2020. október 21.
//
Orsolya névnap

Tudományos alapokon a városi parkgondozás

2019. április 10. 9:35
VKSZ Zrt
A parkgondozási feladatok már régen nem „csak”a fű lenyírását, a gazolást és virágok ültetését jelentik.

Ennél sokkal tudatosabb tervezés előzi meg minden egyes városi zöldfelület gondozását. Kertészeink például minden esetben ültetési terv szerint dolgoznak, ennek elkészítését pedig gondos munka előzi meg. Ugyanis az a célunk, hogy ne csupán dekoratív, de természetközeli is legyen egy zöldfelület, azaz igazodjon a környezeti-, talaj- és éghajlati viszonyokhoz. Másik fontos törekvésünk, hogy hozzájáruljunk a város biológiai sokféleségének növekedéséhez. Ennek érdekében létesítettünk ún. biodiverz évelőágyásokat több ponton is a városban.

Ezeknek a kiültetéseknek a fentieken túl az a különlegessége, hogy hónapról hónapra és évről évre is nagy változatosságot mutatnak az egyes növények tulajdonságának, virágzási idejének és a környezeti viszonyok változásának köszönhetően.

Érdemes nyomon követni az ágyások látványos dinamikáját a Jutasi út – Aulich utcai körforgalomban, a Kálvin János parkban, a Budapest út mentén és a Cholnoky utca melletti zöldsávban, hiszen látványuk városszerte megunhatatlan.

vehir.hu

További cikkek

A város nem illegális szemétlerakó
A város nem illegális szemétlerakó
Vannak, akik mégis rendszeresen annak nézik egyes pontjait. A jelenségre most sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet a VKSZ Zrt. és az önkormányzat a Ranolder János téri parkolóban.
Természetközeli piknik a város közepén
Természetközeli piknik a város közepén
Vadvirágos piknikre invitálta a Haszkovó lakótelepen élőket a VKSZ Zrt. pénteken, hogy eloszlassa a természetes gyepgazdálkodással kapcsolatos félelmeket és kimozdítsa egy kicsit a panelekből lakosságot.
Kivirágzott a Bagolyvári utca
Kivirágzott a Bagolyvári utca
A VKSZ Zrt. támogatásával, önkéntesek jóvoltából újult meg a Bagolyvári utca zöldfelülete.
Gondoskodnak a madarakról
Gondoskodnak a madarakról
Madárodúkat, etetőket és eleséget adtak át a környezeti nevelés jegyében szerda délután a Hársfa Óvodában.
Veszprémünk: az internetre költözött a város
Veszprémünk: az internetre költözött a város
Könnyű azt hinni, hogy az egyre telítődő online és közösségi média korában, egy olyan kis városban, mint Veszprém, már minden lehetőséget kiaknáztunk, hogy az emberek hallassák a hangjukat, hogy kapcsolódjanak, hogy városukról valljanak. Szerintünk lehet ezt még fokozni. Álmodtunk egy merészet, és veszpremunk.hu néven létrehoztunk egy oldalt, mintegy az internetre költöztetve Veszprém esszenciáját. De mi is ez pontosan? Pethő Imre, az oldal egyik ötletgazdája elmondja.