Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 8. Mihály
Veszprém
14°C
2024. május 8. Mihály
Veszprém
14°C

Újdonságok az idei Gizella-napokon

2019. április 29. 18:14
Május 6-tól 12-ig sokszínű programmal várja látogatóit összesen 30 helyszínen a Gizella-napok: a hagyományos elemek mellett népszerű előadók koncertjei és családi programok gazdag repertoárjából válogathatnak az érdeklődők.

A Gizella-napok egy igazi nagymúltú, patinás, fontos kulturális seregszemléje Veszprém város életének, ilyenkor ünnepeljük leginkább azt a kulturális sokszínűséget, ami jellemzi a várost - fogalmazott Porga Gyula polgármester a programot bemutató sajtótájékoztatón.

A polgármester kiemelte, hogy a rendezvénynek vannak hagyományos kedvelt elemei, amelyek a kezdetektől kötelező részei a Gizella-napok programsorozatának, ám minden évben vannak újdonságok is, amik esetleg később állandó, visszatérő elemként épülnek be a rendezvénybe.

Hozzáfűzte, hogy ez az első év, amelyet már abban a tudatban szerveznek, hogy Veszprém 2023-ban Európa Kulturális Fővárosa lesz: “természetesen nem az EKF-program jegyében alakul a program, de vannak olyan részek, amelyeket azért próbálunk elindítani, hogy 2023-ra már kiforrt része lehessen a rendezvénynek.”

A program május 7-én az Érseki palotában a hagyományos ünnepélyes megnyitóval veszi hivatalosan is kezdetét. Gizella királyné halálának 960. évfordulója alkalmából szentmisét és zarándoklatot szervez a főegyházmegye, amelyet Márfi Gyula érsek celebrál, illetve a jubileumi alkalom tiszteletére Stefan Oster passaui püspök lesz az ünnepi szónok. A Gizella-napok főműsora és a Gizella-díjak átadása a Szentháromság téren zajlik majd, ahol a fiatalabb korosztálynak kedvezve május 10-én este a Vad Fruttik és május 11-én Majka lép a színpadra.

Idén is sok újdonságra számíthatunk a programok és a helyszínek tekintetében is: új helyszínek bevonásával a rendezvény területét elnyújtva, már nemcsak a történelmi városmag, hanem a Dubniczay-palota udvara és a Szent Imre tér is otthont ad a Gizella-napok programjainak.

Zalavári Eszter, a Veszprémi Programiroda munkatársa elmondta, hogy összesen négy helyszínen, gazdag könnyűzenei kínálattal várják a közönséget.

A Dubniczay-palota udvarán szóló és duó formációk, többek között Járai Márk, az Aranyakkord, Bérczesi Róbert és a veszprémi kötődésű ÉSTE, emellett pedig a többi helyszínen, pénteken, szombaton és vasárnap az ABBA Show, Szabó Balázs Bandája és Gájer Bálint adnak koncertet.

A családi, gyerekprogramok központi helyszíne a korábbi évekhez hasonlóan a Hangvilla előtti tér lesz, ahol szombaton az Emeljünk magasba minél több gyereket! világrekord kísérletet követően családi délelőttön vehetnek részt a gyermekek és szüleik. Majd a Kiskalász és a Veronaki együttes koncertje, illetve a Kabóca Bábszínház előadása várja a kis zenekedvelőket. Ha a legkisebbek táncolnak, a nagyobbak társasjáték délutánon vehetnek részt a Hangvillában: a Családi Társasjáték Egyesület szombaton 13-19 óráig tematikusan kapcsolódó, történelmi jellegű társasjátékokkal érkezik a kávézó és az étterem területére. A Szent Imre téren mozgalmasabb programot kínálnak a gyerekeknek: dodzsem, ládavasút, vidámpark és körhinta is a rendelkezésükre áll a bátor jelentkezőknek.

A Gizella-napok rendezvénysorozata képzőművészeti programokat is ígér az érdeklődőknek: a tavaszi tárlat megnyitója, a III. Béla Gimnázium Szakgimnázium és Művészeti Iskola tanulóinak és tanárainak akciója és a Zonta Klub évfordulós kiállításának megnyitója is a hét napos rendezvényhez kapcsolódva színesíti a város kulturális kínálatát.

Egy különleges művészeti installációt is átadnak május 10-én fél négykor: Edina Seleskovic Think Freedom című projektje keretében középiskolás gyerekekkel készített alkotását, amely a szabadságról alkotott gondolatokat szimbolikusan ábrázolja, egy hónapig lehet megtekinteni a Szabadság téren.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is súlylökő párbajt szervez az Óváros téren a VEDAC, ám egy jótékonysági akció keretében a 2019-es programon nem csak a sporton lesz a hangsúly. A VEDAC az Útkereső Alapítvány a Gyermekekért szervezetnek annyiszor 2023 forintot ajánl fel, ahány métert dobnak összesen a kiválasztott dobók. A jótékonysági akció “dobói” között profi súlylökők is feltűnnek majd, ezzel támogatva az akció sikerességét.

A veszprémi nemzetiségek is több programmal csatlakoztak: a német nemzetiségi gálának vasárnap 14 órakor a Veszprémi Petőfi Színház ad otthont, az ukrán, lengyel, roma, örmény nemzetiségi önkormányzat pedig az Óváros téren készül műsorral a látogatóknak.

A rendezvény zárásaként vasárnap 18 órakor a Gizella Nőikar lép majd fel a Megyeháza Szent István termében, Teleki Gergő zongoraművész és Dominek Anna színművész közreműködésével.

További információk:

www.veszpremiprogramiroda.hu

https://www.facebook.com/events/657461524688562/

Sulyok Georgina
Domján Attila
további cikkek
Rendhagyó helyszínen a Gizella Nőikar Ünnepi koncertje Gizella-napok Rendhagyó helyszínen a Gizella Nőikar Ünnepi koncertje Veszprém Megyei Jogú Város kiemelt művészeti együttese, a Veszprém megyei Prima-díjas Gizella Nőikar 2024. évi ünnepi hangversenye a hagyományok szerint a Gizella Napok zárókoncertje is egyben. Az idei évben azonban rendhagyó helyszínen, a Szent Mihály Főszékesegyházban csendül fel a kórushangverseny. tegnap 10:50 Koncertekkel, borkóstolóval, felfedezőtúrával és nyereményjátékkal is készül a főegyházmegye a Gizella-napokra Koncertekkel, borkóstolóval, felfedezőtúrával és nyereményjátékkal is készül a főegyházmegye a Gizella-napokra Mutatjuk, hogy mivel készül a Veszprémi Főegyházmegye az előttünk álló hétvégén a Gizella-napokon. A hosszú programfüzetben kulturális, interaktív és gasztronómiai események is vannak a liturgikus programok mellett. tegnap 10:50 Ázsiai hagyományok találkoznak Gizella örökségével a Művészetek Háza tavaszi kiállításaiban Művészetek Háza Ázsiai hagyományok találkoznak Gizella örökségével a Művészetek Háza tavaszi kiállításaiban Izgalmas májusi időszak elé néz a Művészetek Háza, a kortárs képzőművészetek és a kreatív ipar hagyományai találkoznak hazai és neves nemzetközi művészek tolmácsolásában. A programok részleteiről kedd délután a Tűztorony lábánál tartottak sajtótájékoztatót, ahol nagyvonalakban betekintést nyerhettünk a legnagyobb tárlatok kulisszái mögé.   2024. április 30. 17:11 Érkezik Charlie, a Margaret Island, a Kiscsillag és a Follow the Flow is a Gizella Napokra Érkezik Charlie, a Margaret Island, a Kiscsillag és a Follow the Flow is a Gizella Napokra Május 6. és 12. között 20 helyszínen több mint 50 zenei, családi és gasztronómiai program várja az érdeklődőket a veszprémi Gizella Napokon! 2024. április 30. 10:45

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.