2022. szeptember 30.
//
Jeromos névnap

A pénztárcánk is bánná, ha az agrártámogatásokat csökkentené az EU

2019. március 8. 12:00
Aláírásgyűjtést indított az uniós agrárforrások szintjének megőrzéséért a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) – számolt be pénteken a NAK Veszprém megyei elnöke.

Sövényházi Balázs kijelentette: ha szűkülnek az agrárpolitikára szánt uniós források a következő hétéves költségvetési ciklusban, akkor nehezen lesz fenntartható a fejlődés és a környezetbarát gazdálkodás. A természettudatos gazdálkodás ugyanis költséges, beruházásokat, fejlesztéseket igényel – vagyis megfelelő támogatás nélkül a versenyképesség rovására megy.

Azzal is számolni kell, hogy amennyiben az uniós költségvetésben csökken az agráriumnak szánt támogatás, az az élelmiszerárakat is növeli majd, amit mindannyian megérzünk a pénztárcánkon. Ráadásul a mezőgazdaság egyébként is nehéz helyzetben van a munkaerőhiány miatt, ennek ellensúlyozására pedig technológiai fejlesztésekre, automatizációra lenne szükség.

Sövényházi rámutatott: Brüsszel az agráriumtól elvont pénzt migránsok betelepítésének támogatására fordítaná. A NAK és a MAGOSZ szerint a migráció demográfiai probléma, annak kezelését nem szabad a közös agrárpolitika terhére finanszírozni. Hozzátette: a költségvetésről a következő, májusban megválasztandó uniós parlament dönt majd, ezért sem mindegy, hogy kiket, milyen képviselőket küldünk oda, hogy képviseljenek minket.

Hogy álláspontjuknak hangsúlyt adjanak, aláírásgyűjtésbe kezdtek. Online is lehet szignózni, de a falugazdászoknál, megyei irodákban is meg lehet találni az íveket, amiket csütörtökig több mint 17 ezren írtak alá.

Schöngrundtner Tamás

További cikkek

Fedett piactéren tért vissza a nemesvámosi vásár
Fedett piactéren tért vissza a nemesvámosi vásár
Újraindították a népszerű nemesvámosi vásárokat – a kezdeményezés előbb a covid, majd az agrárlogisztikai központ területén zajló beruházás miatt szünetelt. Ezentúl azonban kéthetente pénteken ismét összegyűlnek a település termelői és kézművesei.
Együttműködési keretmegállapodást írt alá a Pannon Egyetem és a Decathlon
Együttműködési keretmegállapodást írt alá a Pannon Egyetem és a Decathlon
A Pannon Egyetem kiemelt célja, hogy oktatását a munkaerőpiac igényei szerint alakítsa. Olyan vállalati együttműködések kialakítására törekszik, melyekben a partnere aktív részese az oktatási és kutatási folyamatoknak, és gyakornoki programjaikkal részt vállalnak a hallgatók karriertudatos fejlesztésében és motiválásában. E cél elérése érdekében együttműködési keretmegállapodást írt alá a Pannon Egyetem a Decathlon SE magyarországi leányvállalatával, a Tízpróba Magyarország Kft-vel.
A magyarországi gáztárolók töltöttsége átlépte a 70 százalékos szintet
A magyarországi gáztárolók töltöttsége átlépte a 70 százalékos szintet
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szeptember 19-ei adatai szerint a hazai földgáztárolók töltöttsége átlépte az összkapacitás 70%-át. A fogyasztásarányos töltöttséget tekintve Magyarország a harmadik legjobb helyen áll európai összehasonlításban – közölte a MEKH.
Műanyag-újrahasznosító üzemet adtak át Herenden
Műanyag-újrahasznosító üzemet adtak át Herenden
Újrahasznosító üzemet adták át a herendi Jágerparkban, az új üzemben mezőgazdasági műanyaghulladékból állítanak elő granulátumot, amely mezőgazdasági műanyag termékek gyártásához szolgál alapanyagaként.
Elbúcsúztatták II. Erzsébet angol királynőt
Elbúcsúztatták II. Erzsébet angol királynőt
A Westminster-apátságban bemutatott szertartással vettek végső búcsút a tizenegy nappal ezelőtt elhunyt uralkodótól.