2020. július 5. // Sarolta, Emese névnap

Úgy írj, ahogy mások imádkoznak!

2019. május 31. 4:30
A veszprémi Olvasólámpa e heti vendége Turczi István, József Attila-díjas költő, a Parnasszus költészeti folyóirat és kiadó alapító főszerkesztője volt.

Ahogyan azt már megszokhatták az Olvasólámpa nézői, hallgatói, elsőként Kilián László köszöntötte az érdeklődőket. A költő eredetileg korábban jött volna a királynék városába, de elfoglaltságai miatt el kellett halasztania az eseményt. Azt hiszem, minden irodalomkedvelő nevében kijelenthetem: megbocsájtottuk neki a "késést". A szerző rögtön ajándékokkal "kenyerezte le" a közönséget, mégpedig a Parnasszus költészeti folyóiratból - mely jövőre lesz huszonöt éves - hozott nekünk, így kedvünkre válogathattunk.

A költő kapcsán az első néhány szó, ami az eszembe jutott: a közvetlenség, a derű, a jókedv, és a hihetetlen sztorizgatás. Rögtön az elején elmesélte a közönségnek a napi örömhírét, mely szerint Albániából keresték fel, egyik könyvének megjelenítése kapcsán. Így hát Kilián László nem szalasztotta el a lehetőséget, hogy nemzetközi karrierjéről is faggassa. Mint kiderült, nemrég érkezett haza Tunéziából egy fesztiválról; emellett megtudtuk, tizenhét ország irodalmi életébe írta bele magát. Idén még ellátogat Kalkuttába is, mert onnan is meghívást kapott, hogy irodalmi gondolkodásáról, költészetéről meséljen.

A költő mesélt különleges találkozásairól a nagy írókkal, költőkkel, mesélt Tandori Dezsővel kialakult barátságáról, de Kányádi Sándorral történő utolsó találkozásáról is. Sok gondolkodással szembe megy a következő állítása, kijelentése: "Az emberek igenis olvasnak verseket!". Hogy ne menjünk szembe állításával, íme egy vers, amely az esten is elhangzott:

Hol van a kéz, mely teremteni tud,
kérdezed hosszú utunk végén
a csukott szemű templom hűvösében.
Mint két, hangszerétől megfosztott
utcazenész, lehajtott fejjel ülünk
az oldalhajó kövezetén.
Ne számíts elragadtatásomra.
Sosem tudhatod, kire mikor
kezdenek el hatni a szavaid.
Akár egy időzített bomba,
megfeszül agyadban, kattog,
míg fel nem robban.
Ők, a haláltudók, bölcsebbek nálunk.
Ha lecsukom a szemem, látom őket,
ahogy egymás mellett fekszenek,
s mint a füvek, belélegzik
a föld alatti fényt.
Minden hit és kétségbeesés alapja
az, ami megváltoztathatatlan.
Esteledik, és ez így lesz holnap is.
Miközben a vers konokul fut tovább
az elíziumi papírmezőkön,
„Úgy írj, ahogy mások imádkoznak.”
„Úgy élj, ahogy mások meghalnak.”
„Úgy halj, fenséggel, ahogy a nap lemegy.”
Sosem tudhatod, kire mikor
kezdenek el hatni a szavaid.
Önzésünket szemünkre hiába hányják
felnőtt fiaink, láva-szemű lányaink.
Könnyezünk majd, mert hiányoznak,
könnyezünk majd, mert tudjuk, mi is nekik.
Azután fejet hajtunk, megpihenünk
a katedrális hűvösében,
és az eggyévált árnyék résein áttörő
lassú, lisztes ragyogásban
gyűjtünk egy marék reményt.

Szabó Eszter
Domján Attila

További cikkek

Nézz, nézz a csillagos ég felé!
Nézz, nézz a csillagos ég felé!
A zavartalan nyári éjszakák egyik legkedvesebb elfoglaltsága az égbolt fürkészése hullócsillagok, különös bolygóállások után kutatva. Látványos égi jelenségek a közeljövőben is várnak ránk, de vajon mibe érdemes befektetni, ha több titkát is szeretnénk felfedezni az univerzumnak és hol vannak a legjobb megfigyelőpontok? Szabó Róbert csopaki csillagász, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetének igazgatója adott nekünk útmutatást.
Végre Veszprémben is lehet kertmozizni
Végre Veszprémben is lehet kertmozizni
Nem egy új vállalkozás, inkább néhány lelkes fiatal megvalósult álma, az Ifjúsági Ház kertjében kéthetente jelentkező filmklub viszont végre lehetőséget ad arra, hogy ne kelljen a Balatonig utazni, ha kertmozizni szeretnénk.
Merre halad a világ?
Merre halad a világ?
Erősödő online tér, okos megoldások, átalakuló média: a jövőnket tényleg az algoritmusok fogják alakítani vagy az offline még nyerhet teret? Ezt kutatja a Veszprém Portré legújabb száma.
Összművészeti érzékenyítés lélektől lélekig
Összművészeti érzékenyítés lélektől lélekig
Harmadik alkalommal rendez érzékenyítő fesztivált a Petőfi Színház júliusban.
A varázslat vissza tudja adni a hitet
A varázslat vissza tudja adni a hitet
Aki arra számít, hogy eláruljuk a nagy bűvésztrükkök titkát, azt ki kell, hogy ábrándítsuk a legelején. Kiss Richárd fiatal veszprémi bűvész is óvja a mágia titkát, de néhány praktikát elárult, hogyan érdemes figyelni a mágusok előadását. Sőt, megtudtuk, hogy a bűvészetnek valós gyógyító ereje is lehet.
2020. július 5. // Sarolta, Emese névnap