Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
11°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
11°C

A fix kamatozású forrásokat keresik a vállalkozók

2019. április 9. 11:17
Várhatóan idén is kétszámjegyű bővülést mutat a hazai kkv-szektor hitelállománya, és tovább nő a kereslet a fix kamatozású konstrukciók iránt. Az Erste Bank a piaci átlagot meghaladó növekedésre számít az új folyósításokban mind országosan, mind Veszprémben: a megyében tavaly a kkv-hitelállomány a bankszektor átlagánál nagyobb ütemben gyarapodott.

Idén is jelentős növekedésre számít a vállalati hitelezésben, illetve ezen belül a kis- és középvállalkozások (kkv) finanszírozásában az Erste Bank Hungary.A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint2018-ban a vállalati hitelállomány éves összevetésben 892 milliárd forinttal bővült, amely 13,6 százalékos gyarapodást jelent. A kkv-szektor hitelállománya az előzetes adatok alapján közel 12 százalékkal nőtt tavaly az egy évvel korábbihoz képest.

Az Erste Bank ennél is dinamikusabb bővülést tudhat magáénak.A pénzintézetnéla vállalati hitelállomány 21 százalékkal gyarapodott tavaly, és ezzel az Erste piaci részesedése a vállalati hitelezésben a három évvel ezelőtti 4 százalékról 7 százalék fölé nőtt – mondta el Szerdahelyi Róbert, a bank kis- és középvállalatiigazgatója. A kkv-szektor esetében az új kihelyezések 16 százalékkal bővültek éves összevetésben, s ennek eredményeként az állomány 23 százalékkal gyarapodott 2018-ban. A bankáltal kezelt kkv-hitelállomány ezzel három év alatt a duplájára nőtt, az Erste piaci részesedése a szegmensben ez idő alatt 6 százalékról 8,5 százalékra emelkedett.

Lendületes növekedést mutat a kkv-finanszírozásVeszprém megyében is, ahol az állomány 13,7 százalékkal emelkedett egy év alatt, míg az Erste Bankügyfeleinek száma 9,1 százalékkalhaladta meg 2018 végén az egy évvel korábbit, a hitelezett ügyfeleké pedig kiugró mértékben, 19,1 százalékkal nőtt.A hitelfelvételek dinamikus bővülése a veszprémi gazdaság erejét mutatja, ugyanakkor van még tér a további bővülésre – tette hozzá a pénzintézet kkv-üzletágának vezetője.

A mikro-, kis- és közepes vállalkozások adják a magyar gazdaság erejét, ezek a cégek teszik ki a működő hazai vállalkozások több mint 90 százalékát, foglalkoztatják a munkavállalók felét, és adják a GDP negyedét. Az elmúlt évben ez a szektor adta a magyar gazdasági növekedés alapját, amit mutat, hogy jelentősen nőtt a hitelfelvétel is – vagyis a vállalkozók szerint érdemes beruházni a növekedésbe.

A kkv-szektor finanszírozását nagy mértékben segítette az MNB 2013-ban indult Növekedési Hitel Programja (NHP), amely több ezer hazai vállalkozást juttatott forráshoz az elmúlt években. A program idén az NHP Fix konstrukcióval folytatódik. A rendelkezésre álló ezermilliárd forint keretösszegbőla vállalkozások beruházásaik finanszírozásához juthatnak forráshoz legfeljebb 2,5 százalékos kamat mellett.

Az Erste aktívan részt vesz az NHP Fix programban, a bank10 százalékos piaci részesedést tűzött ki célként a kihelyezésekből.Az ügyletek illetve a folyósított volumen jelentős része egyelőre lízingfinanszírozásban valósult meg, mivel a lízing rugalmasabb, a változásokra gyorsabban reagáló finanszírozási forma, de a cégek részéről folyamatos az érdeklődés a beruházási hitelek iránt is.A bank várakozása szerint az NHP Fix ezermilliárd forintos keretösszege két év alatt fogyhat el.

A pénzintézet tapasztalatai szerint minél nagyobb a vállalkozás árbevétele, illetve minél tapasztaltabb a cég- vagy a pénzügyi vezetés, annál nagyobb a kereslet a fix kamat lehetősége iránt. Ezt jól mutatja az Erste saját forrású, fix kamatozású programja, az EBH növekedési program sikere. A programot akkor hirdette meg az Erste, amikor a jegybanki hitelprogram előző szakasza, az NHP III. lezárult. A bank piaci részesedése a saját forrású, fix kamatozású kkv-hitelek esetében meghaladja a pénzintézet általános piaci részesedést a kkv-hitelezésben, ahol az új folyósítások bővülése is rendre magasabb, mint a piaci átlag.

vehir.hu
további cikkek
Befektetőként tért vissza a Pannon Egyetemre az egykori hallgató Pannon Egyetem Befektetőként tért vissza a Pannon Egyetemre az egykori hallgató Az egyetem a tudást, a cégek pedig a piaci tapasztalatukat és saját tőkéjüket teszik bele abba az az együttműködésbe, ami mindkét félnek előnyös a nap végén. A Pannon Egyetem most egy olyan befektetőcéggel írt alá együttműködési megállapodást, aminek alapítója annak idején Veszprémben végzett, most pedig befektetőként tér vissza az alumni intézménybe. 2024. április 2. 14:52 Város és vállalkozások, együtt, egymásért Város és vállalkozások, együtt, egymásért Három ínséges év után idén már konszolidálódni látszik a hazai gazdaság helyzete, amit a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) is szeretne felpörgetni azzal, hogy több területen és folyamatos jelleggel nyújt segítséget a hazai vállalkozóknak. Csütörtök este a VOSZ Veszprém vármegyei szervezete tartotta meg aktuális taggyűlését és fórumát, ahol az is elhangzott, milyen szimbiózis van az önkormányzat és a helyi vállalkozók között. 2024. március 22. 10:37 A tavalyit meghaladó forgalomra számít a húsfeldolgozók többsége húsvétkor A tavalyit meghaladó forgalomra számít a húsfeldolgozók többsége húsvétkor Az idei húsvéti szezon előtt nem volt jelentős alapanyag-áremelkedés, ezért a húsfeldolgozók legalább a tavalyihoz hasonló forgalomra számítanak, többségük 5-15 százalékos növekedést is vár az idei ünnepi időszakban, a kisebb üzemeknél a húsvéti forgalom elérheti az éves mennyiség 30 százalékát is - írta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége szerdai közös közleményében, amelyben azt ajánlották a fogyasztóknak, hogy keressék a hazai termékeket, hiszen a magyar eredet a minőség garanciája. 2024. március 20. 12:07 A magyar munkavállalók csaknem fele váltana munkahelyet A magyar munkavállalók csaknem fele váltana munkahelyet A magyarországi munkaerőpiacon szinte minden második alkalmazott váltana munkahelyet, amelynek kiválasztásánál a fizetés mértéke és a munkahely elhelyezkedése számít elsősorban - közölte a Profession.hu negyedéves reprezentatív kutatása alapján kedden. 2024. március 19. 13:22

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.