Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
8°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
8°C

Egyre több a szezonális alapanyag az éttermekben

2019. április 25. 4:00
Habár az időjárás nem mindig jelzi, tagadhatatlanul itt a tavasz, és az éttermek is bátrabban nyúlnak a szezonális alapanyagokhoz. A Gusto 13-ba néztünk be, mi kerülhet ilyenkor a tányérunkra.

A korábban Chianti néven futó étterem mindig híres volt arról, hogy a nemzetközi ízeket próbálta becsempészni a vidéki Magyarország miliőjébe. A 2017-ben profilváltáson átesett étterem ma már Gusto 13 néven lazábban, bisztróként üzemel, de a fő alapelveket most is szem előtt tartják.

Étlapváltásuk ma is leköveti az évszakok körforgását, legutóbb a húsvéti nyúl hozta meg számukra a változást.

A tavaszi étlapon való eligazodásban Patkó Tamás séf volt segítségünkre. Szarvasbélszín, vörös tonhal steak, csontos báránygerinc- csak néhány fogás azok közül, amelyek nem kimondottan sorolhatók az ismert fogások közé annak ellenére, hogy utóbbiaknak például hatalmas kultusza van Olaszországban.

– Szeretnénk megmutatni vendégeinknek, hogy ezek is szerethető és finom főételek. A köreteknél szintén próbálunk elrugaszkodni a legtöbb helyen fogyasztható krumpli-rizs-rizibi párosításoktól és inkább a reformköretek és a zöldségek kapnak nagyobb hangsúlyt. A padlizsánt például szokatlanabb formában, pürésítveszervírozzuk a tányérokra- mondja Patkó Tamás, aki szerint bár a magyar ember igényli a hagyományosabb dolgokat, mégis kapható az újdonságokra.

Patkó Tamás, a Gusto 13 séfjePatkó Tamás, a Gusto 13 séfje

A Gustóban ennek alapján itt-ott fellelhető a hagyományos vonal, de húsvét óta olyan újdonságokat is megkóstolhatunk, mint a gyöngytyúk supreme, a kacsacomb rilette,hideg kacsamájmeggyel, levendulával és grillázzsal, a citrusos vadragu leves gnocchival vagy a marhafarok ravioli tésztába töltve.

Egyre több helyen köszön vissza a szezonalitás a salátáknál is: eperrel, spárgával készülőket lehet olvasni az étlapon. A desszertek közül a kókusztejes pannacotta tetszett nekünk leginkább, amit gyümölcsökkel és napraforgómaggal adnak.

Szakál Bálint üzletvezető elmondta, az új étlap mellett nem elhanyagolható, hogy a bisztró a szokásokhoz híven idén is ellátogat a budai Gourmet Fesztiválra. Idén a sör, paprika és a sercli lesz a fő tematika, barnasörös, smokerben készült báránylapocka és étcsokis serclifelfújttal és paprika sorbet-val készülnek az év egyik legrangosabb gasztrofesztiváljára.

Mennek még a Debrecziner Gourmet-ra június 14-16. között, valamint a Paloznaki Jazz Piknikre augusztus 1-2-3 között.

Fotók: Szakál Bálint

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.