Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A pénztárcánk is bánná, ha az agrártámogatásokat csökkentené az EU

2019. március 8. 12:00
Aláírásgyűjtést indított az uniós agrárforrások szintjének megőrzéséért a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) – számolt be pénteken a NAK Veszprém megyei elnöke.

Sövényházi Balázs kijelentette: ha szűkülnek az agrárpolitikára szánt uniós források a következő hétéves költségvetési ciklusban, akkor nehezen lesz fenntartható a fejlődés és a környezetbarát gazdálkodás. A természettudatos gazdálkodás ugyanis költséges, beruházásokat, fejlesztéseket igényel – vagyis megfelelő támogatás nélkül a versenyképesség rovására megy.

Azzal is számolni kell, hogy amennyiben az uniós költségvetésben csökken az agráriumnak szánt támogatás, az az élelmiszerárakat is növeli majd, amit mindannyian megérzünk a pénztárcánkon. Ráadásul a mezőgazdaság egyébként is nehéz helyzetben van a munkaerőhiány miatt, ennek ellensúlyozására pedig technológiai fejlesztésekre, automatizációra lenne szükség.

Sövényházi rámutatott: Brüsszel az agráriumtól elvont pénzt migránsok betelepítésének támogatására fordítaná. A NAK és a MAGOSZ szerint a migráció demográfiai probléma, annak kezelését nem szabad a közös agrárpolitika terhére finanszírozni. Hozzátette: a költségvetésről a következő, májusban megválasztandó uniós parlament dönt majd, ezért sem mindegy, hogy kiket, milyen képviselőket küldünk oda, hogy képviseljenek minket.

Hogy álláspontjuknak hangsúlyt adjanak, aláírásgyűjtésbe kezdtek. Online is lehet szignózni, de a falugazdászoknál, megyei irodákban is meg lehet találni az íveket, amiket csütörtökig több mint 17 ezren írtak alá.

Schöngrundtner Tamás

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.