Évek óta hagyomány, hogy ilyentájt megválasztják Veszprém város borát, hogy aztán a helyi és külföldi hivatalos városi rendezvényeken a vendégek és díjazottak kortyolhassanak a várost népszerűsítő nedűből.
Korábban a Balatoni Borok Versenyén választottak bort Veszprémnek, idéntől újdonság, hogy helyi vendéglátósok döntenek arról, hogy mely olaszrizling viselje egy éven át a Veszprém Város Bora rangot.
Hétfő délután a Gusto13 bisztróban gyűltek össze a város legnevesebb éttermeinek képviselői, hogy tíz pincészet tételeit vakon kóstolják végig, és pontozzák azokat egy 100-as skálán. Idén a Balatonfüred-Csopaki Borvidék tíz jelentős pincészete közül választanak, a tervek szerint ez minden évben változik majd. Az már biztos, hogy jövőre a Somlói borvidék következik.
Az újítás szervezője, Martonosi Zsolt azt mondja, az, hogy a helyiek választanak bort azt üzeni, hogy
a közös bort mindenki magáénak érezheti.
A Villa Medici, a Betekints Hotel, a Fricska, az Oliva, a Gusto 13, a Gusto Delicate, és a Historia Malomkert delegáltjai a cikk írásakor valószínűleg már túlestek a kóstoláson és a pontozáson, ám az, hogy melyiket választották meg legjobb olaszrizlingnek, csak később hozzák nyilvánosságra.
A tervek szerint az idei Rozé, Rizling és Jazz fesztiválra már biztosan tudni fogjuk, hogy Figula, Jásdi, Söptei, Szent Donát, Tamási Ervin, Gyukli, vagy akár a Homola pince rizlingje kapta-e a legmagasabb pontszámot.
Fotók: Bősze Anita