Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Rizling, de nem olyan, amire gondolnánk

2019. július 8. 2:30
A hét eleje sem múlhat el borajánló nélkül. Mélyedjünk el a rizlingek fajtáiban és ismerjük meg, mi a különbség az olasz és rajnai között!

„Egy rizlinget kérek!” Gyakran hangzik el ez a mondat, viszont egyáltalán ne lepődjünk meg, ha a pultból visszakérdeznek, hogy pontosan melyik fajtára gondoltunk? Hiszen mi magyarok hajlamosak vagyunk az olaszrizlinget egyszerűen rizlingként definiálni, holott világviszonylatban a rajnai rizling fajtát ismerik így. A két szőlőfajta magyar elnevezésében ugyan hasonlít, de merőben más jellegű borokat jelent.

Az idei Rozé, Rizling és Jazz Napok most kiváló lehetőséget biztosít, hogy összehasonlítsuk őket, ehhez pedig a mai borajánlónkban egy Balaton-felvidéki palackot választottunk: Skrabski Pince 2018-as rajnai rizlingje került virtuális poharunkba.

Balatonudvariban már az 1800-as években működtek pincészetek. Elődeink hamar felfedezték, hogy ez a mészköves, agyagos talaj a Balaton sajátos mikroklímájával kiegészülve kiváló szőlőtermelő vidéket alkot.

A Skrabski Pince ezen a vidéken 5,5 hektáron termel többek közt rajnai rizlinget, sajátossága pedig az, hogy kémiailag egyáltalán nem avatkoznak be, őrzik az eredeti ízeket és zamatokat.

Érdemes megkóstolni ezt a fajtát is, kezdjük a hetet egy különleges ízélménnyel!

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
Balatoni termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat Balatoni termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat Fehérbor kategóriában a balatonfüredi Figula Pincészet 2022-es Sóskút Olaszrizlingje, a vörösborok mezőnyében pedig a badacsonyi 2HA Szőlőbirtok és Pincészet 2019-es Syrah-ja nyerte el a Magyar Borszakírók Köre (MBK) által odaítélt, 2023-as Magyar Bor Nagydíjat. 2024. január 4. 11:45 Terítéken a glóbusz: amikor egy tucat idegen összejön főzni Terítéken a glóbusz: amikor egy tucat idegen összejön főzni Főzőkurzusra az ember elsősorban azért megy, hogy valamilyen különleges fogás elkészítésével ismerkedjen meg. De nem csak ezért érdemes menni: hanem azért, mert egészen más hangulata van annak, amikor egyedül kísérletezel a konyhában, meg annak, amikor egy csapat idegennel együttműködve hozol össze valami igazán finomat. 2023. december 27. 9:57 Karácsonymentés a konyhában: jöhetnek az utolsó pillanatos gasztroajándékok! Karácsonymentés a konyhában: jöhetnek az utolsó pillanatos gasztroajándékok! Finomak, ötletesek, nem mindennapiak, gyorsan elkészíthetőek, és a rájuk szánt időt és energiát tekintve garantáltan érzi a megajándékozott, hogy szeretettel gondolunk rá és fontos nekünk. Mindjárt itt a karácsony, ám ha még nem sikerült volna megtalálni a tökéletes ajándékot, ezekkel az egyszerű, ám nagyszerű gasztroajándékokkal az utolsó pillanatban is garantáltan meglepetést tudunk okozni. 2023. december 22. 21:53 A virsli dobogós helyen szerepel meleg gyorsételek rangsorában A virsli dobogós helyen szerepel meleg gyorsételek rangsorában  A virsli nem hiányozhat a szilveszteri asztalról, de a magyar lakosság 59 százalékkal a harmadik helyre sorolja a gyorsan elkészíthető meleg ételek ranglistáján a 75 százalékkal vezető rántotta és a 69 százalékos népszerűségű melegszendvics után – derült ki a Pick Zrt. reprezentatív felméréséből. 2023. december 31. 16:03

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.