2022. június 28.
//
Levente, Irén névnap

Elfogadták a város idei költségvetését

2019. február 28. 14:53
Csütörtökön tárgyalta és fogadta el a város 2019-es költségvetését a képviselő-testület.

A Közgyűlésen Porga Gyula polgármester kezdte a felszólalások sorát. Hangsúlyozta: n em emlékszünk a város elmúlt harminc évéből olyan költségvetésre, amikor a fejlesztésekre jutó forrás meghaladta volna a működési költségeket. A polgármester szerint ez sokat elmond Veszprém állapotáról, hiszen a jó költségvetés egyik alapfeltétele a városban működő cégek erős gazdasági teljesítménye. Az idén új költségekkel is számolni kellett a büdzsé összeállításakor: január elsejétől a közösségi közlekedést saját kézbe vette az önkormányzat, ami komoly terhet ró a költségvetésre, és megkezdődik az Európa Kulturális Fővárosa program előkészítése is, ami szintén a működési költségeket növeli. Porga rámutatott arra is, hogy az általános tartalék az eddigi 50 millió helyett idén 150 millió forint lesz, ami még nagyobb biztonságot és mozgásteret jelent a város számára. A költségvetés számaiból az rajzolódik ki, hogy ez egy folyamatosan gyarapodó, fejlődő, stabil közösség költségvetése.

Porga GyulaPorga Gyula

Hegedűs Barbara, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője kifejtette: a költségvetés megalkotásakor a fő célkitűzés az volt, hogy a város a megszokott fejlődési úton haladjon, stabil gazdasági mutatókkal rendelkezzen, biztosítva legyen a fejlesztési célok finanszírozása. „Hiszünk az együttműködésben, a városi közösség erejében” – jelentette ki, felidézve, hogy több költségvetési sor (az ifjúsági keret, civil keret, nyugdíjas csoportok és állatvédő szervezetek külön támogatása) is alulról jövő, közösségi kezdeményezések támogatását szolgálja. A frakció javaslatára 2019-ben az oktatási intézmények is külön támogatásban részesülnek.

Hegedűs BarbaraHegedűs Barbara

Hartmann Ferenc, az MSZP-DK-P frakcióvezetője szerint a kirakat valóban szépen néz ki, de ha körülnézünk, már kevésbé lehetünk elégedettek. A városvezetés már egy évtizede nem tudja elérni a Veszprém megközelítését segítő útfejlesztések elkezdését, a 8-as és a 82-es utak Veszprémet, illetve Gyulafirátótot-Kádártát elkerülő szakaszainak megépítését. A frakcióvezető a városon belüli közlekedést is kritizálta, hiszen miközben a gépkocsiállomány mérete folyamatosan növekszik, az infrastruktúra fejlesztésének üteme lassú. Bár virágzik a magánerős lakásépítés, szociális bérlakásokból hiány van, és nem mutatkozik terv ennek megváltoztatására. A szocialista politikus kritizálta az adópolitikát is, továbbá megjegyezte, hogy a rezsicsökkentés miatt az önkormányzati cégek sem tudnak nyereségesen működni.

Hartmann Ferenc, Csermák Zoltán LászlóHartmann Ferenc, Csermák Zoltán László

Némedi Lajos alpolgármester (Fidesz-KDNP) a közalkalmazottak cafeteria-emeléséről beszélt: a juttatás idén 8000 forintra emelkedik, ami 1100 munkavállalót érint a városban. Az alpolgármester hozzátette: ez rövid időn belül már a második cafeteria-emelés, amivel a munkatársak megélhetését szeretnék segíteni. Saját választókörzetéből a Völgyikút park fejlesztését, a Petőfi Sándor utca felújításának folytatását és a Hársfa óvoda felújítását emelte ki.

Halmay György (Fidesz-KDNP), a Köznevelési, Ifjúsági és Sport Bizottság elnöke arról számolt be, hogy idén megépülhet a gyulafirátóti óvoda és megkezdődhet az Egry úti óvoda újjáépítése is. Kitért arra is, hogy a beiskolázási segély révén összesen 12,5 millió forintot juttatnak a rászoruló gyerekeknek, és az önkormányzat önként vállalt feladatként az általános iskolák és gimnáziumok eszközbeszerzését is támogatja. A verseny- és élsport támogatása 375 millió forintra emelkedik, a Március 15. úti uszodában és sportcsarnokban energetikai felújítást végeznek, de a városi sportuszoda építése is az idén kezdődik el.

Czaun JánosCzaun János

Czaun János (Fidesz-KDNP) úgy fogalmazott, hogy „nagy időket, Veszprém aranykorát éljük”, ami re utoljára az 1900-as évek elején volt példa, és aminek eredményeit bő egy évszázad múltán is élvezhetik a veszprémiek. A saját választókerületét érintő fejlesztéseket is megemlítette: a gyulafirátóti óvodaépítést, a rátóti és kádártai rendelők felújítását, és azt, hogy a Zirci utca veszélyes szakaszán lámpás kereszteződés létesülhet.

Dr. Strenner Zoltán (Fidesz-KDNP) szerint minden szinten fejlődik a város, orvosi rendelők épülnek, a szociális ellátórendszerben is látványos a változás, ezt az emberek is érezni fogják. Idén lerakhatjuk az Európa Kulturális Fővárosa program alapjait, így minden okunk megvan arra, hogy büszkék legyünk a városra.

Kovács Áron (Fidesz-KDNP) szerint a tárgyalt büdzsé egy sikeres város költségvetése. Az ő körzetében a Vörösmarty tér újul meg, a Mester utca burkolatát, játszóteret, csapadékvíz elvezető árkokat újítanak fel, és a Hóvirág bölcsőde árnyékolását is fejlesztik.

Gerstmár FerencGerstmár Ferenc

Gerstmár Ferenc (LMP) kritizálta, hogy a város nem fektet hangsúlyt a bérlakások építésére, az azbesztmentesítésre, a társasházak szigetelésének támogatására, energetikai fejlesztésére. Ezzel kapcsolatban a képviselő bemutatta a Lokálpatrióták által gyűjtött aláírásokat is, amelyekkel a lakóépületek energetikai megújításának támogatását kérik a városvezetéstől. Megjegyezte, hogy a Modern Városok Program megvalósítását nem megfelelően súlyozták. „Tényleg előrébb való az Aréna bővítés, mint az Aranyos-völgyi hídépítés, amire 30 éve várunk?”

Baumgartner Lajos (Fidesz-KDNP) saját körzetét illetően arról számolt be, hogy már zajlik az Egry úti óvoda költözésének előkészítése. Idén elkezdődhet a Stadion atlétikai pályájának fejlesztése, a Hóvirág lakótelepen pedig járdákat javítanak és parkolóhely-bővítéseket terveznek.

Takács LászlóTakács László

Takács László (Fidesz-KDNP), a Közbiztonsági és Bűnmegelőzési Bizottság elnöke rámutatott, hogy a bizottság pénzügyi keretét jelentősen megnövelték, így több forrást tudnak biztosítani a prevenciós programoknak, valamint a Jutas ABC és a Haszkovó út 18. épülete környékén lehetőség adódik 24 órás rendőri jelenlétre. Takács a saját választókörzetéből a Török Ignác utcát emelte ki, ahol a csapadékvíz-elvezetést és a közvilágítást fejlesztik, valamint több parkolót is leaszfaltoznak.

Katanics SándorKatanics Sándor

Katanics Sándor (MSZP-DK-P) kijelentette: abban az időben is voltak látványos fejlesztések Veszprémben, amikor „Brüsszel még nem öntött ide rengeteg pénzt”, akkor is megújultak iskolák, felépült az Aréna – igaz, hitelből. Mint mondta, a körgyűrűn belül és kívül élők nagyon más arcát látják a városnak, a periférián élők vesztesnek érzik magukat. Kádártán tragikusan rossz állapotban van a Győri és a Vasút utca, de ilyen utcákat Jutaspusztán is találunk. A képviselő örül, hogy a rátótiak kiharcolták maguknak a lámpás kereszteződést, a Bedevölgy utcaiak azonban még hosszú ideig „életveszélyben vannak, amikor átkelnek a főúton”. A képviselő kritizálta a külső körgyűrű állapotát, a parkolóhelyek hiányát a város külső részein, főleg a vasútállomásnál, valamint az oktatási rendszer négy évvel ezelőtti átalakítását.

Brányi MáriaBrányi Mária

Brányi Mária alpolgármester (Fidesz-KDNP) az egészségügyi ellátórendszer fejlesztését emelte ki: városszerte megújultak az alapellátás intézményei, orvosi rendelők, a jövő évre teljeskörűen rendeződik ezek helyzete. Fontosnak nevezte a családbarát fejlesztéseket: óvodai, bölcsődei megújításokat. Megjegyezte, hogy az összességében 150 milliárdos fejlesztést jelentő Modern Városok Program megvalósítása a tervezett ütem szerint halad. Uniós forrásból olyan turisztikai beruházások valósulhatnak meg, mint a vár díszkivilágítása, a várlift megépítése. Az alpolgármester ugyanakkor kritizálta az ellenzéki képviselők problémafelvetéseit: szerinte a nem önkormányzati feladatoknak (mint a külső körgyűrű fejlesztése) nincs helye a költségvetés vitájában. A Gerstmár Ferenc által felvetett, a lakóépületek energetikai megújítására vonatkozó észrevételére reagálva megjegyezte: azt senki nem várhatja el az önkormányzattól, hogy magántulajdonban lévő ingatlanokat újítson fel az adófizetők pénzéből. A bérlakások hiányával kapcsolatban pedig Hartmann Ferenchez irányította a panaszkodókat, őt kérdezzék, hogy miért adták el a rendszerváltáskor még jóval nagyobb bérlakásállomány nagy részét.

Hartmann Ferenc megjegyezte, hogy a bérlakások eladásáról nem ő, hanem a képviselő-testület döntött, ez az akkori körülmények között jó döntés volt. Katanics Sándor felelevenítette, hogy a rendszerváltáskor a bérlakásállomány nagy része tragikus állapotban volt, olyan mértékű felújításokra lett volna szükség, ami óriási terhet rótt volna a város költségvetésére.

Némethné Károlyi Jolán (Fidesz-KDNP) a közbiztonság terén várható előrelépést, a Haszkovó utca 18. környékén biztosítandó 24 órás rendőri jelenlét fontosságát hangsúlyozta: a környéken rendszeresen előfordultak atrocitások, szinte naponta kellett rendőrt hívni – ez az idén megváltozhat.

Stigelmaier JózsefnéStigelmaier Józsefné

Stigelmaier Józsefné (Fidesz-KDNP) a saját körzetében a VMK működését, a pezsgő, nyüzsgő lakótelepi életet méltatta, és megjegyezte, hogy az idén létesítendő 30 új parkolóhely a környék parkolási nehézségeit is enyhíti majd. A képviselő heves vitába bocsátkozott Gerstmár Ferenccel a lakóépületek energetikai megújításáról, illetve a Lokálpatrióták ezzel kapcsolatos aláírás-gyűjtéséről – szerinte az aláírást gyűjtők félrevezették a lakótelepen élőket.

Tóth Györgyi (Fidesz-KDNP) a Cholnoky lakótelepet érintő fejlesztéseket vette sorrá: parkolókat aszfaltoznak, befejeződik a közvilágítás kiépítése, a játszóterek bővülnek, a Cholnoky óvoda elektromos hálózatát felújítják, az iskola udvarán újjáépítik a járdát, zárt kutyafuttatót létesítenek.

Baumgartner Lajos, Tóth GyörgyiBaumgartner Lajos, Tóth Györgyi

A vita zárásaként Porga Gyula polgármester kijelentette: a legkritikusabb veszprémiek sem mondhatják, hogy nem léptünk előre, mára Magyarország egyik legsikeresebb városává váltunk. Veszprém mindenféle összevetésben az élmezőnyben szerepel élhetőség szempontjából, közbiztonság szempontjából, erre méltán büszkék lehetünk. A polgármester szerint a közösségépítés a legfontosabb feladat, hiszen a tényszerűen igazolható sikerek mögött egy közösség munkája áll.

A költségvetést végül 13 igen szavazattal, 3 nem ellenében, 2 tartózkodás mellett fogadták el.

Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint

További cikkek

Plusz forrás a beruházásoknak, álmok Veszprém jövőjéről
Plusz forrás a beruházásoknak, álmok Veszprém jövőjéről
Csütörtökön ismét ülésezett a képviselő-testület. Elfogadták a város 2030-ig tartó városfejlesztési stratégiáját, döntés született a gyulafirátóti kerékpárút finanszírozásáról, de szóba kerültek az ukrajnai menekültek és a Deák Ferenc utcai leendő művészeti fejlesztő központ is.
Napirend előtt: mikor kezdődnek az útfelújítások?
Napirend előtt: mikor kezdődnek az útfelújítások?
A kádártai és rátóti utak, a Cholnoky fái és a Cserepes utca szemete is szóba került napirend előtt a képviselő-testület májusi ülésén.
Rekordszámú diákbérletet értékesített a V-Busz márciusban
Rekordszámú diákbérletet értékesített a V-Busz márciusban
Növekedett az utasszám, és ezzel együtt a jegy- és bérletárusításból származó bevétele is a V-Busznak tavaly, a tendencia pedig az idén tovább erősödött – derült ki a cég éves beszámolójából, amit csütörtökön vitatott meg közgyűlésén a képviselő-testület.
Csererdei cégek konfliktusa, ivókutak, jogsértő cégek napirend előtt
Csererdei cégek konfliktusa, ivókutak, jogsértő cégek napirend előtt
Interpelláció, kérdések és felszólalás is elhangzott napirend előtt az önkormányzat közgyűlésének áprilisi ülésén.
Tavaly is csökkent a Veszprémben regisztrált bűncselekmények száma
Tavaly is csökkent a Veszprémben regisztrált bűncselekmények száma
Beszámolót nyújtott be a Veszprémi Rendőrkapitányság tavalyi évéről Rausz István rendőr ezredes, a kapitányság vezetője a veszprémi képviselő-testület áprilisi ülésére.