2021. szeptember 25.
//
Eufrozina névnap

Minden Anna-bál egy kicsit más

2009. július 26. 13:10
Mindegyik egy kicsit jobb az előzőnél, de természetesen mindig a jelenlegi Anna-bál a legjobb. Tradíciók és modern kavalkád Füreden.

Anna-bál volt szombaton. Hangulatos, színes, gyönyörű lányokkal és habos ruhakölteményekkel. Hagyományosan ünnepélyes, és mégis vidám, és persze ott is volt mindenki, akinek egy Anna-bálon ott kell lennie. Este nyolc órakor Csizmadia Aliz, a 2008. évi bál szépe kért engedélyt a bál megnyitására Dr. Bóka Istvántól, Balatonfüred polgármesterétől. A nyitótáncot - a palotást és a keringőt - a Magyar Állami Operaház balettművészei mutatták be.

A bál fénypontja természetesen a bálkirálynő megválasztása volt, akit idén is a Duna Televízió nézőinek szavazatai alapján ültettek a trónra. Az est szépe, a bálkirálynő Farkas Viktória, első udvarhölgye Balogh Anna, második udvarhölgye pedig Hinger Nikolett lett. A zsűri - V. Kulcsár Ildikó, a Nők Lapja munkatársa, Kővári Péter, a Duna Televízió munkatársa és Schiffer Miklós divatszakértő, zsűrielnök választotta ki azt a 15 legszebb lányt, akik a címért versenghettek, és s akik között ott volt Szausev Xenia, a vehir.hu fiatal munkatársa is.

- Az Anna-bálon 1862 óta választanak bál szépét. Ezzel az elegáns gesztussal a rendezvény örökre elkötelezte magát nemcsak a női szépség, hanem a humán értékek és az esztétikum mellett is - mondta Vándorfi László ceremóniamester.

1825. július 26. Meghatározó dátum Balatonfüred számára. Szentgyörgyi Horváth Fülöp János bált rendez lánya tiszteletére. Két olyan személy találkozik az első Anna-bálon, akikre Balatonfüred méltán büszke. Horváth Anna Krisztina, akinek a nevét a mai napig viseli a bál, és férje Kiss Ernő, aki a tizenhárom aradi vértanú egyike volt.

- Tapasztalt bálozók mondták, hogy minden bál egy kicsit jobb az előzőnél, de természetesen mindig a jelenlegi Anna-bál a legjobb - válaszolta kérdésünkre Dr. Cserép László a helyi önkormányzat kulturális irodájának vezetője.

Sarkady Tamás is, aki ’83 óta rendezője, szintén jobbnak tartja az idei bált, mint a tavalyikat. - Egyre vidámabb a hangulat, egyre csinosabbak a vendégek. Tapasztalat, hogy a nagyszülők régebben elhozták a lányukat, a lányuk pedig később a saját lányukat. Most megint ez a tradíció kezd kialakulni. Legrégebbi és szinte leghíresebb bálja ez Magyarországnak. Biztos, hogy lesz utánpótlás, hiszen volt idő mikor csupán 180-an voltunk, most meg sorban állnak a jegyekért, és már kora tavasszal lefoglalják őket.

Képek
Ódor Eszter

További cikkek

Hatvan éve együtt a színházi közönséggel
Hatvan éve együtt a színházi közönséggel
Hármas ünnepet tartott péntek este a Veszprémi Petőfi Színház: hatvan éve jött létre a teátrum állandó társulata és indult el a bérletezés, hosszú hónapok kihagyása után pedig az első premiert is megtarthatta az intézmény.
Újabb avar kori sírok kerültek elő Veszprémben
Újabb avar kori sírok kerültek elő Veszprémben
A 8. sz. főút Veszprém déli elkerülő szakasz munkálatai során újabb 7-8. századi avar kori sírok kerültek elő. A feltárásokból egyértelműen kirajzolódik, hogy az út két oldalán egy nagyobb kiterjedésű, a késő avar kor kezdetére tehető soros temető részletei bukkantak elő.
Metamorfózis címmel nyílt kiállítás Kádár Tibor képeiből
Metamorfózis címmel nyílt kiállítás Kádár Tibor képeiből
75. születésnapját ünnepli Kádár Tibor képzőművész, akinek műveiből a háromnegyed évszázados jubileum alkalmából kiállítás nyílt szerdán a Dubniczay-palota Várgalériájában.
Élő zene tölti meg a belvárosi antikváriumot pénteken
Élő zene tölti meg a belvárosi antikváriumot pénteken
Mártony Zsuzsanna magánénekes, Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója és Szakács Tibor trombitaművész közösen lépnek fel az Utas és Holdvilág Antikváriumban pénteken.
Jön a Kávéházak Éjszakája Veszprémben is
Jön a Kávéházak Éjszakája Veszprémben is
Most hétvégén a veszprémi kávéházak és kávézók is megidézik azt a kulturális pezsgést, amit egykor a „kávéváros” kávéházai képviseltek. Irodalom, zene, humor és sok-sok csésze kávé vár mindenkire az ingyenes Kávéházak Éjszakáján, immáron Veszprémben is.