2022. augusztus 8.
//
László névnap

Hőseinkért menetelnek

2019. január 4. 15:48
Hős katonák emléke előtt tiszteleg a Bakony Nemzetközi Menetszázad a Doni Hősök Nemzetközi Emléktúra keretében szervezett 50 kilométeres menettel.

1943. január 12-én a szovjet csapatok áttörték a Don kanyarban a magyarok által elfoglalt állásokat: a hazától távol több mint 150 ezer magyar katona vesztette életét a támadás következtében. A Magyarországon 19. alkalommal megrendezett emlékmeneten civilek, fiatalok, idősek, tartalékosok és hivatásos katonák is részt vesznek.

2019-ben a Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ) Veszprém Megyei Egyesülete kezdeményezésére megalakult a Bakony Nemzetközi Menetszázad, amely közel 60 fővel indul 2019. január 11-én Szigligetről és 12 települést érintve, 50 kilométert menetelnek. Simon-Jójárt Sándor nyugállományú ezredes, a MATASZ VME elnöke elmondta, hogy Szigligeten fogják átvenni Veszprém város polgármesterétől a század menetzászlaját, amely a menet során kíséri őket. A hagyományoknak megfelelően a nemzetközi menetszázad koszorúzással és megemlékezésekkel tiszteleg a települések háborús hősei előtt.

- Az első megemlékezést Szigligeten, Kovács László nyugállományú ezredes sírjánál tartjuk, aki az országos program megálmodója és elindítója volt – fűzte hozzá Simon-Jójárt Sándor.

Január 12-én Nemesvámos érintésével Veszprémbe érkezik a menet: a Vámosi úti temető katonai parcellájánál, illetve 16 órakor a Komakút téren található II. világháborús emlékműnél koszorúzás és megemlékezés lesz, beszédet mond Dr. Szabó József nyugállományú alezredes, hadtörténész.

Január 13-án, Balatonfűzfőn a Jézus szíve templomban szentmisével és ünnepi megemlékezéssel zárul az emléktúra, ahol Szabó István honvédelmi államtitkár tartja meg ünnepi beszédét.

Némedi Lajos alpolgármester úgy fogalmazott: büszke, hogy Veszprém helyszínként része lehet ennek a megemlékezésnek, hiszen ezek az emberek, bár távol a hazától, de a hazáért haltak meg, ezért nem telhet el annyi év, évtized, amely mentesítene attól, hogy ne gondoljunk a hős magyar katonákra, tisztelegve emlékük előtt.

Kaptur József nyugállományú alezredes, a menetszázad parancsnoka kiemelte, hogy a túra igazi kihívás lesz a várható hideg, havas időjárás következtében, de talán ezzel tudnak leginkább tisztelegni az elődjeik előtt.

Dr. Csutorás Gábor nyugállományú alezredes a szervezésről beszélt: az útvonal kiválasztásánál az volt a kiemelt cél, hogy minél jobban hasonlítson az oroszországi környezethez. A túra részleteiről elmondta, hogy nemcsak közúton haladva, hanem hegyes, dombos vidéken teszik meg az 50 kilométeres távot, majd 25-30 kilométer után pihennek meg, fűtött helyiségben, földön éjszakáznak.

A túrához ugyan idén nem lehet csatlakozni, ám a koszorúzásokra, megemlékezésekre szeretettel várnak mindenkit, hiszen nem felejthetjük el, hogy 1943-ban katonáink mindannyiunk otthonáért küzdve vesztették életüket.

Sulyok Georgina
Domján Attila

További cikkek

Elköszönt a veszprémiektől Márfi Gyula, emeritus érsek
Elköszönt a veszprémiektől Márfi Gyula, emeritus érsek
A nyugalmazott érsek vasárnap délután mutatta be búcsúmiséjét a Károly-templomban a hívek előtt.
Egy hónap alatt több mint 17 tonnányi robbanóeszközt semmisítettek meg a honvédség tűzszerészei
Egy hónap alatt több mint 17 tonnányi robbanóeszközt semmisítettek meg a honvédség tűzszerészei
Júliusban a Magyar Honvédség (MH) tűzszerészei több mint 17 tonnányi, jellemzően második világháborús robbanóeszközt és lőszert szállítottak el és semmisítettek meg országszerte, tudatta az MTI.
Három hétre lezárják a Horgos utcát felújítás miatt
Három hétre lezárják a Horgos utcát felújítás miatt
A munkálatok jelentősen befolyásolják a Ranolder tér és a Szabadság tér közötti területen lévő utcák forgalmát.
Tovább nőtt a csapadékhiány júliusban
Tovább nőtt a csapadékhiány júliusban
Nem az idei volt a legmelegebb és a legszárazabb július, de így is az élmezőnybe tartozik 2022 hetedik hónapja. Kovács Győző, helytörténeti kutató, meteorológus részletes elemzést készített a mögöttük hagyott időszakról. Vendégírónk ezen kívül felidézett egy 50 évvel ezelőtti eseményt, amikor egészen más arcát mutatta a július, mint ma.
Sós kürtős lett az év strandétele
Sós kürtős lett az év strandétele
Az Év Strandétele idén a boglári Bundi sós kürtőse, a legjobb bisztró étel a zamárdi Tiki Beach Malacfül salátája, a vegán különdíjat pedig az aligai Tarow Borsófőzi Dim Sumja nyerte.