2020. május 31. // Angéla névnap

Indiai bölcsességek ausztrál tollból

2019. június 12. 4:00
Kedvenc regényem egy sokoldalú kalandozás Ázsiában, ami nemcsak olyan témákat dolgoz fel, mint a mélyszegénység, a kulturális sokszínűség, a szervezett bűnözés vagy a háború, de közben az emberi lélek legmélyebb titkait is kibontja.

FŐBB ADATOK

​Szerző: Gregory David Roberts
Cím: Sántárám
Kiadó: General Press, 2010
Terjedelem: kb 1000 oldal két kötetben
Hol szerezhető be? Antikváriumokban, pár példány még van a bookline-on vagy az antikvarium.hu-n.

Miről szól?

A történet főhőse Lin, aki egy ausztrál börtönből megszökve Indiában keres menedéket. A nyolcvanas évek Bombay-jének [a várost 1995 óta Mumbainak hívják] színes forgataga furább alakokat is magába fogadott már, így Lin is hamar beilleszkedik. Megismerkedik egy rakás európai bohémmal, barátságokat köt, szerelmes lesz, a sors azonban még tartogat neki kemény kihívásokat. A sztori során megjárja a nyomortelepet, az indiai börtönt, beszippantja a maffia és hadba megy az éppen a szovjetekkel háborúzó Afganisztánban.

Miért szeretem?

A Shantaram világa lenyűgözően színes-szagos, életszerű, a karakterek fájdalmasan magával ragadóak, a filozófiai beszélgetések elgondolkodtatóak, Karla rövid bölcsességei pedig túlmutatnak a coelhói öncélú álokosságokon; akkor és ott, amikor elhangzanak, egy valódi indiai guru tanításaiként csengnek. Lin története mindig átérezhető, függetlenül attól, hogy épp egy kávéházban, egy gettóban, egy börtönben, egy maffiatanács ülésén vagy egy háború kellős közepén jár-e. A Shantaram megmutatja, hogy a világ nem fekete és fehér, hogy néha a legszegényebbek élik meg a legőszintébb szeretetet, hogy néha a gyilkosok könyörületesebbek, mint a hatóság, hogy néha a maffiában nagyobb a becsület, mint a törvény uralta világban.

"A sorsnak szokása figyelmeztetéseket küldeni, mielőtt tisztességes harcban lenyomna minket."

Anélkül, hogy spoilereznék: az ezeroldalas út végén nem kapunk hollywoodi befejezést, a regény hű marad önmagához, és olyan lezárásba fut ki, amilyen maga az élet is. Az út elején még magunk sem tudjuk, hova tartunk, és végül talán nem ott találjuk magunkat, ahová el szerettünk volna jutni. Az út azonban a miénk volt, és ha valamire, hát a Shantaramra igaz a mondás: nem a célba érkezés a fontos: az igazi cél maga az utazás.

Söge

További cikkek

Megújul az ország egyetlen Trianon múzeuma megyénkben
Megújul az ország egyetlen Trianon múzeuma megyénkben
Trianon 100. évfordulója előtt alig egy héttel tartották meg Várpalotán a Trianon Múzeumnak is otthont adó Zichy-kastély fejlesztésének alapkőletételét péntek délelőtt. Az ország egyetlen Trianon-múzeumának szellemi tartalma és infrastruktúrája 465,5 millió forint uniós támogatásból újul meg még ebben az évben.
Játszó medvéket és Nagy bánatot is találtunk Veszprémben
Játszó medvéket és Nagy bánatot is találtunk Veszprémben
Nemcsak a nagyobb veszprémi tereken helyezkednek ikonikus szobrok, műalkotások, hanem az eldugottabb utcákban, vagy éppen a társasházak árnyékban is belefuthatunk egy-egy különlegesebb emlékműbe. Mi most ezeket a kevésbé ismert alkotásokat kerestük fel és készítettünk egy listát belőlük. Tesztelje tudását, hogy hányról tudja megmondani, hol található pontosan?
Így tűnt el, majd éledt újjá Veszprém eldugott kegyhelye
Így tűnt el, majd éledt újjá Veszprém eldugott kegyhelye
Létezik egy eldugott kegyhely Veszprémben, ahol a legenda szerint Szűz Máriával beszélgethetnek a hívők. A Rab Mária forrás története egy ártatlanul elítélt fiatal nőtől indult és a több évtizednyi feledés után az utóbbi években ismét kezdi visszanyerni régi fényét.
Aki elbeszélgetne egy tündével is
Aki elbeszélgetne egy tündével is
A XX. század egyik, ha nem a legnagyobb kitalált eposzában nem csak mitikus lények és népek történetét ismerheti meg a regényolvasó, hanem önálló nyelveket is megtanulhat, amit mind-mind egy személy fantáziája szült meg. Egy veszprémi angoltanár most elkalauzol a tündék földjére és megszólalunk a tündék nyelvén is.
Elmarad a VeszprémFest
Elmarad a VeszprémFest
Jövőre viszont hét napos lesz, és három fellépőt már be is jelentettek.
2020. május 31. // Angéla névnap