Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A könyv elrepít vagy segít megérteni a valóságot

2019. június 13. 18:17
Megnyitották az Ünnepi Könyvhetet csütörtökön a Kossuth utcán: könyvek széles választéka, érdekes előadások, dedikálások és meglepetés vendégek várják az olvasás szerelmeseit szombatig.

- Manapság sokszor halljuk, hogy a nyomtatott könyv jelentősége csökken, hiszen számos elektronikai eszköz pótolja a papír alapú olvasmányokat, amelyek idővel teljesen átvehetik a könyvek helyét - fogalmazott Hegedűs Barbara, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője.

Bár az ebook és az okostelefonok térhódításával tényleg egyre kevesebben vesszük a kezünkbe a vaskos köteteket, az igazi könyvélményt csak a nyomtatott forma adhatja meg, így valószínűleg mindig lesz létjogosultsága a könyvek papír alapú, kézzel fogható változatainak.

Hegedűs Barbara szerint semmi nem pótolhatja azt az élményt, hogy egy könyvet a kezünkbe veszünk, megérintjük, megszagoljuk, lapozgatjuk, vagy a pillanatot, amikor belépünk egy könyvtárba és megérint minket a könyvek tudása, ereje.

- A könyv tanít, oktat, segít elcsendesedni, elmélyülni, messzi világokba vihet vagy éppen megértetheti velünk saját valóságunkat - mondta.

- Az olvasást sokan a magánnyal azonosítják, egyéni tevékenységnek titulálják, ám ez a rendezvény is bizonyítja, hogy a könyveknek közösségformáló hatása is van - fűzte hozzá a frakcióvezető, aki nyitó gondalatai zárásául azt kívánta, legyen mindenkinek ideje pihenni, elcsendesedni, gazdagítani olvasásélményét.

Dr. Csókay András világhírű idegsebész személyes élményeit osztotta meg a közönséggel: elmondta, mit jelent számára a könyv és hogyan alakította az életét. A hit törékenységének, a tanítvánnyá válásának és a könyvek erejének példáján keresztül mesélte el saját történetét arról, hogyan nyílt meg szíve és tanulta meg befogadni a misztikus tapasztalatot.

“Az életemben azt tapasztaltam meg, hogy amíg nem építem ki könyvek által a belső kapcsolatot, addig könnyen elszállhat a hit: könyvek százait olvastam el és egyre erősödött a hitem.”

Dr. Csókay András szerint az olvasás élményén kívül nagyon fontos dolgot kaphatunk a könyvektől:

élő hitet, ami az életünket irányítja.

A szombatig tartó három napos rendezvényen egészen estig várják a könyvesboltok és kiadók standjainál az érdeklődőket, illetve több helyszínen neves szerzők, írók, költők előadásai, bemutatói, zenei produkciók és dedikálások színesítik a könyvek ünnepét.

Részletes program:

Sulyok Georgina
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.