Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Fogorvosból slágergyáros: Dr. Alban elmondta a titkát

2018. december 11. 12:04
A nigériai születésű svéd fogorvos, dj, énekes Dr. Alban a III. Retronic fesztivál keretében 90-es évekbeli táncparketté változtatta a Veszprém Arénát szombat éjjel. A fergeteges koncert előtt a Vehir.hu kérdéseire válaszolva beszélt karrierjéről, életéről, sikereiről.

Mindenki számára ismert dallamokat, átbulizott éjszakákat, mondhatni „házibuli himnuszokat” köszönhetünk a híres előadónak, akinek „It’s my life” című slágere még a mai fiatalság számára sem ismeretlen, de valójában egészen keveset tudunk arról, hogy milyen is „ez az élet”.

A változatos karrier, az izgalmas élet nem idegen számodra: fogorvos, DJ, majd énekes. Mi inspirált, segített téged ezen az úton?

- Elsősorban saját magam, hiszen mindenkinek önmaga a legerősebb „hajtóerő”, de nagyon sokat köszönhetek édesanyámnak és édesapámnak, hiszen miattuk vagyok most itt. Annak ellenére, hogy nem énekeltek, igazán fontos dolgot kaptam tőlük: az önbizalmat és azt a képességet, hogy megtanuljak mindig a céljaimra fókuszálni, koncentrálni. Az éneklés spontán lett az életem része: csak buliztam, aztán valami sokkal komolyabb alakult ki belőle.

Egy egész korszak kedvencei az „It’s my life” és a „Sing Hallelujah” című számaid, amikkel a hatalmas siker is megérkezett. Hogyan fogadtad a hirtelen jött „rajongást”? Számodra is ezek a legkedvesebb zenéid?

- Nehéz megfogalmazni, természetesen nagyon jól esett, talán ez az igazi „WOW” érzés. A hirtelen érkezett sikerben azt csináltam amit, tudtam, amit valójában kellett: sodródtam az árral. Minden slágert énekelni kell, mert ha nem adod elő, akkor igazából koncert sincsen: szeretem ezt a két számot is, de nincs kedvencem.

Más előadókkal is énekeltél például Haddaway-el. Szerinted kik a 90-es évek legjobbjai?

- Rengeteg barátom van a zeneiparban és természetesen Haddaway-el is tartjuk a kapcsolatot. Azt hiszem, őt tartom a korszak egyik legmeghatározóbb karakterének, illetve Snapp-et: nagyon tetszett, amit csináltak.

Volt esetleg kedvenc színpadi pillanatod, kiemelkedően jó koncert élményed?

- Ez nehéz kérdés, rengeteg emlékezetes buli volt. Magyarországon például a „Total Dance Festival”, aminek fantasztikus a hangulata.

Próbálsz valami újat csinálni? Mennyire nehéz manapság újat hozni a zeneiparba?

- Az az igazság, hogy akárhányszor megpróbálsz valami újat csinálni, az emberek azonnal elkezdik összehasonlítani a nagy slágereiddel: ennyi sikeres év után, híres zenékkel már rettentő nehéz.

Dr. Alban számára az előadói vonalon kívül a produceri munka sem idegen: lemezkiadója, a dr. Records többek között saját zenéinek kiadásával is foglalkozik.

Sok fiatal tehetség veszi fel a számait a dr. Records-nál?

- A zeneiparban is más világot élünk, ez már nem olyan, mint amikor én kezdtem: mi nagyon sok évig maradtunk a kiadónknál, mindenki ragaszkodott a „csapatához”. Manapság az előadók hamar feltűnnek és hamar el is tűnnek, nem maradnak egy kiadónál, jönnek és mennek, ezért igyekszem inkább a saját dolgaimra koncentrálni.

Rengeteget utazol és koncertezel nem lehet könnyű: hogyan tudsz formában maradni? Mit tanácsolnál azoknak, akik a zeneiparban szeretnének dolgozni?

- Mindig próbálok megfelelően étkezni és edzőterembe is járok, ezek segítenek abban, hogy bírjam. Nem mindig könnyű az élet a zene világában, de talán a legfontosabb, amit tanácsolnék, hogy mindig próbáljanak meg egyediek maradni és higgyenek önmagukban.

Hamarosan itt a karácsony: nálad hogyan telik az ünnepi időszak?

- A családommal, két gyerekemmel karácsonyfát állítunk és természetesen megajándékozzuk egymást. Keresztények vagyunk, így az ünnephez tartozik, hogy a templomba is ellátogatunk.

A karácsony ugyan még várat magára, de a téli időszak egyik legmeghatározóbb bulijának számít a harmadik alkalommal megrendezett Retronic Fesztivál, ahol az igazi „disco királyok” ikonikus slágerekre csillogtathatják meg tánctudásukat. A rendezvény évről évre neves fellépők sorával hozza a városba a 90-es évek hangulatát: idén is együtt élvezhették fiatalok és idősebbek a múlt örökéletű ritmusait. Dr. Alban koncertje, slágerei igazi elő karácsonyi ajándéknak számítottak a retro kedvelő füleknek.

vehir.hu
Simon Dani
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.