Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Bormustra! Akkor kezdjük...

2019. július 5. 2:27
Mondunk három indokot, amiért érdemes lesz kilátogatni az Óváros térre a következő tíz napban: rozé, rizling és jazz. Mi most az első kettővel fogunk foglalkozni. Pontosabban azokkal a borokkal, amelyekkel az idei Rozé, Rizling és Jazz Napokon találkozhatunk. Aki segít eligazodni a fajták között: Zsandár Tamás borszakértő, a rendezvény szervezője.

Még az első palackok megbontása előtt sikerült bejutnunk a kulisszák mögé, ami jelen esetben az Óváros téren felállított mini borfalu faházait jelenti. Zsandár Tamás a fesztivál indulása óta gondosan választja ki, hogy mely fajták kerüljenek fel az itallapra. Most pedig a fesztivál ideje alatt minden napra ajánlani fog olvasóinknak néhány népszerű, vagy éppen kevésbé ismert, ám annál izgalmasabb borkülönlegességet a könnyebb eligazodás érdekében.

Zsandár Tamás borszakértő, a Rozé, Rizling és Jazz Napok szervezőjeZsandár Tamás borszakértő, a Rozé, Rizling és Jazz Napok szervezője

Kezdjük is a sort az idei fesztiválborokkal! Ugyanis a VeszprémFesthez és kísérőrendezvényéhez, a Rozé, Rizling és Jazz Napokhoz minden évben tartozik három fesztiválbor, három kiválóság a környékbeli borászatokból, amelyek átadják a térség ízvilágát és hangulatát. Egy fehér, egy rozé és egy vörös.

Guden Kisbirtok olaszrizlingje

A Guden Kisbirtok Csopak és Paloznak között található, a története pedig rendkívül kalandos. Sőt... esetében inkább történelemről beszélhetünk. 1079-ig kell visszamennünk az időben, hogy találkozzunk Guden vitézzel. Nemesként övé volt akkoriban ez a földterület. Az évek alatt számos harcot megvívott, viszont elérkezett az a csata, amelyik előtt állítólag megérezte, hogy már nem fog élve visszatérni a Balaton-felvidéki kúriájába. Mielőtt harcba vonult volna, mindenét ráhagyományozta a helyi plébániára. Ezen a területen ma fiatal borászok művelik a szőlőt, nevükben pedig emléket állítva Guden vitéznek.

Homola Borászat kékfrankos rozéja

Hódít a rozé szerte az országban. A Balaton-felvidék pedig kifejezetten kedvez ezeknek a boroknak. Főleg a kékfrankos szőlőből készült halványpiros nedűnek, ami a térség egyik jellemző fajtája. Az ebből készült rozé egy üdítő, gyümölcsös ízt és érzetet ad. Nem véletlenül került be az idei fesztiválborok közé.

Figula Borászat cabernet sauvignon vörösbora

Aki követi évről évre a VeszprémFest fesztiválborait, annak nem lehet ismeretlen a Figula Borászat 2015-ös cabernet sauvignon-ja. A tavalyi évben is kiérdemelte a címet, és mivel a vörösbor aromái az évek alatt még inkább összeérnek, így méltán kapta meg újra a fesztiválbor jelzőt ez a cabernet sauvignon.

Szombaton folytatjuk a sort, és újabb borok kerülnek terítékre.

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
Adventi süti workshop Kalas Györgyivel a KUNSZT!-ban Adventi süti workshop Kalas Györgyivel a KUNSZT!-ban Advent első vasárnapján a veszprémi KUNSZT! kávézó egy igazán különleges programmal várja a gyerekeket és szüleiket: Kalas Györgyi gasztroújságíró és gyerekkönyvek szerzője tart adventi süti workshopot.  2024. november 29. 13:36 Gyermek video kolonoszkóppal gazdagodott a Csolnoky Ferenc Kórház egészség Gyermek video kolonoszkóppal gazdagodott a Csolnoky Ferenc Kórház Hétfő délután került sor az ünnepélyes átadásra; azt eszközt a kórház gyermekosztályának alapítványa, az Emberkék Alapítvány adományozta az intézménynek, mely sikeresen pályázott a Pro Filii Alapítványhoz forrásért. 2024. október 8. 13:28 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. 2024. szeptember 29. 9:00 Háromnapos gasztroünnep a Balaton és Olaszország ízeivel Háromnapos gasztroünnep a Balaton és Olaszország ízeivel A balatoni régió több mint 50 étterme és borászata mellett idén Olaszország kulináris különlegességeit mutatja be a Balaton Wine & Gourmet. A gasztroünnepet a korábbinál is gazdagabb programkínálattal szeptember 6-7-8. között rendezik Veszprémben. 2024. június 26. 16:13

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.