2019. december 7. // Ambrus névnap

190 éve tartó szüntelen szolgálat

2019. június 28. 15:22
A Csolnoky Ferenc Kórház az egyetlen olyan intézmény Veszprémben, amely 190 éve, alapítása óta szüntelenül, ugyanazon a helyen látja el az eredetileg meghatározott feladatait: az emberek gyógyítását és a biztonságérzet megteremtését. Pénteken a Semmelweis-napi ünnepségen a kórház jubileumát is ünnepelték az intézményben.

Kórházi- és városvezetőkből, civil támogatókból és természetesen a kórházi dolgozókból álló népes társaság gyűlt össze péntek délután a Csolnoky Ferenc Kórház Csillag-termében. Semmelweis Ignác 201. születésnapja, valamint a megyei kórház 190 évvel ezelőtti alapítása alkalmából megrendezett ünnepségen a kórház egykori, a jelenkori és a jövőbeni munkatársainak is üzentek a felszólalók.

Az eseményt megtisztelte dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár, aki ünnepi beszédében idézte prof. dr. Kásler Miklós emberi erőforrásokért felelős miniszter levelét is, miszerint az egészségügyben dolgozók munkája nem csupán a gyógyításban merül ki, ők biztosítják az embereknek a biztonságérzetet, egészségben és betegségben egyaránt. Felidézte Semmelweis Ignác munkásságát, akinek eredményeit csupán halála után ismerték el, azonban ez nem gátolta abban, hogy korának mindennapos gyakorlatait kritikus szemmel nézze, felfedezve azokat az apró, ám forradalmi részleteket, mint amilyen a rutinszerű kézmosás, ezzel is betegek tömegét megmentve a fertőzésektől. Az államtitkár kiemelte, hogy a veszprémi kórház 190 évvel ezelőtt példaértékű társadalmi összefogás által jöhetett létre, a ma itt dolgozóknak pedig megköszönte, hogy őrzik Semmelweis gondolatiságát ennyi idő után is.

Dr Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkárDr Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár

Az ünnepségen felidézték a kórház közel két évszázados történelmének fordulópontjait. 1829-ben mindössze nyolc ággyal kezdték a gyógyítást Veszprémben szervezetten. Ez a szám az évtizedek alatt folyamatosan növekedett, miközben újabb és újabb gyógymódokat vezettek be, haladva a kor technikai fejlődésével. A világháborúk és forradalmak olykor a kilátástalanságba sodorták az intézményt, de az akkori vezetőknek – köztük a 44 évig igazgatóként szolgáló dr. Csolnoky Ferencnek – és a veszprémiek összefogásának köszönhetően mindig talpra állt az intézmény. Miközben a mai napig tart a kórház fejlesztése, történetében mégis az utolsó jelentős fordulópont 1995-ben volt, amikor névlegesen is megkapta azt a szerepet, amit 1950 óta látott el: megyei kórházzá nyilvánították.

Dr. Szántó Tamás megbízott főigazgató ünnepi beszédében három olyan személy példáján keresztül emelte ki a kórházi dolgozók felelősségét, akik az elmúlt 190 évben nem feltétlen töltöttek be vezető szerepet a kórház életében, de munkájukkal ők is hozzájárultak a kórház fő küldetéséhez: az emberek segítéséhez és gyógyításához. Kiemelte, hogy mindenkinek felelőssége van ebben és mindenkit megillet a hála ezért az áldozatos munkáért.

Az ünnepség emelkedett pillanataihoz a Petőfi Színház művészei is hozzájárultak különböző, a gyógyításhoz és orvostudományhoz kapcsolódó versek és dalok előadásával.

A Semmelweis-napi ünnepség végén átadták a másodfőorvosi kinevezéseket, adjunktusi kinevezéseket, valamint értékelték a beérkezett tudományos dolgozatokat, továbbá a főigazgató igazgatói dicséretekben részesítette a kórház több dolgozóját is. Végezetül kiosztották az idei Semmelweis-díjat, amelyet dr. Somodiné Kovács Emmának ítéltek oda, valamint az Év Szakdolgozója kitüntetésben részesítették Márton Krisztinát.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

Egészséges táplálkozás. Miért fontos gyerekkorban kezdeni?
Egészséges táplálkozás. Miért fontos gyerekkorban kezdeni?
Számos okból fontos, hogy megtanítsd és ösztönözd gyermekedet az egészséges táplálkozásra.
Együtt könnyebb: a Diabétesz világnapját ünnepelték Veszprémben
Együtt könnyebb: a Diabétesz világnapját ünnepelték Veszprémben
Magyarországon az elmúlt tíz évben a diabéteszesek száma a duplájára nőtt. A megelőzés, a helyes életmód és a korai felismerés fontosságára hívta fel a figyelmet a Veszprém Megyei Diabetes Egyesület programjaival szombaton.
Bohócdoktor vizit a Csolnoky Kórházban
Bohócdoktor vizit a Csolnoky Kórházban
Csütörtökön megvolt az első vizit a Csolnoky Kórház gyerekosztályán, ezúttal nemcsak az egészségügyi dolgozók kopogtattak be az osztály ajtóin, hanem két piros orrú is.
A szobanövények nem javítják hatékonyan a beltéri levegőminőséget
A szobanövények nem javítják hatékonyan a beltéri levegőminőséget
Az otthonokban és irodákban elhelyezett cserepes növények nem javítják hatékonyan a levegőminőséget - állapították meg a philadelphiai Drexel Egyetem kutatói, akik több évtizednyi kutatási eredményt átvizsgálva jutottak arra a megállapításra, hogy egy egyszerű szellőztetés messze túlszárnyalja a szobanövények teljesítményét, ha a beltéri levegő megtisztításáról van szó.
A jövő héten érkezik az influenza elleni védőoltás
A jövő héten érkezik az influenza elleni védőoltás
A jövő hét végén már a patikákban lesz az influenza elleni oltóanyag, a rizikócsoportba tartozók és a 60 év felettiek számára az 1,3 millió adag ingyenes vakcina már elérhető - mondta az egészségügyért felelős államtitkár.
2019. december 7. // Ambrus névnap