Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
5°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
5°C

A munka, ami akkor látszik, ha nincs elvégezve

2019. április 2. 6:00
Az otthon végzett munka értékére hívja fel a figyelmet a láthatatlan munka napja alkalmából második éve megrendezett programjával a Veszprémi Családsegítő és Gyermekjóléti Integrált Intézmény.

Április első keddje a láthatatlan munka napja: láthatatlan munkának számít minden olyan munka, amiért nem jár fizetés, ám nélkülözhetetlen, és ha nincs elvégezve, akkor észleljük igazán. Jellemzően ezek házimunkák, csecsemőgondozás, gyermeknevelés, beteg, idős, vagy fogyatékos személyekről való gondoskodás, illetve a közösség érdekében végzett önkéntes munka: olyan tevékenységek, amelyeknél gyakran hiányzik az elismerés.

Horváthné Kecskés Diána a Veszprémi Családsegítő és Gyermekjóléti Integrált Intézmény intézményvezetője szerint ennek a napnak is az a célja, mint a legtöbb világnapnak, hogy egy bizonyos jelenség fontosságára hívja fel a figyelmet, ezért Veszprémben a tavalyi alkalomhoz hasonlóan szervezett beszélgetések keretében foglalkoznak a témával.

Porga Gyula elmondta, hogy polgármesterként, illetve családos emberként, kettős viszonyban van a láthatatlan munkával kapcsolatosan. Kiemelte, hogy fontosnak tartja az elismerését, illetve, hogy felfedezze mindenki ezeknek a tevékenységeknek a tényleges létezését, hiszen nem tudnánk működni nélkülük a mindennapokban.

“A láthatatlan munka leginkább akkor hiányzik, ha nincs elvégezve: a mosogatás esetében például feltűnő, ha a bizonyos “láthatatlan kéz” nem tünteti el a mosatlan edényeket.”

Ám a mosogatáson kívül, láthatatlan munkának számítanak az önkéntesek által végzett munkák is, amelyek jelentős szerepet töltenek be egy város életében. A polgármester kiemelte, hogy az Európa Kulturális Fővárosa program megvalósításához a láthatatlan munka mindkét típusára szükség lesz: a pályázat megísárában segítő civil erőkre és az erős családokra, hiszen

egy város akkor lehet igazán jó közösség, ha a legkisebb közösségek, a családok is összetartóan tudnak működni.

- Úgy gondoltuk, hogy a gyermekek szemszögéből is érdekes lehet, hogy mit is jelent a láthatatlan munka számukra, milyen formáit észlelik a környezetükben, ezért rajzpályázatot hirdettünk - fogalmazott Horváthné Kecskés Diána.

A műveken mosogatás, ruhák, ház körüli munkák jelennek meg, amiket hol anya, hol apa végez, illetve egyes alkotásokon a “kis művészek” is résztvevői a nélkülözhetetlen láthatatlan munkáknak. A rajzokon látható, hogy a gyerekek értik és értékelik ezeket a tevékenységeket.

A legszebb pályamunkák készítőit ajándékkal jutalmazták: állatkerti belépőket, mozijegyeket, vásárlási utalványt és felejthetetlen élményként, a Családika által szervezett szülinapi zsúrt és több különdíjat is nyertek a gyerekek.

Sulyok Georgina
Domján Attila
további cikkek
’Vegyétek már észre, hogy itt vagyok, és ez megtörtént velem!’ ’Vegyétek már észre, hogy itt vagyok, és ez megtörtént velem!’ A perinatális veszteséget, azaz egy csecsemő, vagy magzat elvesztését feldolgozó színházi darab érkezik Veszprémbe április 6-án. A lélek legmélyebb szintjeire is ható előadásnak nem csak az a célja, hogy segítsen az érintett pároknak a tragédia feldolgozásában, a környezetüknek is szolgál tabudöntögető útmutatóval. Cikkünkben a rendező, a színészek és pszichológusok és szakemberek is beszélnek a témáról. 2024. március 21. 8:42 Bölcsődével gazdagodott Csetény Bölcsődével gazdagodott Csetény A kedden átadott Tipegő Csicsergő Bölcsőde két csoportban összesen 24 kisgyerek fogadására alkalmas. 2023. november 8. 10:44 Csok Plusz néven új otthonteremtési támogatást indít a családoknak a kormány Csok Plusz néven új otthonteremtési támogatást indít a családoknak a kormány Új, az első közös otthon megvételére, nagyobb otthonba költözésre és lakásbővítésre is felhasználható otthonteremtési támogatást indít a családoknak a kormány Csok Plusz néven  - jelentette be a kulturális és innovációs miniszter. 2023. október 26. 8:56 Magyarországnak új szövetségese lett a családok szabadságharcában Magyarországnak új szövetségese lett a családok szabadságharcában Novák Katalin a Tesla texasi autógyárában találkozott a milliárdos vállalkozóval, Elon Muskkal. Cikkünkben bemutatjuk, hogy miről beszélgettek a találkozón. 2023. szeptember 26. 12:52

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.