Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C

A 75 éve elhurcolt veszprémi zsidókra emlékeztek

2019. június 30. 12:16
Vasárnap délelőtt a város önkormányzata és a Veszprémi Zsidó Hitközség közösen emlékezett a 75 évvel ezelőtt Veszprémből és a környékről elhurcolt és megölt zsidókra.

A XVIII. század első harmadában, püspöki engedéllyel Veszprémbe betelepült zsidó közösség, a XIX. század második felében élte fénykorát, ekkor (1862 -1886) épült az 1500 fő befogadására alkalmas zsinagóga is. A zsinagóga a mai OTP és bányatröszt épületei helyén állt, nyugati bejárata a Brusznyai (akkor Szabadi) útra, keleti része a mai Szent Imre (akkor Búzapiac) térre nézett.

1944 májusában a zsinagóga környékét jelölték ki a veszprémi zsidók tartózkodási helyének. A gettó területéről 1944. június 19-én mintegy hatszáz zsidó származású veszprémi polgárt indítottak el a sárvári gyűjtőtáborba, ahonnan július 7-én marhavagonokba zsúfolva az auschwitzi haláltáborba vitték őket.

A transzport zömében idősekből, nőkből és gyerekekből állt. Az Auschwitzba és más haláltáborokba került, valamint a munkaszolgálatra kötelezettekből nagyságrendileg hétszáz fő esett áldozatául a pusztító eszmének.

A Veszprémbe hazatértek kis csoportja már nem tudta fenntartani a zsinagóga nagy épületét, és az állam részére felajánlották. Az épület ezután különböző funkciókat töltött be, raktár, buszpályaudvar volt. 2014-ben az egykori bejáratot visszahelyezték az egykori zsinagóga területére, emléket állítva a hajdan volt veszprémi zsidó közösségnek.

Vasárnap délelőtt itt, a holokauszt emlékműnél beszédekkel, zenés produkcióval és koszorúzással kezdődött a veszprémi önkormányzat és a Veszprémi Zsidó Hitközség által szervezett emléknap.

Polgármesteri beszédében Porga Gyula a vészkorszakban elhurcolt zsidókról úgy fogalmazott: - barátaink voltak egy embertelen világban. Az ember nem tömegcikk, minden egyes veszteség az egész magyar közösség vesztesége. Közös felelősség a rájuk való emlékezés zsidóként és keresztényként, hisz mindannyian az emberi közösség tagjai vagyunk.

Porga GyulaPorga Gyula

Dr. Schweitzer Gábor, az MTA Jogtudományi Intézet főmunkatársa a judaizmus és a kereszténység alapját képező tízparancsolat fontosságáról beszélt. Kiemelte, a tízparancsolat azokat a vallási és erkölcsi normákat tartalmazza, amelyek egyetemlegesnek mondhatók, és a szekuláris normákat követők is magukénak vallják.

Emlékeztetett, a mai nap az emlékezés napja: -Kegyelettel és mérhetetlen fájdalommal hajtunk fejet a háromnegyed évszázaddal ezelőtt zsidókra, akiket a nácik hurcoltak el Veszprémből és a környékről. Közülük 1300-an sosem tértek vissza. Emléküket és a zsidó hagyományokat ma a Veszprémi Zsidó Hitközség ápolja.

Dr. schweitzer gáborDr. schweitzer gábor

Az egykori zsinagógánál felállított emlékműnél Szilvásiné Csordás Éva, valamint a Veszprémi Hit Gyülekezete fiataljai működtek közre verses és zenés produkciókkal.

A kapunál a helyi zsidó hitközség mellett az önkormányzat nevében Porga Gyula polgármester, Ovádi Péter parlamenti képviselő, valamint egyházi, civil és társadalmi szervezetek helyeztek el koszorút. Ezt követően a Hoffer Ármin sétányon található emléktáblánál valamint a Komakút téri egykori gettónál koszorúztak. A holokauszt emléknap gyászistentisztelettel zárult a Mártírok úti zsidó temetőben.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze Valójában csak tégla és habarcs egyvelege mindaz, amit ma úgy ismerünk, hogy Veszprém város. Akkor mégis miért állja meg a helyét az a kijelentés, hogy Veszprémben az épületeknek lelke van? Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően a most napvilágot látott vaskos könyv erre ad választ. Összesen 380 oldalon keresztül mutatják be a város épített örökségét úgy, hogy a száraz évszámok helyett a házak saját történetét írják le, amik eddig aligha forogtak közszájon. ma 2:41 ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   2024. március 27. 21:36 #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János programajánló #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János A #jóéjtpuszi-kötet verseit hallhatjuk május 15-én Veszprémben. A Hangvillában fellép Lackfi János József Attila-díjas költő és Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekesnő, zeneszerző. 2024. március 26. 15:20 Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.