2022. január 26.
//
Vanda névnap

Hőseinkért menetelnek

2019. január 4. 15:48
Hős katonák emléke előtt tiszteleg a Bakony Nemzetközi Menetszázad a Doni Hősök Nemzetközi Emléktúra keretében szervezett 50 kilométeres menettel.

1943. január 12-én a szovjet csapatok áttörték a Don kanyarban a magyarok által elfoglalt állásokat: a hazától távol több mint 150 ezer magyar katona vesztette életét a támadás következtében. A Magyarországon 19. alkalommal megrendezett emlékmeneten civilek, fiatalok, idősek, tartalékosok és hivatásos katonák is részt vesznek.

2019-ben a Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ) Veszprém Megyei Egyesülete kezdeményezésére megalakult a Bakony Nemzetközi Menetszázad, amely közel 60 fővel indul 2019. január 11-én Szigligetről és 12 települést érintve, 50 kilométert menetelnek. Simon-Jójárt Sándor nyugállományú ezredes, a MATASZ VME elnöke elmondta, hogy Szigligeten fogják átvenni Veszprém város polgármesterétől a század menetzászlaját, amely a menet során kíséri őket. A hagyományoknak megfelelően a nemzetközi menetszázad koszorúzással és megemlékezésekkel tiszteleg a települések háborús hősei előtt.

- Az első megemlékezést Szigligeten, Kovács László nyugállományú ezredes sírjánál tartjuk, aki az országos program megálmodója és elindítója volt – fűzte hozzá Simon-Jójárt Sándor.

Január 12-én Nemesvámos érintésével Veszprémbe érkezik a menet: a Vámosi úti temető katonai parcellájánál, illetve 16 órakor a Komakút téren található II. világháborús emlékműnél koszorúzás és megemlékezés lesz, beszédet mond Dr. Szabó József nyugállományú alezredes, hadtörténész.

Január 13-án, Balatonfűzfőn a Jézus szíve templomban szentmisével és ünnepi megemlékezéssel zárul az emléktúra, ahol Szabó István honvédelmi államtitkár tartja meg ünnepi beszédét.

Némedi Lajos alpolgármester úgy fogalmazott: büszke, hogy Veszprém helyszínként része lehet ennek a megemlékezésnek, hiszen ezek az emberek, bár távol a hazától, de a hazáért haltak meg, ezért nem telhet el annyi év, évtized, amely mentesítene attól, hogy ne gondoljunk a hős magyar katonákra, tisztelegve emlékük előtt.

Kaptur József nyugállományú alezredes, a menetszázad parancsnoka kiemelte, hogy a túra igazi kihívás lesz a várható hideg, havas időjárás következtében, de talán ezzel tudnak leginkább tisztelegni az elődjeik előtt.

Dr. Csutorás Gábor nyugállományú alezredes a szervezésről beszélt: az útvonal kiválasztásánál az volt a kiemelt cél, hogy minél jobban hasonlítson az oroszországi környezethez. A túra részleteiről elmondta, hogy nemcsak közúton haladva, hanem hegyes, dombos vidéken teszik meg az 50 kilométeres távot, majd 25-30 kilométer után pihennek meg, fűtött helyiségben, földön éjszakáznak.

A túrához ugyan idén nem lehet csatlakozni, ám a koszorúzásokra, megemlékezésekre szeretettel várnak mindenkit, hiszen nem felejthetjük el, hogy 1943-ban katonáink mindannyiunk otthonáért küzdve vesztették életüket.

Sulyok Georgina
Domján Attila

További cikkek

Hamarosan megnyílhat a felújított Kinizsi-vár
Hamarosan megnyílhat a felújított Kinizsi-vár
Tavaly minden eddiginél többen látogatták a magyarországi kastélyokat, idén tíz hazai felújított létesítmény nyílik meg nyár végéig, köztük a nagyvázsonyi is- írja a Turista magazin.
Költségvetési csalás bűntette is felmerülhetett Kész Zoltán 2015-ös kampánya során
Költségvetési csalás bűntette is felmerülhetett Kész Zoltán 2015-ös kampánya során
Tiltott pártfinanszírozás lehetősége is felmerülhetett a 2015-ös veszprémi időközi országgyűlési választás során Kész Zoltán kampánya körül. A PestiSrácok információi szerint a NAV költségvetési csalás megalapozott gyanúja miatt már nyomoz az ügyben, amelynek hátterében Czeglédy Csaba, Gyurcsány egyik közeli embere is feltűnik.
A jövőjükre készülnek az iparis diákok
A jövőjükre készülnek az iparis diákok
Pályaorientációs napot tartottak az Ipari Technikumban hétfőn.
Kortárs ékszerművészek alkotásaiból nyílt kiállítás a Dubniczay-palotában
Kortárs ékszerművészek alkotásaiból nyílt kiállítás a Dubniczay-palotában
A Művészetek Háza 2022-ben változatosabbá teszi kiállítási palettáját: új tematikaként jelenik meg a design és az iparművészet. Az Érintkezések/Contacts a kortárs textil-és ékszerművészek legfrissebb munkáit mutatja be.
Fiatalokkal ünnepelték a magyar kultúra napját a Kossuth utcán
Fiatalokkal ünnepelték a magyar kultúra napját a Kossuth utcán
A magyar kultúra napja alkalmából összeállított programcsokrot adott elő a Petőfi Színház szombat délelőtt a belvárosban.