Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Megmentették a Notre Dame-ot a teljes pusztulástól

2019. április 16. 7:03 // Forrás: BBC
Hétfő este kigyulladt a párizsi Notre Dame katedrális tetőszerkezete. Félő volt, hogy Európa egyik legismertebb temploma teljesen megsemmisül - ezt ugyan sikerült elkerülni, de a károk így is súlyosak.

A tűzoltóknak sikerült megmenteniük a templom fő szerkezetét és a két harangtornyot, a tetőszerkezet és a kereszttorony azonban összeomlott. A tűzoltóknak kilenc órájukba telt, mire sikerült visszaszorítaniuk a pusztító tűzvészt, melynek oka egyelőre ismeretlen, a hatóságok szerint azonban vélhetően az épület felújítása közben történt baleset. Az oltás során egy tűzoltó súlyosan megsérült. Hogy az épület milyen állapotban van, még vizsgálják.

Emanuel Macron francia elnök a helyszínen úgy nyilatkozott: a legrosszabbat sikerült elkerülni, az épület fő szerkezetét megmentették. A katedrális újjáépítésére nemzetközi adománygyűjtést szerveznek.

"Közösen újra fogjuk építeni ezt a katedrálist, kétségkívül ez lesz Franciaország egyik fő célja és munkája a következő években" - mondta az elnök.

A lángoló épületből különleges mentőcsapatok igyekeztek minél több értékes műtárgyat kimenekíteni - a kihozott értékek között van az a töviskoszorú is, amit állítólag Jézus fejére helyeztek a keresztre feszítése előtt. Szintén megmenekült az a ruha is, amit IX. Lajos király (1214-1270) viselt, amikor elhozta a töviskoszorút a Szentföldről. Azonban bármennyire is végeztek hősies munkát az értékmentők, Camille Pascal francia történész szerint felbecsülhetetlen értékű történelmi örökség semmisült meg.

A Notre Dame Franciaország és Párizs legismertebb jelképe az Eiffel-torony mellett, ellenben azonban a fémtoronnyal, a katedrális nem modern építmény: harangtornyai az 1200-as évek óta magasodnak a párizsi utcák fölé, alapkövét 1163-ban tette le III. Sándor pápa, az építkezés csak 157 évvel később, 1320-ban fejeződött be. Nem csoda, hogy a tűzeset hírére tömegek vonultak az utcára, sokan döbbent csendben bámulták a pusztítást, mások vallási énekeket énekeltek. Számos párizsi templom harangjait félreverték a tűzvész hírére.

850 éves történelme során a Notre-Dame átélt már nehéz időszakokat: a francia forradalom idején szinte teljesen elpusztult, akkor 33 év alatt építették újra az eredeti tervek alapján.

vehir.hu
további cikkek
Hétfő estére háromezer fölé nőtt a földrengés áldozatainak száma Hétfő estére háromezer fölé nőtt a földrengés áldozatainak száma Több erős földrengés is megrázta Törökországot hétfőn, estig már több mint háromezer halottról tudunk. 2023. február 6. 12:45 Az IMF rontja az idei világgazdasági előrejelzését Az IMF rontja az idei világgazdasági előrejelzését A Nemzetközi Valutaalap (IMF) júliusi jelentésében jelentősen rontja a világgazdaság idei várható teljesítményével kapcsolatos előrejelzését - mondta Ceila Pazarbasioglu, az IMF stratégiai, politikai és elemzési osztályának igazgatója a G20-ak pénzügyminisztereinek és jegybanki vezetőinek az indonéz Bali szigetén rendezett találkozóján vasárnap. 2022. július 18. 13:19 Repülő emberek a világban Hétvezér Repülő emberek a világban Talán minden ember életében megfogalmazódik legalább egyszer a gondolat: de jó lenne repülni! Íme néhány egészen emberfeletti mutatvány, amelyek bebizonyítják, nem is olyan lehetetlen! 2020. október 14. 4:00 Egyre valószínűbb, hogy már öt éven belül átlépi a világ a kritikus 1,5 fokos felmelegedést Egyre valószínűbb, hogy már öt éven belül átlépi a világ a kritikus 1,5 fokos felmelegedést Egyre nő az esélye annak, hogy a globális átlaghőmérséklet már a következő öt évben 1,5 Celsius-fokkal meghaladja az iparosodás előtti szintet - derült ki a Meteorológiai Világszervezet (WMO) által közzétett friss mutatókból. 2020. július 10. 4:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.