2021. május 11.
//
Ferenc névnap

A párkapcsolatok ugyanúgy fejlődnek, mint a gyerekek

Rendhagyó találkozó részesei lehettek csütörtökön a Családikába járó anyukák és gyermekeik: a Házasság Hete kapcsán Horváthné Kecskés Diána, a Veszprémi Családsegítő Szolgálat vezetője mesélt arról, milyen párhuzam fedezhető fel a párkapcsolatok alakulása és a gyerekek individualizációja között.

Meglehetősen szoros – Margaret Mahler magyar pszichológus, gyermekpszichológus nézeteiből kiindulva ugyanis mindkettőben felfedezhető ugyanaz a négy fázis.

1. A szimbiózis szakasza:

Ez az az időszak, amikor a partnerek folyamatosan egymás közelében szeretnek lenni, közös dolgokban gondolkodnak, szinte kitalálják a másik gondolatait és leginkább a hasonlóságokat látják egymásban. Ez a kb. egy-másfél évig tartó szakasz, ami általában a családalapításnak is megágyaz.

Ez a mély kötődés ugyanakkor a csecsemő fél éves koráig ugyancsak megtapasztalható: ilyenkor az anyuka és a babája gyakorlatilag elválaszthatatlanok egymástól, a kisgyermek tudatában ő és az anyja egységet alkotnak.

2. A differenciálódás korszaka:

Amikor a rózsaszín köd feloszlik, a viták is megsokszorozódnak. Innentől kezdve a pár életének összehangolása folyamatos egyeztetésekkel, a nézeteik ütköztetésével jár. Ez persze nem baj, sőt normális, hiszen ha mellette összetartó erőként továbbra is ott van a szeretet, túl lehet lendülni a nehézségeken.

Hasonló a helyzet a babákkal is: egy éves kor körül már elkezd önállósodni a gyerkőc, felfedezi saját testének határait, egyre jobban érdeklődik a külvilág iránt, miközben még a szülőhöz fűződő szálak is szorosak.

3. A válásveszélyes időszak

Hét-nyolc, vagy akár tizennégy-tizenöt év házasság, tartós kapcsolat után hirtelen elgondolkodik az ember, mit is keres a párja mellett. Nem feltétlenül azért, mert már nem szereti, egész egyszerűen ilyenkorra már kiismertük annyira a másikat, hogy a nagy élményeket, a pozitív megerősítéseket a párkapcsolaton kívül keressük. Az a fontos, hogy ebben a természetes szakaszban se távolodjunk el egymástól teljesen – és ez megint csak vonatkoztatható a gyerekre is.

A szakaszokat játékos feladattal vezette fel az intézményvezetőA szakaszokat játékos feladattal vezette fel az intézményvezető

4. Az újraközeledés időszaka

Amikor lecsengtek az előző szakasz nagy kérdései, a párok általában ismét visszatalálnak egymáshoz. Ilyenkorra már annyira összeszoknak, hogy kellőképpen értik a másik gondolatmenetét, egy nyugodtabb időszak köszönt be.

Mindez megfigyelhető a 18-30 hónapos gyerekeknél is: ekkorra tudatosul bennük, hogy az anyától független egyének, ami egy kicsit ijesztő is, így egyszerre próbál meg közeledni és távolodni a szülőtől a gyermek, míg teljesen meg nem szilárdul az individualitása.

Mindezeknek a szakaszoknak az ismerete azért lehet érdekes és figyelemreméltó, mert Mahler szerint az azok során fellépő zavarok okozhatják a későbbi személyiségbeli problémákat, de ugyanígy a kapcsolatban is hasonlóan kerülhetők el a nagy buktatók.

Bertalan Melinda
Domján Attila

További cikkek

Reneszánszukat élik a társasjátékok
Reneszánszukat élik a társasjátékok
Fókuszáltabbá tesz, türelemre tanít, javítja a memóriát és szórakoztat, mi az? Ha egy találós kérdés megfejtése lenne, akkor ez alapján is lehetne definiálni a társasjátékot. A társasjáték néhány éve ismét óriási divat Magyarországon is, és ez nem véletlen, hiszen megannyi élményt rejtenek magukban, ezen felül pedig sok-sok pozitív hatása is van társasoknak.
Gyerekrajzokon várják a láthatatlan munka bemutatását
Gyerekrajzokon várják a láthatatlan munka bemutatását
A Kukkantó Egyesület is csatlakozott ahhoz a felhíváshoz, amit a Három Királyfi Három Királylány mozgalom hirdetett meg, célja pedig, hogy a gyermekek egy rajzpályázaton keresztül ismerjék meg a mindennapos otthoni munka fontosságát.
Anya, apa, a kisgyermekek és a digitális világ elemei is megjelentek a rajzokon
Anya, apa, a kisgyermekek és a digitális világ elemei is megjelentek a rajzokon
Kihirdették annak a rajzpályázatnak az eredményeit, amit az idei Házasság Hete programsorozat keretében írtak ki. A díjazottakat idén a pandémia miatt nem személyesen, hanem az online térben és a Veszprém TV műsorában mutatták be. A pályázatra közel 200 rajz érkezett, idén már nem csak Veszprémből.
Már a házasság és a gyerekvállalás is Instagram-élmény lett
Már a házasság és a gyerekvállalás is Instagram-élmény lett
Néhány éve ismét sikk lett házasodni, bár nem biztos, hogy a hagyományok tisztelete miatt. A fiatalok házasodási és gyermekvállalási szokásai mindenesetre egész színes képet mutatnak, amelyen a közösségi média hatásai is tetten érhetők.
Az nem normális, ha nincs konfliktus egy családban
Az nem normális, ha nincs konfliktus egy családban
Milyen általános hibákat követnek el a párok problémamegoldás címszó alatt? Mikor érkezik törvényszerűen fordulóponthoz egy kapcsolat? Mikor kell bocsánatot kérni? Bálint Bánk családterapeuta válaszolt ezekre az egyszerű kérdésekre, a válasz mégis összetett.