2020. február 21. // Eleonóra névnap

Vasárnap anyák napja: 7 ötlet, amivel meglepheted

2019. április 29. 4:00
Nem könnyű feladat megajándékozni a nőt, akinek az életünket köszönhetjük, hiszen valahogy semmi nem tűnik elég jónak. Íme néhány ötlet, amivel mosolyt csalhatunk az anyukák arcára.

Világszerte elterjedt hagyomány alapján az év egy adott napján megemlékezünk az anyaság jelentőségéről. Magyarországon május első vasárnapján köszöntjük fel az édesanyákat évről évre, kifejezve hálánkat az életért, amit kaptunk: egyfajta jelképes gesztussal emlékezve a közös pillanatokra.

Óvodás és iskolás műsorok állandó elemeként zeng az “Orgona ága” és a Mama című vers, majd könnyes szemű anyukák illatos virágokat és szívből készült gyönyörű alkotásokat vesznek át az apró remegő kezekből.

Felnőtt férfiak rohamozzák a szupermarketek csokoládés sorait és generációk találkoznak kézenfogva a virágboltban, amikor apuka és fia együtt vásárolják meg a legszebb rózsát a legcsodálatosabb nőnek: feleségnek, anyukának, nagymamának.

Anya örül az “ovis firkának”, a kertben szedett tulipánnak, az utolsó pillanatban vásárolt Milka táblának, a félresikerült süteménynek és a szamárfüles képeslapnak.

Anya mindennek örül, boldog, hogy gondoltunk rá, meglátogattuk, megöleltük. Egy hét múlva anyák napja és idén is boldogságot szeretnénk adni…

1. Közös program

A közös program, egy vagy néhány nap anyukánkkal az egyik legszebb ajándék, amit adhatunk. Látogatás egy kávézóba, egy este a színházban, kirándulás, piknik, utazás vagy bármilyen program, ami passzol hozzánk és anyukánkhoz. Ezen a napon egy dolog a fontos: mindenki érezze jól magát!

2. Régi kép újraalkotva

Gyermekkorunk legnépszerűbb ötletei közé tartoznak a “csináld magad” ajándékok. Viszont felnőttként már nem adhatunk tenyér és talp lenyomatos festményeket, mert lehetséges, hogy a 47-es láb egy A2-es lapon kevésbé pompás dekor a nappaliba, ám a kellő önironiával rendelkező “felnőtt gyermekek” rekonstruálva egy-egy ikonikus családi fotót, mókás montázst alkothatnak, amitől a jó kedv garantált. Így a nosztalgia és a humor megfelelő egyvelegével meg is kaptuk a tökéletes ajándékot.

3. Könyv, vers, írás

Egy kis nyomozással minden bizonnyal hamar felderíthetjük, hogy éppen melyik könyvnek örülne anyukánk és a könyv ajándékozással ritkán foghatunk mellé. Az olvasnivaló abban az esetben sem egy azonnal elvetendő ötlet, ha anya nem igazán az a könyvmoly típus. Idézzünk fel egy közös emléket, majd vessük papírra, képeslapra! A haladó történetmondók rímbe is faraghatják mondandójukat, így egy saját verssel állhatnak az anyukájuk elé vasárnap.

4. Sütemény, DIY édességek

Készítsd el desszert vásárlás helyett anyukád kedvenc bonbonját vagy süteményét! Nem titok, hogy a legtöbb nő örül egy kis édességnek és a házilag készült finomságok még értékesebbek.

5. Virág

Örök klasszikus ajándék a hagyomány kedvelőknek: vágott virág, cserepes növények, frissen szedett mezei csokor, origami virágok, üveg tulipánok, dobozos csokrok, "örökké virágzó” fém rózsa.

6. A lejátszási lista az új válogatás kazetta

A válogatás kazetták kora szinte teljesen lejárt, viszont a mai napig sok mindent elmondhatunk a megfelelő zenékkel. Emlékekhez fűződő dallamok, tematikus zeneszövegek: a válogatási szempontnak csak a fantázia szabhat határt.

Hány olyan számot ismersz, amiben szerepel az “anya” szó?

Készítsünk tetszőleges válogatást anya kocsijába régi kedvenceiből, közös dalokból vagy újdonságokból!

7. Apró figyelmességek

Elromlott a zár vagy le kéne nyírni a füvet? Lepattogott a kerítésről a festék vagy tönkrement a kedvenc ékszerdoboz? Legyünk még figyelmesebbek anyák napján és vegyük észre, ha egy apró figyelmességgel és kis segítséggel határtalan boldogságot okozhatunk anyukánknak.

Sulyok Georgina
2020. február 21. // Eleonóra névnap