2020. május 25. // Orbán névnap

Feleségfigyelő app az alkalmazásboltban

2019. február 16. 15:23
A Google és az Apple áldásával letölthető az a szaúdi kormány által kiadott alkalmazás, mellyel feleségeket lehet rabságban tartani.

Szaúd-Arábia a legmodernebb technológia segítségével biztosítja a középkort idéző nézetek hatékony fenntartását”- írja az Index (!) az iszlámról.

Nemrég került a figyelem középpontjába az az egyébként 2015-ben fejlesztett, Absher nevű applikáció, amellyel a férjek feleségük minden lépését nyomon követhetik az iszlám jogrend szerint élő Szaúd-Arábiában. Az iszlám jog, a saría szerint a nők sosem lehetnek egyenlők a férfiakkal. Beleegyezésük nélkül sok mindenben korlátozottak. Ennek bizonyítékait a három alapmű, a Korán, a Szíra (Mohamed élete) és a Hadísz (Mohamed cselekedetei) szolgáltatja.

Az appra a jogvédő szervezetek és a nemzetközi média azután figyelt fel, miután kiderült, több, az országból megszökő szaúdi feleség beszámolója szerint úgy jutott ki, hogy ellopta férje telefonját, amellyel „engedélyezte” a távozást.

Az Absher (jelentése: Igen, Uram) alkalmazás lényege, hogy a férj nyomon követheti, és feketelistázhatja felesége úti céljait és tartózkodási helyeit. Ha a nő tiltott helyre megy, azonnal értesítést küld a férj telefonjára. Onnantól fogva pedig a férfi döntése, hogy mihez kezd a nővel. Ez az alkalmazás a Google Playről és az Apple Storeból is letölthető. Ez azért érdekes, mert elvileg mindkét cég szabályzata tiltja az olyan alkalmazások terjesztését, amelyek bántalmazást, zaklatást okozhatnak.

A BBC a múlt héten kérdéseket is küldött a két cégnek a női szabadságjogokra nyugati szemmel fittyet hányó alkalmazásról. Az Apple állítása szerint megvizsgálja az alkalmazást, a Google azonban még nem reagált.

Egyébként nem csak a szaúdi, hanem egyre több iráni nő választaná inkább a szabadságot az iszlám helyett:

Muszlim nők, akik inkább a szabadságot választják - vehir.hu

A nőknek Iránban még autóvezetés közben is hordani kell a hidzsábot, és a férjük engedélyét is ki kell kérniük, hogy ne veszítsék el jogosítványukat. Az 1979-es iszlám forradalom óta ugyan lazultak a rendeletek, ám egy új női mozgalom még több több szabadságot adna a muszlim nőknek.

További érdekesség, hogy nem csak a Google és az Apple, hanem a Facebook is rendesen kiszolgálja az iszlám nézeteket.

Ge. Á.
2020. május 25. // Orbán névnap