2019. október 15. // Teréz névnap

Osztályozták a magyar utakat: Veszprém megye a legjobb

2019. június 12. 10:33
Pénzcentrum.hu
Az állami kezelésű utakat fenntartó Magyar Közút Nonprofit Zrt. kiadta a hozzá tartozó úthálózat minőségének adatait, amelyek a tavaly év végi állapotot mutatják. Ez alapján 2018-ban Veszprémben volt a legjobb az utak minősége.

A közel 207 ezer kilométeres magyarországi úthálózat nagy részéről nincs összefoglaló adatbázis. Majd 175 ezer kilométer ugyanis önkormányzati tulajdonú helyi út, amelyet a településeknek kell fenntartaniuk, így információval is ők rendelkeznek róla, összefoglaló adatai a 32 ezer kilométeres - a teljes forgalom háromnegyedét lebonyolító - országos közúthálózatot fenntartó Magyar Közútnak vannak - írja a G7 cikke alapján a Pénzcentrum.

A társaság az utak burkolatállapotát (vagyis a felületek épségét) egy ötfokozatú skálán sorolja be. Az országos közúthálózat hosszal súlyozott burkolatállapota a 3,9-es átlagról 3,8-ra javult. Az ország különböző részein közlekedő autósok azonban egymástól nagyon eltérő tapasztalatokat szerezhetnek.

A Magyar Közút megyei igazgatóságainak adataiból az látszik, hogy Veszprém megyében a legjobbak az útállapotok (3-as átlag), a legrosszabbak pedig Komárom-Esztergomban (4,5).

Egy évvel korábban ugyanez a két megye alkotta a két szélsőséget, de Veszprémben 0,5-öt sikerült javítani, míg a szomszédos megye egy tizedet rontott, írják.

A koncessziós autópályákat külön méri a Magyar Közút, és nem meglepő módon ezek sokkal jobb állapotban vannak, mint az országos közúthálózat egésze: az M5-ös 2,6-os átlagot kapott, az M6-os Dunaújvárosig tartó része 2,7-eset, attól délre pedig 2,4-eset. Ezek együtt az országos átlagot 0,1-el tudták javítani.

Az adatok ugyan a tavalyi állapotokat tükrözik, de valószínűsíthető, hogy a megye tovább javíthat helyzetén, ugyanis idén is adtak át felújított útszakaszokat. Januárban épp Nemesvámos és Veszprém között:

Átadták a Veszprém-Nemesvámos közti útszakaszt - vehir.hu

A nagyobb biztonság érdekében egy gyorsítósávot is építettek a felújított 4 kilométeres szakaszon.

Vagy említhetnénk Zirc és Pápa közötti út 2,8 kilométeres megújult szakaszát.

Ami pedig Veszprém várost és a távolabbi jövőt illeti, nemrég jelentették be azt is, hogy 2022-ig megépül a déli elkerülő első üteme.


Kapcsolódó:

Több útszakasz is megújult megyénkben - vehir.hu

A napokban több Veszprém megyei útszakasz megújulásáról is beszámolt a Magyar Közút Zrt.

Ge. Á.
2019. október 15. // Teréz névnap