Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

„Bántja lelkem a nagy város durva zaja”, avagy irány a természet!

2018. december 27. 4:30
Létezik egy irányzat, a biofília, mely szerint az ember érzelmi vonzódással rendelkezik más élőlényekhez. Ember és természet kapcsolatának elmélyítésére alapvető igényünk van – ez a felismerés pedig egyre nagyobb teret hódít.

Stresszes életmód

Napjainkra sajnos egyértelműen elmondhatjuk, hogy nincs olyan ember, aki számára ismeretlen fogalom lenne a stressz. Aggódunk, sietünk, stresszelünk, kapkodunk, túlélünk. Hozzáértők szerint az emberi élet egyensúlya megbillenni látszik, ezt pedig többféle okkal magyarázzák. Az egyik legjelentősebb probléma, hogy az ember természettel való kapcsolata megbomlott, pedig az irányzat szerint ösztönösen vonzódunk a természethez. Anyagilag és fizikailag is függünk tőle. Sok nagyobb városban élőtől halljuk: „nekem kell a pörgés, nem bírnám ki, ha nem a központban élnék.”. De az talán senkinek nem mindegy, hogy hol éli le életét, a betonrengetegben, vagy esetleg fásabb, erdősebb területeken.

Hogyan billentsük vissza az egyensúlyt?

Az 1960-as években többen elkezdték rögzíteni a természet hangjait, a felvételek nagy része pedig – a technika fejlődésének köszönhetően – már mobilalkalmazásokon keresztül is elérhető. Az akció talán nem véletlen: egy német orvos már a hanganyag gyűjtése előtt száz évvel azt állította, hogy a szél és a tenger hangjai, segítik visszaállítani az ember pszichológiai egyensúlyát.

A – meditációs tartalmú – természeti hanganyagok idővel egyre népszerűbbek lettek, és főleg az elalvást segítő szél, vízesés vagy a madarak hangjaival készültek. A letölthető alkalmazások között nemcsak az esti elalváshoz találhatunk segítséget, de vannak kifejezetten délutáni relaxálásra alkalmas hanganyagok, például tábortüzet vagy tücsökciripelést imitálva.

Miért vonzódunk a természethez?

Menjünk vissza egészen a halászó, vadászó és gyűjtögető életmódhoz! Mivel az ember más élőlények közelségében szerezte meg élelmét, így bizonyítható, hogy genetikai állományunk 99%-a természetközeli élethez kötődik. Azt is kimutatták a kutatások, hogy rendkívüli mértékben vonzódunk a szavannaszerű tájakhoz. Ezt az emberiség bölcsőjeként emlegetett Kelet-Afrikával magyarázzák. Tehát, amikor a természet gyógyító erejéről beszélünk, nem feltétlenül a gyógynövényekre kell gondolni, hiszen a levegőn töltött idő önmagában pozitív hatásokat vált ki, akár mozogva, akár a fűben heverészve töltjük el. De, miként azt a biofília is bizonyítja, akár az élővilág hangjainak hallgatása is segíthet.

További olvasmányok a témával kapcsolatban:

Szabó Eszter
további cikkek
Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát életmód Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát Két veszprémi szakember összefogott, hogy az egészséges életmódhoz kapcsolódó szakmai tudásukat egyesítve újra értelmezzék az egészség fogalmát az emberek gondolkodásában. Hiánypótló előadás-sorozatukban a dietetika és a testedzés harmonikus és gyakorlati összhangjára hívják fel a figyelmet. Nem tananyagot felmondva, hanem személyes, életközeli példákkal. Nyikos Ráhel és Péteri Dávid meséltek közös projektjükről. 2024. április 16. 21:19 A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében. 2024. április 10. 15:08 Boldog élet rád csak barátok közt vár életmód Boldog élet rád csak barátok közt vár Régóta tudott, hogy a párkapcsolatban egészségesebbek vagyunk és tovább élünk, mint egyedül – de hogyan hatnak a jóllétünkre a barátságok? 2024. április 8. 15:01 Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon A korábban beköszöntött tavasz miatt idén a szokásosnál is hamarabb lehet számítani az őshonos, valamint az újonnan megjelent Hyalomma kullancsok felbukkanására Magyarországon - közölte a HUN-REN Ökológiai Központ. 2024. március 26. 11:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.