2020. február 24. // Mátyás névnap

Napirend előtt: új sporteszközök a Barátság parkban, V-Busz jegyeleadások és veszprémi díjazottak

2019. június 27. 10:05
Ez a három téma is előkerült napirend előtt a júniusi közgyűlésen csütörtök reggel a városházán.

Az önkormányzat nyáriszünet előtti utolsó közgyűlését csütörtök délelőtt tartották meg a városházán, ahol összesen négy napirend előtti kérdés, interpelláció és felszólalás hangzott el.

Elsőként Hartmann Ferenc (MSZP-DK-P) frakcióvezető interpellált a Barátság parkba frissen kihelyezett sporteszközökkel kapcsolatban. Szerinte a korábban ígérttel ellentétben zöldterületet épített be a városvezetés. Nehezményezte azt is, miért nem a közelben lévő, használaton kívüli kézilabdapályán tették ugyanezt, és miért nem kérdezték meg a közelben lakókat erről.

Porga Gyula polgármester válaszában kifejtette, Hartmann június 7-én kelt interpellációja óta elkészült („Nemzeti Szabadidős – Egészség Sportpark” program keretében, tehát nem az önkormányzat építkezett- a szerk.) a fitnesz park, az eltelt három hét pedig bebizonyította, minden napszakban használják az eszközöket, mely az eddigi legprofesszionálisabb.

- Szükség van az effajta beruházásokra, mely sokaknak tetszik- mondta. A Barátság park közfunkcióval való ellátása és minőségi közparkká alakítása napirenden van. A fitnesz eszközöket pedig azért nem a közeli használaton kívüli kézilabdapályára építették, mert annak bérlőjével jelenleg perben áll az önkormányzat.

Gerstmár Ferenc (LMP) az autista személyek nappali ellátásáról és a gyermekek átmeneti otthonáról kérdezett: az önkormányzat által biztosítandó szociális alapszolgáltatások és gyermekjóléti alapellátások közül a ciklus elején a fogyatékos autista személyek nappali ellátása, valamint a gyermekek átmeneti otthona nem volt megoldott Veszprémben. Az elmúlt csaknem öt évben változott-e a helyzet?

-Veszprémben jelenleg nincs forrás rá, és nem is szorulnak annyian ellátásra, mely a jogszabályok szerint indokolná, hogy külön városi intézményeket hozzanak létre. Szerencsés azonban, hogy a városban működnek olyan civil szervezetek, melyek magukra vállalják ezeket a feladatokat-válaszolta Porga Gyula.

Katanics Sándor (MSZP-DK-P) a fél évvel ezelőtt megalapított V-Busz jegyeladásai felől érdeklődött: „nőtt-e az érdeklődés a tömegközlekedés iránt és elmondható-e, hogy Veszprémben a személygépjárművekből többen ültek át buszra az elmúlt időszakban?”

A polgármester kiemelte, Veszprémet is érinti az a fajta tendencia, miszerint egyre többen használnak autót. Az elmúlt 4 évben 4 ezerrel nőtt a veszprémi autók száma, évente nagyjából plusz ezer autó jelent meg a városban. Emiatt stratégialiag fontos, hogy alternatívákat kínáljanak a napi közlekedésre, egyik ilyen a kerékpárutak építése és a közösségi közlekedés fejlesztése.

A V-Busz munkatársaitól kapott adatok szerint tavalyhoz képest 5 hónap alatt az egyszeri menetjegyek árusításában csökkenés tapasztalható, a bérletárusítások viszont nőttek. Összességében az állapítható meg, hogy 3,7%-kal emelkedett a közösségi közlekedésben résztvevők száma január óta. Beszédes adat, hogy a korábbi szolgáltatóval évről évre csökkenés volt tapasztalható, most viszont nem hogy megállítani tudták a csökkenést, hanem megfordítani azt-válaszolta Porga Gyula. Katanics szerint az adatok biztatók.

Czaun János (Fidesz-KDNP) „városrészi díjazottak a Kádártai és a Gyulafirátóti Falunapokon” címmel szólalt fel.

Kádártán a kilencedik alkalommal átadott Dévai Bíró Mátyás Díjat Pap Tamás vehette át június 8-án. Erről itt írtunk:

Átadták a Dévai Bíró Mátyás díjat - vehir.hu

Idén Pap Tamás kapta az elismerést, amelyet az kaphat meg, aki sokat tett Kádárta városrészért.

Czaun megemlítette a Hadnagy László díj 13 éves történetében Dékmárné Forgács Zsuzsát, aki az első, aki nem gyulafirátóti lakosként vehette át Gyulafirátót díját.

Ge. Á.
Domján Attila

További cikkek

Sportcsarnok és tornaterem felújításra pályázik az önkormányzat
Sportcsarnok és tornaterem felújításra pályázik az önkormányzat
A veszprémi stadion területén található sportcsarnok belső felújítására nyújt be pályázatot az önkormányzat- erről döntöttek többek között a január 30-i közgyűlésen.
Napirend előtt: rangos elismerés az Agórának, átkelő épül a Bedevölgyi utcai csomópontnál
Napirend előtt: rangos elismerés az Agórának, átkelő épül a Bedevölgyi utcai csomópontnál
Az Agóra Veszprém rangos állami elismerése és a 82-es út bővítése is téma volt 2020 első veszprémi közgyűlésén.
Évet zártak a képviselők
Évet zártak a képviselők
A várlift, a V-Busz és az Európa Kulturális Fővárosa programért felelős Veszprém-Balaton 2023 Zrt. is témája volt az év utolsó Közgyűlésének.
Napirend előtt: tovább erősítheti nemzetközi kapcsolatait Veszprém
Napirend előtt: tovább erősítheti nemzetközi kapcsolatait Veszprém
Kulturális és kreatívipari pályázatokkal szélesítené kapcsolatait az önkormányzat- mondta napirend előtt Brányi Mária alpolgármester csütörtök délelőtt a Városházán.
Napirend előtt: új egyeztető fórumok és kiemelkedő teljesítményű iskolák Veszprémben
Napirend előtt: új egyeztető fórumok és kiemelkedő teljesítményű iskolák Veszprémben
Újonnan alakult egyeztető fórumok és négy országosan is elismert veszprémi iskola is téma volt a novemberi közgyűlésen.
2020. február 24. // Mátyás névnap