Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Egy lélegzetvétel a célszalag előtt

2019. május 4. 4:30
Szombaton délelőtt ballagott a Vetési Albert Gimnázium négy végzős osztálya.

A kevésbé kedvező időjárás miatt, az iskola tornacsarnokában megrendezett ballagási ünnepély méltóan búcsozott diákjaitól, akik az eltelt öt év alatt nemcsak intellektuális tudást, hanem barátokat, közös emlékeket is kaptak a gimnáziumtól, mialatt 15 éves gyerekekből felnőttekké válhattak az intézmény falai közt, hogy ma megálljanak egy pillanatra, egy utolsó mély lélegzetvételre, majd belépjenek egy új világ kapuján.

Először a 11. évfolyam búcsúzott a végzős osztályoktól: közösen emlékezve a legjobb pillanatokra megköszönték mindazt, amit a példaként előttük álló tanulóktól elsajátíthattak.

A végzős osztályok nevében egy személyes tartalmú beszéddel búcsúztak az iskolától a diákok. Felidézték milyen öröm volt megkapni a felvételi értesítő levelet és, hogy milyen félelmeik voltak a tanulással és a gólyatáborral kapcsolatban. “Mára mindez már csak emlék, új feladatok állnak előttünk.”

“Viszontlátásra, - mondom, és megyek.
Robognak vonatok és életek -
Bennem, legbelül valami remeg.
Mert nem tudom,
Sohasem tudhatom:
Szoríthatom-e még
Azt a kezet, amit elengedek.
Viszontlátásra: mondom mégis, mégis.
Viszontlátásra - holnap.
Vagy ha nem holnap, - hát holnapután.
Vagy ha nem akkor - hát majd azután.
És ha aztán sem - talán egy év mulva.
S ha még akkor sem - hát ezer év mulva.
Viszontlátásra a földnek porában,
Viszontlátásra az égi sugárban.
Viszontlátásra a hold udvarán,
Vagy a Tejút valamely csillagán -
"Vidám viszontlátásra" mégis, mégis!”

Reményik Sándor: Viszontlátásra

Szántai Erzsébet, a Vetési Albert Gimnázium igazgatója csatlakozva a megkezdett szokásokhoz egy közvetlen hangulatú búcsú formájában, osztályonként sorolta a legszebb emlékeket és a kiemelkedő teljesítményeket.

A ballagás napján a “leghangosabban tüsszentő”, “leghosszabb körmondatokat megfogalmazó”, “legjobb helyesíró” diákok mellett a “legjobb táncosok” és a "legszebb hangú énekes” is a végzősök sorában állt.

Szántai Erzsébet kiemelte, hogy mindannyian egyéniségek vagyunk és ettől különleges minden végzős évfolyam, hiszen kaphatunk tudást az iskolánktól, de ha érzelmi intelligenciánk fejlődik és a lelkünk is gazdagodik a rengeteg élmény és tapasztalat során, az az igazi érték.

Az igazgató hozzáfűzte, hogy az elmúlt években többször is azt gondolta, hogy amit az aktuális végzős évfolyam hagyott maga mögött azt “túlszárnyalni nem lehet”, hiszen az itt töltött esztendők során kialakul egyfajta kötődés. Ám rá kellett jönnie, hogy ez nem így van, hiszen az idei évfolyam erre ismét rácáfolt, így a következő végzős csapatnak nem lesz egyszerű dolga.

“Ti is valami olyat újítottatok, amit a benneteket búcsúztató évfolyamnak nehéz lesz meghaladnia. Köszönjük a szép emlékeket, amit magatok után hagytok a szívünkben.”

“Istenedhez, angyalodhoz, nem választott akarathoz
Álmaidhoz, szerelmedhez, maradj mindig hű magadhoz
Istenedhez, angyalodhoz, nem választott akarathoz
Álmaidhoz, szerelmedhez, maradj mindig hű magadhoz
Föld lakói remeghetnek, hódolhatnak félelemnek
De te szilárd lábakon állj, s maradj meg mindig ilyennek.”

József Attila: Születésnapodra

Az ünnepség zárásaként a végzős osztály a hagyománynak megfelelően, feltűzte szalagját a zászlóra, majd átadta a 11. évfolyamnak.

Jövő héten elkezdődnek az érettségik, így a diákok még nem búcsúztak el teljesen az iskola falaitól. Szántai Erzsébet úgy fogalmazott:

"a ballagás egy utolsó lélegzetvétel a célszalag átszakítása előtt."

Sulyok Georgina
Szalai Csaba
további cikkek
'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' Hatalmas az érdeklődés a Pannon Egyetem Humántudományi Kar szakjai iránt, olyannyira, hogy az ősztől induló pszichológia alapképzést több mint százan jelölték meg első helyen. Ennél is népszerűbb az óvodapedagógia alapképzés, s mindemellett nemrég a terület- és városfejlesztés mesterszakot is sikerült engedélyeztetni az Oktatási Hivatallal. Navracsics Judit, a HTK dékánja úgy fogalmazott: örül a váratlan sikernek, ami azért annyira mégsem váratlan, hiszen évekig dolgoztak azon, hogy a fiatalok ilyen széles spektrumú képzéskínálatból választhassanak. 2024. március 23. 21:21 Február 21-ig lehet jelentkezni a középiskolákba Február 21-ig lehet jelentkezni a középiskolákba Február 21-ig lehet jelentkezni a középiskolákba - közölte az Oktatási Hivatal (OH) csütörtökön. 2024. február 8. 10:43 Petőfi Sándor, vagy Lázár Ervin műveit elemezhetik a ma érettségizők Petőfi Sándor, vagy Lázár Ervin műveit elemezhetik a ma érettségizők Hétfő reggel a magyar nyelv és irodalom írásbelikkel folytatódnak az érettségi vizsgák. Ebből a tárgyból középszinten 72 569, emelt szinten pedig 1771 tanuló ad számot tudásáról. 2023. május 8. 11:23 Keddtől csütörtökig módosíthatók a középiskolai felvételi jelentkezések továbbtanulás Keddtől csütörtökig módosíthatók a középiskolai felvételi jelentkezések Keddtől csütörtökig egy alkalommal módosíthatók a középiskolai felvételi jelentkezések - közölte az Oktatási Hivatal (OH) hétfőn. 2023. március 20. 9:38

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.