2020. augusztus 13. // Ipoly névnap

A közösségi szolgálatról tartottak fórumot a Laczkó Dezső Múzeumban

2019. június 25. 12:49
Kedden délelőtt kezdődött az iskolai közösségi szolgálat kérdése köré szerveződő szakmai fórum, ahol a veszprémi és Veszprém megyei múzeumi, és közművelődési szakemberek találkoztak.

Még mindig viszonylag új dolognak számít, hogy az érettségi előfeltételeként minden nappali képzésben résztvevő diák számára kötelező az ötven óra közösségi szolgálat teljesítése, ennek útjairól pedig közösen gondolkodtak a szakmabeliek. A fórum első előadója Bojcsuk Anna volt, aki a szentendrei Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ munkatársa; a múzeumok és könyvtárak hozzájárulásának mikéntjéről beszélt. Ennek kapcsán hozta összefüggésbe a korai iskolaelhagyást, melyet projektjük segítségével tíz százalék alá lehetne csökkenteni. A közösségi szolgálat amellett, hogy helyi érdek, a középiskolás diákok személyes fejlődését is szolgálja.

Bonyhádi Szilvia, a VKSZ kft. munkatársa prezentált másodikként, aki már arra is felhívta a figyelmet, hogy sajnos nagyon sok fiatal nem lehetőségként éli meg a közösségi szolgálatot, hanem kötelező feladatként. Ettől a „kötelező” szótól pedig motiválatlanok lesznek. Elmondta, csapatával például egy egész osztálynak kidolgoztak egy konkrét programot, melynek teljesítésével két év alatt végezhetnek a közösségi szolgálattal. Fontosnak tartja azt is, hogy a diákok érdeklődési köreiket felmérjék, így már a középiskola évei alatt is ráébredhetnek arra, mi vonza őket igazán.

Hajdu Franciska, a megyei múzeumok koordinátora ismertette a Laczkó Dezső Múzeum iskolai közösségi szolgálat terveit. Elképzelése szerint ez egy kölcsönösen jó lehetőség, hiszen mindkét félnek hasznos útravalóul szolgálhat egy ilyen jellegű „találkozás”.

Amellett, hogy a múzeumban dolgozók a gyerekek segítségével tehetik élővé a múzeumot, a diákok is könnyebben megtalálhatják, hogy miben érdekeltek igazán.

Sikerélményszerzés, és tapasztalatgyűjtés szempontjából is fontos, hogy a diákoknak hasznos feladatot adjanak, és, hogy már a középiskolás évek alatt felelősséget tudjanak vállalni. Ráadásul az önéletrajzban is jól mutat, ha az ember már korábban letette névjegyét a „szakmán” belül.

Szabó Eszter
Domján Attila
2020. augusztus 13. // Ipoly névnap