2019. október 15. // Teréz névnap

Naperőművek épülnek Veszprémben

2018. december 21. 11:00
Az MVM Hungarowind Kft. megkezdi naperőműveinek létesítését az E.ON Észak-dunántúli Áramhálozati Zrt. engedélyezési területén: a projekt során Veszprémbe is telepítenek két naperőművet.

- Az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Hungarowind Kft. hét projekt keretében, országosan 110 naperőművet épít az Európai Uniós társfinanszírozásban, így az MVM Csoport lesz a legnagyobb naperőművi kapacitással rendelkező energiatermelő Magyarországon – mutatta be Dr. Kiss Csaba az MVM Csoport műszaki vezérigazgató-helyettese a naperőművi beruházások hátterét csütörtökön Veszprémben.

Az MVM Hungarowind Kft. összesen 21 darab 0,5 MW beépített teljesítményt nem meghaladó erőművet épít az E.ON Észak-dunántúli Áramhálozati Zrt. engedélyezési területén. A tervezett helyszínek: Bicske, Bodajk, Csorna, Csókakő, Fertőszéplak (kettő naperőmű), Győrvár (kettő naperőmű), Kajárpéc (kettő naperőmű), Kisbér, Komárom, Kőszeg, Nagyvázsony, Öskü (kettő naperőmű), Várpalota (kettő naperőmű), Veszprém (kettő naperőmű) és Zalaegerszeg. Az első erőművek várhatóan már 2018 végén megkezdhetik kereskedelmi üzemüket.

Az erőművek átlagosan 13,2 GWh termelésére lesznek képesek összesen: ez a mennyiség körülbelül 5-6 ezer háztartás éves villamosenergia-szükségletét fedezheti, ezzel az ország szén-dioxid kibocsátását közel 13 ezer tonnával csökkentve.

- Veszprém az első városok között volt, akik energia stratégiát alkottak, ám annak ellenére, hogy ezek a stratégiák egyértelműen fontosak, minden stratégia csak annyit ér, amennyi meg is valósul belőle. A város mindig komoly hangsúlyt fektetett arra, hogy a megújuló energiát egyre nagyobb mértékben hasznosítsa, ezzel is csökkentve Veszprém szén-dioxid kibocsátását. Azzal, hogy az MVM partnerünk ebben a gondolatban és a projektben mi is részesülhetünk, nemcsak elvi együttműködés történik, hanem „kézzelfogható” eredményekkel járul hozzá a város klímastratégiájának megvalósulásához – mondta Porga Gyula polgármester.

Porga Gyula hozzáfűzte, hogy a vállalat a város közéletében, kulturális életében is régóta jelentős szerepet tölt be, hiszen a VeszprémFest egyik fő támogatója az MVM Csoport.

Sulyok Georgina
Domján Attila
2019. október 15. // Teréz névnap