Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Forgott a kamera, pörgött a zoetróp: elkészült a mese

2019. április 7. 4:00
A meseszereplők és rajzfilm zenék felidézése után megnéztük, hogyan is készül az animáció: kreatív foglalkozáson ismerkedtek a gyerekek a filmkészítés technikáival az Agórában szombaton, a Vuk előadás előtt.

Az animáció egy filmkészítési technika, amely olyan érzetet kelt a kismértékben eltérő képkockák váltakozásával, mintha a rajzok, ábrák, tárgyak megelevenednének, mozognának. Számos műfaja létezik: rajzfigurák, rajzfigurák élő szereplőkkel, bábok, homok rajzolás, számítógépes utómunkák, virtuális ábrázoló eszközök, életszerű lények animált mozgatása.

A Budaörsi Animációs Bázis és Kreativ Tér játékos módszerekkel, modern technikával mutatja be az animáció készítés alapfogásait. A Budaörsön szakkörként működő BABTér, meghívásra érkezett a városba, hogy a különleges táncszínpadi formát öltött Vuk előadás előtt egy megszokottól eltérő “kézműves foglalkozással” színesítse a gyerekek hétvégi programját.

A foglalkozások három helyszínen “forgórendszerben” zajlottak: az első asztalnál optikai játékokkal, a másodiknál a tárgyanimációval (így készült papírkivágással az eredeti Frakk is), a harmadik helyen pedig az úgynevezett stop-motion pixillációval ismerkedtek meg a résztvevők.

A film korszak előtti eszköz, a zoetróp és a rajzolt pörgetős füzetek forgatásával pillanatok alatt mozdultak meg a színes pálcika figurák és kisállatok: az új karakterek kitalálásának csak a fantázia szabhatott határt.

Az optikai játékoknak köszönhetően, hamar megértették a gyerekek a mozgókép alkotás lényegét, így a tárgyanimáció készítésnél már nem igényelt hosszú magyarázatot a kis mozzanatok, apró eltéréseket tartalmazó képkockák rögzítésének fontossága.

Babszemekből, gombokból és pálcikákból születő figurák járkáltak a képernyőn, amikor a mozdulatsor minden momentumát kirakták a lelkes kezek, majd egy kattintással rögzítve folytatták a munkát, az új jelenet megalkotásával.

Az utolsó helyszínen az újdonsült filmkészítők színészekké is váltak, hiszen egy kamera és néhány felhasználható tárgy segítségével saját animációs kisfilmjük főszereplői lehettek.

Így bújhattak elő kalapból, tűnhettek el egy pléd mögött: igazi varázslatokat rögzítve, varázsige nélkül.

Sulyok Georgina
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.