2020. október 20.
//
Vendel névnap

Hőseinkért menetelnek

2019. január 4. 16:48
Hős katonák emléke előtt tiszteleg a Bakony Nemzetközi Menetszázad a Doni Hősök Nemzetközi Emléktúra keretében szervezett 50 kilométeres menettel.

1943. január 12-én a szovjet csapatok áttörték a Don kanyarban a magyarok által elfoglalt állásokat: a hazától távol több mint 150 ezer magyar katona vesztette életét a támadás következtében. A Magyarországon 19. alkalommal megrendezett emlékmeneten civilek, fiatalok, idősek, tartalékosok és hivatásos katonák is részt vesznek.

2019-ben a Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ) Veszprém Megyei Egyesülete kezdeményezésére megalakult a Bakony Nemzetközi Menetszázad, amely közel 60 fővel indul 2019. január 11-én Szigligetről és 12 települést érintve, 50 kilométert menetelnek. Simon-Jójárt Sándor nyugállományú ezredes, a MATASZ VME elnöke elmondta, hogy Szigligeten fogják átvenni Veszprém város polgármesterétől a század menetzászlaját, amely a menet során kíséri őket. A hagyományoknak megfelelően a nemzetközi menetszázad koszorúzással és megemlékezésekkel tiszteleg a települések háborús hősei előtt.

- Az első megemlékezést Szigligeten, Kovács László nyugállományú ezredes sírjánál tartjuk, aki az országos program megálmodója és elindítója volt – fűzte hozzá Simon-Jójárt Sándor.

Január 12-én Nemesvámos érintésével Veszprémbe érkezik a menet: a Vámosi úti temető katonai parcellájánál, illetve 16 órakor a Komakút téren található II. világháborús emlékműnél koszorúzás és megemlékezés lesz, beszédet mond Dr. Szabó József nyugállományú alezredes, hadtörténész.

Január 13-án, Balatonfűzfőn a Jézus szíve templomban szentmisével és ünnepi megemlékezéssel zárul az emléktúra, ahol Szabó István honvédelmi államtitkár tartja meg ünnepi beszédét.

Némedi Lajos alpolgármester úgy fogalmazott: büszke, hogy Veszprém helyszínként része lehet ennek a megemlékezésnek, hiszen ezek az emberek, bár távol a hazától, de a hazáért haltak meg, ezért nem telhet el annyi év, évtized, amely mentesítene attól, hogy ne gondoljunk a hős magyar katonákra, tisztelegve emlékük előtt.

Kaptur József nyugállományú alezredes, a menetszázad parancsnoka kiemelte, hogy a túra igazi kihívás lesz a várható hideg, havas időjárás következtében, de talán ezzel tudnak leginkább tisztelegni az elődjeik előtt.

Dr. Csutorás Gábor nyugállományú alezredes a szervezésről beszélt: az útvonal kiválasztásánál az volt a kiemelt cél, hogy minél jobban hasonlítson az oroszországi környezethez. A túra részleteiről elmondta, hogy nemcsak közúton haladva, hanem hegyes, dombos vidéken teszik meg az 50 kilométeres távot, majd 25-30 kilométer után pihennek meg, fűtött helyiségben, földön éjszakáznak.

A túrához ugyan idén nem lehet csatlakozni, ám a koszorúzásokra, megemlékezésekre szeretettel várnak mindenkit, hiszen nem felejthetjük el, hogy 1943-ban katonáink mindannyiunk otthonáért küzdve vesztették életüket.

Sulyok Georgina
Domján Attila

További cikkek

Trump Nevadában, Biden Észak-Karolinában kampányolt
Trump Nevadában, Biden Észak-Karolinában kampányolt
Mind Nevada, mind Észak-Karolina úgynevezett csatatér- vagy ingadozó - vagyis nem egyértelműen demokratákra vagy republikánusokra voksoló - államnak számít, noha Nevadában 2004 óta nem győzött republikánus, Észak-Karolinában 2008 óta pedig demokrata párti elnökjelölt.
A második világháború előtti utolsó békeéveket bemutató kiállítás nyílik a Laczkó Dezső Múzeumban
A második világháború előtti utolsó békeéveket bemutató kiállítás nyílik a Laczkó Dezső Múzeumban
A Magyar Világ 1938-1940 című kiállítás a világháború előtti utolsó békeévek társadalmát, eseményeit, gondolkodását mutatja be.
Így zárultak az önkormányzati választások Veszprém megyében
Így zárultak az önkormányzati választások Veszprém megyében
Négy településen: Balatonfűzfőn, Balatonszepezden, Megyeren és Szigligeten tartottak időközi választásokat vasárnap.
Őszinte kommunikációval, figyelemmel kikerülhetők az online világ csapdái
Őszinte kommunikációval, figyelemmel kikerülhetők az online világ csapdái
A cyber tér veszélyeiről és egyben lehetőségeiről tartottak kétnapos konferenciát a Veszprém Agórában a hétvégén.
Jól sáfárkodtunk az elmúlt harminc évvel
Jól sáfárkodtunk az elmúlt harminc évvel
Kiállítással egybekötött ünnepséggel emlékeztek meg Veszprém és az önkormányzatiság eddigi harminc évéről szombaton a Hangvillában, ahol egykori és a jelenlegi polgármester mondtak beszédet.