Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Új veszprémi szobrot avattak a Cholnokyn

2019. május 11. 15:51
Az Arany főkötős szobrot valójában mindenki látta már. Most a régi helyére került egy teljesen új.

Ünnepélyes keretek közt avatták fel Veszprém régi/új köztéri szobrát szombat délután az egyik Cholnoky úti körforgalomnál.

Az Arany főkötős elnevezésű szobor a Cholnoky út és az Almádi út közti körforgalomban állt a 2006-os Gizella Napok óta. És áll ma is, miután szombat délután egy teljesen újat helyeztek a régi helyére. Szintén a Gizella Napok alatt. A cserére azért volt szükség, mert ahogy látható volt, a fából készült szobor az évek alatt elkorhadt.

A három méter magas művet M. Nagy József szobrász készítette vörös tölgybőlA három méter magas művet M. Nagy József szobrász készítette vörös tölgyből

A szobor Veszprém egyik testvérvárosa, Passau jelképének számító főkötőjéről kapta nevét. Az arany főkötő egy ottani női polgári ünnepi viselet. E jellegzetes ruhadarabot generációk tagjai adják át egymásnak, vagy készítik el maguknak a XVIII. század óta a Duna menti településeken.

Az arany főkötősök látványa szorosan kapcsolódik Gizella királnyé halálának helyszínéhez, Passauhoz.

az újraavatásra veszprémi és passaui társaságok és egyesületek is eljöttekaz újraavatásra veszprémi és passaui társaságok és egyesületek is eljöttek

A szombat délutáni újraavatáson Porga Gyula polgármester köszöntötte a megjelent Veszprémi Német Nemzetiségi Önkormányzat, a Veszprémi Német Nemzetiségi Klub, Passau testvérváros küldöttsége, a Passaui Néptánckör, a Passaui Aranyfőkötősök és a Veszprém-Passau Baráti Társaság Egyesület képviselőit.

Mint mondta, Gizella királyné életművét sokan értelmezték és megfogalmazták már, ám a legfontosabb üzenet, hogy a megjelent passaui és helyi baráti társaságok és egyesületek a mai napig velünk vannak.

-Ezt a ma élő hagyományt tovább kell adni, megőrizni, és megmutatni Európának, amelyre a 2023-as Európa Kulturális Főváros cím jó alkalmat ad. Ez a tradíció azonban csak akkor sikerülhet, ha a veszprémiekre és passauiakra is lehet számítani.

Porga Gyula köszöntötte a megjelenteketPorga Gyula köszöntötte a megjelenteket

Passau alpolgármestere, Erika Träger úgy fogalmazott, megtisztelő és kiemelkedő, hogy a korábban megrongálódott szobor helyére egy teljesen új került, melynek költségeit a német kisebbség és a veszprémi önkormányzat vállalta magára.

A szobor nem csupán egy alkotás, hanem a két város közti barátságot képviseli és nyomatékosítja

- mondta.

A passaui alpolgármester szerint megtiszteltetés, hogy Veszprémben állhat a szoborA passaui alpolgármester szerint megtiszteltetés, hogy Veszprémben állhat a szobor

A körforgalomban újra álló szobrot Csernai Balázs egyetemi lelkész áldotta meg.

Ge. Á.
Szalai Csaba
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. ma 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  ma 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  ma 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.