Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Úgy írj, ahogy mások imádkoznak!

2019. május 31. 4:30
A veszprémi Olvasólámpa e heti vendége Turczi István, József Attila-díjas költő, a Parnasszus költészeti folyóirat és kiadó alapító főszerkesztője volt.

Ahogyan azt már megszokhatták az Olvasólámpa nézői, hallgatói, elsőként Kilián László köszöntötte az érdeklődőket. A költő eredetileg korábban jött volna a királynék városába, de elfoglaltságai miatt el kellett halasztania az eseményt. Azt hiszem, minden irodalomkedvelő nevében kijelenthetem: megbocsájtottuk neki a "késést". A szerző rögtön ajándékokkal "kenyerezte le" a közönséget, mégpedig a Parnasszus költészeti folyóiratból - mely jövőre lesz huszonöt éves - hozott nekünk, így kedvünkre válogathattunk.

A költő kapcsán az első néhány szó, ami az eszembe jutott: a közvetlenség, a derű, a jókedv, és a hihetetlen sztorizgatás. Rögtön az elején elmesélte a közönségnek a napi örömhírét, mely szerint Albániából keresték fel, egyik könyvének megjelenítése kapcsán. Így hát Kilián László nem szalasztotta el a lehetőséget, hogy nemzetközi karrierjéről is faggassa. Mint kiderült, nemrég érkezett haza Tunéziából egy fesztiválról; emellett megtudtuk, tizenhét ország irodalmi életébe írta bele magát. Idén még ellátogat Kalkuttába is, mert onnan is meghívást kapott, hogy irodalmi gondolkodásáról, költészetéről meséljen.

A költő mesélt különleges találkozásairól a nagy írókkal, költőkkel, mesélt Tandori Dezsővel kialakult barátságáról, de Kányádi Sándorral történő utolsó találkozásáról is. Sok gondolkodással szembe megy a következő állítása, kijelentése: "Az emberek igenis olvasnak verseket!". Hogy ne menjünk szembe állításával, íme egy vers, amely az esten is elhangzott:

Hol van a kéz, mely teremteni tud,
kérdezed hosszú utunk végén
a csukott szemű templom hűvösében.
Mint két, hangszerétől megfosztott
utcazenész, lehajtott fejjel ülünk
az oldalhajó kövezetén.
Ne számíts elragadtatásomra.
Sosem tudhatod, kire mikor
kezdenek el hatni a szavaid.
Akár egy időzített bomba,
megfeszül agyadban, kattog,
míg fel nem robban.
Ők, a haláltudók, bölcsebbek nálunk.
Ha lecsukom a szemem, látom őket,
ahogy egymás mellett fekszenek,
s mint a füvek, belélegzik
a föld alatti fényt.
Minden hit és kétségbeesés alapja
az, ami megváltoztathatatlan.
Esteledik, és ez így lesz holnap is.
Miközben a vers konokul fut tovább
az elíziumi papírmezőkön,
„Úgy írj, ahogy mások imádkoznak.”
„Úgy élj, ahogy mások meghalnak.”
„Úgy halj, fenséggel, ahogy a nap lemegy.”
Sosem tudhatod, kire mikor
kezdenek el hatni a szavaid.
Önzésünket szemünkre hiába hányják
felnőtt fiaink, láva-szemű lányaink.
Könnyezünk majd, mert hiányoznak,
könnyezünk majd, mert tudjuk, mi is nekik.
Azután fejet hajtunk, megpihenünk
a katedrális hűvösében,
és az eggyévált árnyék résein áttörő
lassú, lisztes ragyogásban
gyűjtünk egy marék reményt.

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Veszprém ragyog tovább! Veszprém ragyog tovább! Megnyílt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programra visszatekintő „Ragyogj tovább! Kétezerhuszonhárom! -  Európa Kulturális Kreatív Régiója: egy évad emlékei, egy évad jövője” című kiállítás a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. A kreativitás ünnepén 1,5 milliónál is több látogató élvezhette 116 településen 24 műfaj több mint 3600 eseményét. ma 11:34 Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.