2019. november 17. // Hortenzia, Gergő névnap

Old men on the block: visszatérő “fiúbanda”?

2019. március 11. 4:00
noizz.hu, nkotb.com
Talán nem is olyan necces a retro: turnéra indulnak és klippel jelentkeztek az “új srácok”. A New Kids on the Block közel ötven éves tagjai magukat sem kímélve táncolnak vissza a 80-as, 90-es évek gimis fiúbandák világába, és meglepően jól csinálják.

Az 1984-ben alakult együttes az első igazi fiúbandának mondható, hiszen az akkori korszak slágerlistáit uraló Michael Jackson, Aerosmith, Madonna, Cindy Lauper, Elton John, Whitney Houston, Lionel Richie, Guns N’ Roses mellett lassan lopták be a zenerajongók szívébe magukat a később tömeggyártásban készülő pelyhes állú, tökéletes szinkronban táncoló, érzelmes fiúcsapatok dalai.

Az 1988-as Hangin' Tough című második album viszont meghozta a sikert a fiataloknak, majd az 1999-es Step by step-pel minden nő emlékezetébe örökérvényűen belépdeltek és elindulhattak hódító útjukra az “újhullámos fiúbandák”.

Az érzékeny lelkű, helyes fiúk olyan hitelesen hirdették a fiatal lányoknak az őszinte szerelmet, a megható csalódásokat, az érzékiség és a vagányság tökéletes egyvelegével megfűszerezve, hogy a selymeshangú, fehérpolós, kigombolt inges, baseball sapkás változatok is évtizedekig eltörölhetetlen részei maradtak a popzenei kultúrának, mint a gyártósorról lepottyant tökéletesre kreált Ken babák, akiknek stílust és hangot adott “az igény és a kereslet”, pont, ahogy szeretnénk.

A fiúk Justin Timberlake-nek öltöztek a farsangon, divat volt a szőkített melír, és a fehér trikónál/polónál vagányabb összeállítás a Backstreet Boys óta nem létezett. De minden jó véget ér egyszer, kedvenc fiújaink is felnőttek és búcsut inthettünk egy felejthetetlen korszaknak: a 80-as, 90-es évek 5-6 fős fiúbandáinak.

A "One Direction és a Jonas Brothers évtizedében” csak lopva találkozhatunk a slágerré nemesült retro gyöngyszemekkel egy-egy Necc party, retro est alkalmával, de mégis a házibulik elmaradhatatlan részét képezik “a régi pasik”, mert hiába tagadnánk: az igazi bulikra kell a “ciki retro számok” közös kiabálása, amiket mindenki ismer, de mindenki tagad. Kisiskolás szerelmeink, példaképeink: A fiúk.

2018-ban röppent fel a hír, hogy a New Kids on the Block úgy döntött, turnéra indul: a stílusosan “The Mixtape Tour” névre keresztelt koncertsorozaton leporolják a régi kazikat és igazi klasszikusokkal hívják a Salt N Pepa, Tiffany, Debbie Gibson and Naughty by Nature közreműködésével egy nosztalgiakörre a 80-as, 90-es évek szerelmeseit. Szomorú hír, hogy a “megújult új srácok” csak Észak-Amerikáig húzzák a szalagot, így nekünk maradnak a retro bulik, Illetve a YouTube partik.

Öröm az ürömben, hogy a csapat gondolt ránk is, így egy hete felkerült egy videoklip, egy teljesen új dallal. Vegyes érzésekkel nyomtam le az indítás gombot: nem tudtam, hogy egy jó múltidéző bulizenére vagy öt korosodó pasi utolsó kapálózására számíthatok a régi sikerért.

Egyértelműen pozitív élmény: egy korszak történetét (beleértve magukat is) kellő szarkazmussal és önkritikával bemutató szórakoztató képsort és egy hallgathatatlannak tényleg nem mondható, akkori idők zeneiségét és hangulatát hitelesen idéző dalt kaptunk. Bármelyik klisés mondat jogosnak bizonyul: “nem csak a húszéveseké a világ", illetve "az öreg ember, nem vén ember", hiszen a 2019-es New Kids on the Block-ra még ma sem mondható, hogy “old men”.

Sulyok Georgina

További cikkek

2019. november 17. // Hortenzia, Gergő névnap