenyképességi program támogató okiratainak csütörtöki átadóján, ahol a veszprémi Balaton Bútor is a támogatottak között volt.
2020. május 31. // Angéla névnap