2019. november 15. // Albert, Lipót névnap

Két Veszprém megyei az év vállalkozói közt

2018. december 7. 17:39
A Vállalkozók Napján, péntek délután a MÜPÁ-ban adták át az Országos Év Vállalkozója Díjakat. A megyéből Török László és Szabó István kapta meg az elismerést. A Magyar Gazdaságért díjat Hédl Sándor kapta.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) huszadik alkalommal adta át az év vállalkozója díjakat a MÜPÁ-ban péntek délután.

Tolnay Tibor VOSZ-elnök megnyitójában elmondta, a gazdaság jó állapotban van, folyamatos az árnövekedés, - a bérek 10-11 százalékkal nőttek. Ami viszont sajnálatos, hogy nem született bérmegállapodás, erről a jövő héten dönt a kormány. A jövővel kapcsolatban úgy fogalmazott : „a tudás alapú termelésben van a jövő, az ipari forradalom lehetőségeit ki kell használjuk, szorosabban együtt kell működtünk a kormánnyal, hogy valós segítséget tudjunk adni a vállalkozóknak. Azt szeretnénk, hogy az állam legyen bizalmi partnere a vállalkozásoknak.”

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter beszédében az idén elhunyt, korábbi VOSZ-elnök Demján Sándorról azt mondta, fejet hajt emléke előtt, „önzetlen életútja példamutató, akinek életútját folytatni kell.”

A gazdaságról szólva kifejtette, az elmúlt időszakban a magyar gazdaság 5,2%-kal bővült a harmadik negyedévben. Ez két és félszerese az EU-átlagnak. A növekedés a lakossági fogyasztásból és a kétszámjegyű beruházás növekedésből adódott. A befektetők szemében nőtt a bizalom. Olcsóbb lett a finanszírozás, csökkentek az adók, az adóbevételek viszont nőttek. Növekedési pályára állt a magyar gazdaság, a foglalkoztatás is bővült. 2010 óta 800 ezer fővel nőtt a munkavállalók száma.

Népszerűek a könnyített adók, a KATA és a KIVA. Egyre kisebb az adóterhelés. A kormány a továbbiakban is adócsökkentéseket tervez. A családpolitika továbbra is kiemelt kormányzati cél- mondta.

A délután folyamán átadták azt Év Vállalkozói Díjakat, akikről azt mondta, példát kell, hogy adjanak az ország vállalkozóinak.

Veszprém megyéből a zirci Hédl Sándor, a Bakony Elektronika Kft. ügyvezető igazgatója Magyar Gazdaságért díjat kapott. Török László, a szintén zirci Forest Hills Hotel & Golf Club és a Török Biztonsági Szolgálat tulajdonosa, valamint Szabó István, a baromfitenyésztéssel foglalkozó Gallus Kft. ügyvezetője Év Vállalkozója elismerésben részesült. Ávor Judit, a VOSZ Veszprémi titkára miniszteri elismerő oklevelet kapott Varga Mihálytól.

AZ ÉV VESZPRÉM MEGYEI VÁLLALKOZÓI

Szabó István (Gallus Kft.)

Szabó István 1991-ben alapította baromfitenyésztéssel foglalkozó cégét. Kezdetben két szülőpár teleppel, 9 millió keltető tojás előállítási és 14 millió naposcsibe keltetési kapacitással indult, mára 105 millió tojást képesek kikeltetni. A Dunántúl hat megyéjében 1100 főt foglalkoztatnak, az éves 75-80 millió naposcsibe értékesítéssel ma piacvezetők Magyarországon. A cégcsoportnál egy 7 milliárd forint összértékű fejlesztés van folyamatban, ami jelentős részben a vágóhidat, az automatizációt és a robot technikát érinti. Szabó István a Veszprém Megyei Agrárkamara alapító elnöke, és a Baromfi Terméktanács elnökségi tagja.

Török László (Forest Hills Hotel & Golf Club)
Török László édesapjával, dr. Török Lászlóval 1994-ben alapította a Török Biztonsági Szolgálatot, amely országos lefedettésgű vagyonvédelmi szolgáltatást nyújt termelő és szolgáltató cégeknek.

2006-ban Zirc - Szarvaskúton a család beruházásba kezdett. Az első ütemben a szálloda készült el - amely 4 csilagos besorolást kapott-, tenisz pályákkal és a gyakorló golf pályával. 2011-re befejeződött a 2x9 lyukas golfpálya. Szálláshely bővítésre is sor került. A Bakonyban Forest Hills Hotel nem csak szálloda, de rekreációs központ is. A beruházás mára közel 30 főnek biztosít munkát egész évben.

Ge. Á.

További cikkek

Idén is a Continental vezeti a toplistát
Idén is a Continental vezeti a toplistát
A járműipar uralja Veszprém megye termelését, nagyot fejlődött a turizmus és az építőipar az elmúlt években – derült ki az Iparkamara szerdai rendezvényén.
Tapasztalatok a foglalkoztatásról
Tapasztalatok a foglalkoztatásról
Kétnapos konferencián osztják meg tapasztalataikat a foglalkoztatásról a megyei jogú városok képviselői Veszprémben.
Csaknem 50 ezer forintot szánnak karácsonyi ajándékokra az internetezők az idén egy felmérés szerint
Csaknem 50 ezer forintot szánnak karácsonyi ajándékokra az internetezők az idén egy felmérés szerint
A tavalyi 41 ezer forint helyett az idén már átlagosan 48 400 forintot terveznek karácsonyi ajándékokra költeni az aktív internetezők, ami több mint 20 ezer forinttal haladja meg a négy évvel ezelőtti keretet - derül ki az Árukereső.hu és a GKI Digital éves közös kutatásából.
Fordulat a lakáspiacon
Fordulat a lakáspiacon
Csökken a kereslet, elfogytak a vevők, ez pedig lejjebb nyomhatja az ingatlanárakat. Az Otthon Centrum szakembereit kérdeztük, mi zajlik a lakáspiacon?
Már csak egy hétig lehet fizetni a régi 500 forintos bankjegyekkel
Már csak egy hétig lehet fizetni a régi 500 forintos bankjegyekkel
Már csak egy hétig, azaz 2019. október 31-ig használhatók a régi 500 forintos bankjegyek készpénzes vásárlásnál, november 1-től az idén februárban megjelent, megújított 500 forintos címlettel lehet fizetni - hívja fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank.
2019. november 15. // Albert, Lipót névnap