2022. augusztus 12.
//
Klára névnap

Napirend előtt: szelektív hulladékgyűjtés, útfelújítás, óvodai jubileum

2018. december 15. 8:03
Rendhagyó módon szombat reggel rendezték meg az önkormányzat Közgyűlését. Összefoglaltuk, mi történt napirend előtt.

Első felszólalóként Porga Gyula polgármester beszámolt az előző napi nagy sikerről: Veszprém nyerte el a 2023 Európa Kulturális Fővárosa címet. Erről bővebben itt olvashatnak.

Gerstmár Ferenc (LMP) interpellációjában a Petőfi utca felújításáról kérdezett. Az önkormányzat beruházásában 2017-ben út rekonstrukciós munkákra került sor a Petőfi Sándor utcában, a Jutasi út és a Madách Imre utca között. Mikor valósul meg a Madách Imre utcától az Akácfa utcáig tartó szakasz felújítása? Porga Gyula polgármester jelezte: a projektet eleve több év alatt tervezték megvalósítani. November 30-án lezárult a közbeszerzési eljárás, hamarosan át lehet adni a munkaterületet a kivitelezőnek és elkezdődhet a munka, ami várhatóan jövő év végéig lezárul.

(archív)(archív)

Hartmann Ferenc, a Demokraták Veszprémért frakcióvezetője „Hova és mikor tervezik megépíteni a veszprémi hulladékátrakó állomást?” címmel interpellált. A polgármester írásban ígért választ.

Némedi Lajos alpolgármester (Fidesz-KDNP) a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatban szólalt fel. Mint elmondta: Veszprémben 1997 óta működik szelektív hulladékgyűjtés, az országban elsők között fektettük le a környezetkímélő hulladékkezelés alapjait. 2016 februárjában a szelektív hulladékgyűjtés rendszere újabb mérföldkőhöz érkezett. Bevezették a szolgáltatási területen a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést. Az idei évben a rendszer újabb változás történt. Azon területeken, első sorban családi házas, sorházas, kisebb társasházas, övezetekben, a házhoz menő gyűjtés kiváltotta a szigetes gyűjtést. Mindezen körülmények figyelembevételével 2018. szeptembertől 3 lépcsőben megszüntettek 44 hulladékgyűjtő szigetet.

Gerstmár Ferenc napirend előtti felszólalásában a belvárosi körforgalomépítéseket kritizálta. Szerinte nincs alternatívája a belvárosi gépjárműforgalom csökkentésének, a gyalogos forgalom előtérbe helyezésének, a közösségi közlekedés folyamatos színvonal és teljesítmény emelésének. A belvárosi körforgalmak annak mementójaként állnak, hogy a városvezetés nem értette meg az idő szavát, nem hallgatott a kritikus hangokra és tűzön-vízen át keresztülvitte azt, amit nem kellett volna - jegyezte meg a képviselő.

Czaun János (Fidesz-KDNP) a negyvenéves Kastélykert Óvodáról beszélt napirend előtti felszólalásában. Összefoglalta az intézmény négy évtizedes történetét, beszámolt a szakmai sikerekről. Előrevetítette: 2019 őszén az óvoda már új épületben folytathatja működését. Az óvoda jubileumáról korábban részletesen beszámoltunk.

Némedi Lajos a Duna menti országokban az I. világháborús, multikulturális örökség megőrzése érdekében zajló kapcsolatépítésről is szólt. Kilenc ország - Ausztria, Bulgária, Horvátország, Csehország, Magyarország, Németország, Románia, Szlovákia és Bosznia Hercegovina - részvételével létrehozták a Béke ösvényét, a projekt keretében pedig a közelmúltban nemzetközi konferenciát is rendeztek Veszprémben.

vehir.hu