Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 25. Kristóf, Jakab
Veszprém
24°C
2024. július 25. Kristóf, Jakab
Veszprém
24°C

Fiatalság bolondság?

2019. február 11. 4:00
Naivak. Nagyravágyóak. Narcisztikusak és éretlenek. Világjárók, alternatívak, újban gondolkodók. Rengeteg jelzővel illették már a mai fiatalokat, de még mindig nem jutottunk egyezségre, tulajdonképpen milyenek is. A Veszprém Portré legújabb, fiatalokkal foglalkozó száma most ismét tett egy kísérletet, hogy valós – de legalábbis árnyaltabb – képet kapjunk a legújabb generációról.

Mióta világ a világ, az emberiséget roppant mód foglalkoztatja a fiatalság. Nem csak az Amerikából importált szépségideálok szintjén és nem is csak a kalandfilmek vonatkozásában, ahol a kincsvadászok az örök fiatalság kútját keresik. Talán inkább azt akarjuk megfejteni, miben rejlik a fiatalság titka.

Mert van ebben az állapotban (mert a fiatalság talán nem csak kor kérdése) valami misztikus. Amikor fiatalok vagyunk, úgy érezzük, elpusztíthatatlanok vagyunk. Csalhatatlanul hiszünk a vágyainkban, hogy amit megálmodtunk magunknak, azt képesek leszünk keresztülvinni minden akadályon, és akár bátran ugrunk a semmibe is. Hisszük, hogy az életet igenis nagykanállal kell falni, hogy bohónak lenni és őszintén vállalni magunkat kötelesség. Édes, kellemes kötelesség, szemben a felnőttek konvenciók szabta kötelezettségeivel.

Ez az az érzés, amit mind irigylünk és visszasírunk valahol, még ha közben egy legyintéssel el is intézzük a dolgot, vagy éppen zsörtölődünk a mai fiatalokon.

És aztán ott van a másik oldal. Talán soha nem beszéltünk annyit a legújabb generációkról, mint napjainkban – őszintén, többnyire elég lefitymálóan. A régi és új generációk közötti „harc” persze örök, egy idő után, ahogy önkéntelenül is felkerül az emberre a „bezzeg az én időmben” szemüveg, átvált az újak megítélése negatívba. De ez mintha most mindennél erősebb lenne, talán mert a mostani generáció valóban másabb, mint elődeik (amiről nagy részben épp elődeik tehetnek).

Sárdi Gergely /Fotó: trsnds.comSárdi Gergely /Fotó: trsnds.com

De valójában milyenek is a mai fiatalok? Egyesek szerint meglehetősen elveszettek, mások szerint rendkívüli tehetség és bátor tettrekészség rejlik sokukban. A Veszprém Portré legújabb számában az érme mindkét oldalára rápillanthatunk.

Kerkápoly Csabáné pszichológus arról mesélt, szakemberként hogyan látja a mai fiatal felnőtt generációt, vajon él-e bennük az a fajta lázadás, ami egyes nézetek szerint a tehetség, a kiemelkedő eredmények alapköve is. Vagy éppen ellenkezőleg: inkább a biztos utakat, a kapaszkodókat keresik. Egy kis morzsa a válaszokból: egyik tábornak – a mai fiatalokat piedesztálra emelőknek és a morgolódóknak – sincs igaza.

Mindamellett a lap kiemelt figyelmet fordít a tehetség kiaknázására, hagyományos és alternatív módszereket is bemutatva a témában, az ifjú titánokkal készült interjúkban pedig konkrét életutakról is olvashatunk. Az útmutatásnak ugyanis nem az a legjobb módja, ha a saját nézeteinket akarjuk tolakodva ráerőltetni a fiatalokra a siker érdekében, hanem ha valódi példaképeket mutatunk nekik – leginkább a saját korosztályukból.

Fenyvesi Áron /Fotó: Kovács BálintFenyvesi Áron /Fotó: Kovács Bálint

Nagyinterjúnk alanya, Fenyvesi Áron, az acb Galéria vezető kurátora például egy olyan területen ért el szép eredményeket, amely kifejezetten ingoványos talaj: a kortárs képzőművészet szerinte olyan, mint a hosszútávfutás: évtizedekig kell akár várni, hogy igazolást nyerjenek a célok, a művészet mégis rengeteget tud adni.

Sárdi Gergely gyerekként lett a szerelmese az elektronikus zenének, ma már pedig ibizai klubokban táncolnak az emberek szettjeire. A merész álmon túl, az elhivatottságon túl persze rengeteg munka is kellett ahhoz, hogy idáig eljusson.

Bátornak lenni azonban mindig kifizetődő, állítja Puskás Dániel is, aki ma már Izlandon dolgozik, miközben gyönyörű tájakat és megrendítő emberi pillanatokat kap lencsevégre. Persze a siker, az álmok elérése időnként nem mérhető pénzben, Páli Viktor felnőtt magyar bajnok súlylökő szerint azonban még így is megéri. Ahogy a mintegy féltucat megszólaló is alátámasztja: a sikerre nincsenek biztos receptek és az út olykor igencsak rögös tud lenni, de igazán fiatalnak lenni – hinni az álmunkban és kockáztatni – még mindig a boldogság egyik legjobb kulcsa.

Bertalan Melinda
további cikkek
Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban A Danubia Zenekar, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) és a KUNSZT! közös szervezésében rendhagyó kiállítás nyílt július 24-én, amely augusztus 24-ig tekinthető meg a Kunszt! kávézóban. A "Csak Zene" című tárlat egy hármas együttműködés eredménye, amely az előadó-művészet, a vizuális művészet és a design világát ötvözi. tegnap 20:54 Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Immár a hatodik alkalommal rendezik meg a Kőfesztivált, július 31-től augusztus 4-ig. Összesen 120 programmal várják az érdeklődőket, 6 településen, és 12 helyszínen. 2024. július 23. 14:59 Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. 2024. július 22. 14:30 Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben VeszprémFest Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben De nem csak az Africa. A VeszprémFest szombati zárónapjára Kaliforniából érkezett a Toto, és bár a zenekar tagjai közül többen már a hatvanas éveiket tapossák, kétórás fellépésüket úgy tolták végig az eső miatt az arénába költöztetett koncerten, hogy esélyt sem adtak adnak annak a kritikának, hogy csupán egy kelet-európai haknira jöttek Veszprémbe. 2024. július 21. 14:34

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.