Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ezt jól kifőzték

2019. február 9. 4:00
Hetedik alkalommal rendezték meg a Vámosi Lencse- és Hurkafesztivált szombaton.

Jól teszi, ha felköti a gatyáját a Bakony Expo, mert még pár év, és a vámosi gasztrofesztivál könnyen a nyomába ér. A gondolat nem az enyém, hanem dr. Viski József vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkáré, mindenesetre tény, hogy a Vámosi Lencse- és Hurkafesztivál maga a nagybetűs PROGRAM a község életében, ami a vámosiaknak kihagyhatatlan, mindenki másnak pedig erősen ajánlott.

A hétéves gasztroünnep történetét a folyamatos fejlődés jellemezte. Évről évre egyre többen kínálják portékáikat – őstermelők látványnak sem utolsó finomságaikat, kézművesek szívvel-lélekkel elkészített termékeiket –, számos gyerekeknek és felnőtteknek szóló program várja a szórakozni vágyókat, immár a környezet is kellemesebb még egy fokkal (a rendezvény helyszíne idén már az új sportcsarnok volt), és persze a lencsefőzésből és a hurkatöltésből is egyre többen veszik ki a részüket, szám szerint ezúttal 24 csapat. De ami talán ennél is fontosabb – világított rá Sövényházi Balázs polgármester köszöntőjében–, hogy a fesztivál összehozza az embereket. Számos kapcsolat indult itt: idegen arcokból lettek ismerősök, aztán barátok.

Ez az, ami Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke szerint is a rendezvény egyik legnagyobb érdeme. Régen a disznóvágások, a kalákában elvégzett munkák közösségi események is voltak, ahol a munka észrevétlenül folyt át szórakozásba. Ma már azonban ritkák az ilyen közösségi megmozdulások, ezért is fontosak az olyan fesztiválok, mint a vámosi. Másrészt a nemzetközi gasztrosikerek is valahol itt gyökereznek: amikor egy-egy versenyen a magyar séfek lenyűgözik a külföldieket tudásukkal, abban benne van az az évtizedes, évszázados tudás is, amit az elődeiktől, hazai körökből hoztak.

GALÉRIÁNKAT IDE KATTINTVA ÉRI EL

Talán ez lehet a titka annak is, hogy egy község milyen jól fejlődik. A közös élmények, az értékek őrzése egyben ragaszkodást is váltanak ki bennünk: itt a helyiek megmutathatják büszkeségüket, de közben a legifjabbak, a gyerekek is jól szórakoznak. Mindez pedig már valószínűleg azt is magával hozza, hogy hosszú távon kiépüljön a megfelelő infrastruktúra és legyenek vidéki munkahelyek is – fejtegette Viski.

Nemesvámoson legalábbis úgy tűnik, működik a recept. Ami nem is tartalmaz nagy turpisságokat: a bográcsban rotyogó lencse meg a hurka illata, a főzés és nézelődés közben le-lecsúszó pálinka meg a jó hangulat, a barátokkal eltöltött idő lehetősége már éppen elég jó elegyet alkot, hogy valami nagyon szerethetőt kapjunk.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint
további cikkek
Adventi süti workshop Kalas Györgyivel a KUNSZT!-ban Adventi süti workshop Kalas Györgyivel a KUNSZT!-ban Advent első vasárnapján a veszprémi KUNSZT! kávézó egy igazán különleges programmal várja a gyerekeket és szüleiket: Kalas Györgyi gasztroújságíró és gyerekkönyvek szerzője tart adventi süti workshopot.  2024. november 29. 13:36 Gyermek video kolonoszkóppal gazdagodott a Csolnoky Ferenc Kórház egészség Gyermek video kolonoszkóppal gazdagodott a Csolnoky Ferenc Kórház Hétfő délután került sor az ünnepélyes átadásra; azt eszközt a kórház gyermekosztályának alapítványa, az Emberkék Alapítvány adományozta az intézménynek, mely sikeresen pályázott a Pro Filii Alapítványhoz forrásért. 2024. október 8. 13:28 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. 2024. szeptember 29. 9:00 Háromnapos gasztroünnep a Balaton és Olaszország ízeivel Háromnapos gasztroünnep a Balaton és Olaszország ízeivel A balatoni régió több mint 50 étterme és borászata mellett idén Olaszország kulináris különlegességeit mutatja be a Balaton Wine & Gourmet. A gasztroünnepet a korábbinál is gazdagabb programkínálattal szeptember 6-7-8. között rendezik Veszprémben. 2024. június 26. 16:13

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.