Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Barokk festménykiállítással nyílt meg a 2019-es Gizella Napok

2019. május 7. 18:57
A Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény és a hazai intézmények gyűjteménye a 17-18. századi itáliai grafikai és festészeti anyagait mutatja be május 7-től két veszprémi helyszínen.

Május 7-én ünnepélyes keretek közt, Vikman Pál karnagy vezette Orlando Énekegyüttes, Major László orgonaművész és Veres Dorottya nagybőgős nyitották meg az idei Gizella Napokat az érseki palotában.

A kedd délutánra időzített megnyitó nem csak a hagyományos fesztivál, hanem a Nápolytól Velencéig- az itáliai barokk festészet két évszázada című kiállítás megnyitója is volt egyben.

A kiállításon a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény, a Budapesti Történeti Múzeum, a Budavári Mátyás-templom Egyházművészeti Gyűjteménye, az egri Dobó István Vármúzeum, az esztergomi Keresztény Múzeum és a Szépművészeti Múzeum válogatása látható.

A kiállítás négy kiemelkedő itáliai festészeti központ köré-Róma, Nápolyi Királyság, Bologna, Velencei Köztársaság- épül, melyen többek között a caravaggista Juseppe de Ribera és Canaletto alkotásai is láthatók.

Márfi Gyula főegyházmegyei érsek szerint a képek a szépség mellett azt a keresztény vallásos áhítatot is közvetítik, melynek manapság nincs becsülete Európában. Mint mondta, a Notre Dame leégése szimbolikus, hisz jól jelzi, miként áll Nyugat Európa a saját gyökereihez és értékeihez, a kereszténységhez.

Márfi Gyula: Tudatosítani kell magunkban, hogy keresztények vagyunkMárfi Gyula: Tudatosítani kell magunkban, hogy keresztények vagyunk

–Tudatosítani kell magunkban, hogy keresztények vagyunk, és üdvözlendő lenne, ha minél többen visszatérnénk a keresztény gyökereinkhez. A kiállítás segíthet ebben, hogy ezt komolyan vegyük, és rajta maradjunk a térképen- fogalmazott.

Porga Gyula polgármester köszöntőjében a Gizella Napokkal kapcsolatban kiemelte, ez már a huszonnyolcadik fesztivál amit megrendez a város, de az első, amely abban a tudatban jött létre, hogy 2023-ban Veszprém lesz Európa Kulturális Fővárosa.

-A Gizella Napok alatt ünnepeljük a város gazdag és érdekes történelmi múltját, és a pezsgő kulturális jelenét. Az idei a jövő ünneplését is jelenti, hisz Gizella és Volkra Ottó után a mi feladatunk, hogy a jövőben az EKF-címmel a 21. századi Veszprémet formáljuk.

Ha a Veszprémre mindig is jellemző gazdag történelmi múltra alapozunk, sikeresek lehetünk-mondta.

Porga Gyula szerint most formálhatjuk a jövő VeszprémétPorga Gyula szerint most formálhatjuk a jövő Veszprémét

A megnyitón Gian Luca Borghese, a Budapesti Olasz Kultúrintézet igazgatója az olasz festményekről beszélt.

–Az itt kiállított festmények az olasz kultúra előremutatását mutatják meg. A különböző városok köré épült barokk alkotások egy önálló egységet hoznak létre, mely nem véletlenül vált nemzetközivé. Egy olyan speciális művészeti nyelvvé alakult, melyet sokan értenek, ennek köszönhetően Itálián kívül is elterjedhetett, -ez ihlette meg többek közt a kiállítás helyszínéül szolgáló érseki palotát is.

A kiállítás alkalmas arra, hogy az olasz-magyar kapcsolatok erősítése mellett Veszprém jobban nemzetközivé váljon- mondta.

Gian Luca Borghese az érseki palotában tartott megnyitónGian Luca Borghese az érseki palotában tartott megnyitón

Az ELTE Művészettörténeti Intézet professzora, Prokopp Mária Gizella királyné személyének fontosságát emelte ki. Mint mondta, Gizella megerősítést és újjászületést is szimbolizál mellyel, a kereszténységünk újrafelfedezését élhetjük meg. A festmények szintén erre tesznek kísérletet.

Ge. Á.
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.