2019. október 22. // Előd névnap

Borvarázslat a fesztiválon

2019. július 9. 2:30
Egy évig viseli majd a Veszprém városa bor megtisztelő címet és minden veszprémi étteremben kapható lesz, de ha valaki szeretné, már akár ma este is megkóstolhatja a Rozé Rizling és Jazz Napokon: hétfőn a fesztiválon mutatták be a város új borát, a Söptei Pincészet Varázslat 2017-es olaszrizlingjét.

A gondolat, hogy Veszprémnek saját bora legyen, már három évvel ezelőtt megfogalmazódott, hiszen ahogy Porga Gyula polgármester is elmondta a hivatalos bemutatón, egy komoly városnak szüksége van egy hozzá illő, a karakterét visszaadó borra.

Hogy melyik legyen ez a nedű, azt idén viszont már új szisztéma szerint döntötték el – árulta el a veszprémi gasztronómiában is jól ismert Martonosi Zsolt, a Balatoni Kör tagja és az újítás ötletgazdája. „Ez az első olyan év, amikor nem a Balatoni Borok Versenyén dől el, ki lesz a győztes, hanem a választást teljes mértékben a helyi vendéglátóegységek vezetőire bíztuk: a döntés a Gusto 13, a Gusto Delicate, az Oliva, a Malomkert Sörház, a Villa Medici és a Betekints Étterem szakembereinek kezében volt.”

Söptei Zsolt, Martonosi ZsoltSöptei Zsolt, Martonosi Zsolt

Egy ilyen döntés persze meglehetősen kellemes, bár azért nem olyan egyszerű egyetlen „győztest” kihirdetni. „Nincs még egy olyan megye, ahol ennyi jó borvidék lenne. Nekünk négy borvidékünk is van, amiből három, a Balatonfüred-Csopaki, a Badacsonyi és a Nagy-Somlói világhírű. Első alkalommal a Dobosi Pincészet adta Veszprém város borát, tavaly a Borbély Pincészet, viszont nem akartunk ismét versenyt indítani a borvidékek között, inkább úgy döntöttünk, legyen egy körforgás, így az biztos volt, hogy idén a Balatonfüred-Csopaki borvidékről kerül majd ki a győztes bor” – magyarázta Martonosi.

Az új rendszerben végül csak az adott borvidék pincészetei szálltak versenybe: a Figula, a Jásdi, a Söptei, a Szent Donát, Tamási Ervin, a Gyukli és a Homola pincészet, akik közül végül a Söptei Pince 2017-es Varázslat fantázianevű olaszrizlingje érdemelte ki a megtisztelő címet.

Söptei Borászat
Az öt generációt felölelő családi vállalkozás története 1850-ben kezdődött Nemespécselyen. A család csopaki kötődése az 1970-es évek elején kezdödött, majd a rendszerváltás után, az 1990-es évek közepén a három hónapos kalandnak induló németországi munkalátogatás során szerzett tapasztalatok hatására immár 25 éve töretlen fejlesztés és fejlődés vett kezdetét a Söptei családban. Söptei Géza családi tradíciói és fiai itthon és Németországban szerzett tapasztalatai Zsoltnak és Róbertnek is életre szóló elköteleződést hoztak. A vállalkozás jelenleg közel 7 hektáros szőlőterületen változatos reduktív technológiával készült borokkal és mindehhez szorosan kötődő, a balatoni gasztronómia egyik kulthelyének számító étteremmel rendelkezik. Zsolt magas beltartalmú, hosszú ízvilágú, gyümölcsös, üde és fiatalos borokat készít, míg az étteremben Róbert kifinomult, sajátos ízeket kínáló, újragondolt fogásokkal kápráztatja el a vendégeket. A borászat már eddig is számos rangos nemzetközi szakmai versenyen szerepelt kiválóan, míg az étterem országos hírnévre tett szert.

Söptei Zsolt borász az elismerés átvételekor elmondta, büszke rá, hogy Veszprém megyében élhet és ezen a borvidéken készíthet borokat. Jó bort szerinte csak szeretettel lehet készíteni, ez tehát a Varázslat egyik összetevője is, amely a reduktív technológiának köszönhetően egy magas beltartalmi értékű, hosszú utóízzel, határozott fajtakarakterrel bíró olaszrizling. Telt illatában meleg karakterű gyümölcsök, fehér virág és mandula dominál. A HegyBor kategória képviselőjeként a termőhely karakterét kihangsúlyozó, igazán tartalmas balatoni bor, amelyet főleg a gasztronómia és a régiós értékesítés számára készít a pincészet.

A Veszprém város bora címet egy évig büszkén viselő olaszrizlinget egyelőre a zsűrizőknél lehet megkóstolni, a későbbiekben pedig remélhetőleg az összes étteremben jelen lesz majd, ahogy a hivatalos városi ünnepségeken, díjátadókon is ezt szolgálják majd fel. Aki pedig már ma este vágyna egy kis Varázslatra, álljon meg rögtön a Rozé Rizling Jazz Napok bejáratánál, az első bódénál, ahol ugyancsak töltenek belőle a poharakba.

Bertalan Melinda
Domján Attila

További cikkek

Ők adják Veszprém borát
Ők adják Veszprém borát
2019-ben a csopaki Söptei Pince adja egy éven át Veszprém város borát. Kik ők, és mit kell tudni a 2017-es Varázslatról? A birtokon Söptei Zsolt, a családi pincészet borásza fogadott minket.
Egyre népszerűbb a “guruló étterem”
Egyre népszerűbb a “guruló étterem”
A két éve útjára indult BazsaLicom nemcsak a Balatont, hanem az egész országot meghódítva egyenesen a streedfood kínálat élére gurult. Megkérdeztük Balázst és Lillát, hogyan lett az olasz álomból igazi dolce vita, és hogy mitől ilyen népszerűek a food truckok.
Egy lóugrással a sajtgyártásba
Egy lóugrással a sajtgyártásba
Bár a környéken sokaknak lehet ismerős és ismert a nemesvámosi Tekeresvölgyi Sajtműhely neve, minket most az érdekelt, mi a birtok története, és milyen további fejlesztéseket terveznek a több mint tíz éve működő manufaktúrában.
Majdnem olyan a pizza, mint Nápolyban
Majdnem olyan a pizza, mint Nápolyban
A néhány hete nyílt Veszprémium pizzériába látogattunk el, ahol a tapasztalt szakács azt mondja, a nápolyi stílusú technikával készülő pizzája megtévesztésig hasonlít az eredetire.
Káposztás vagy szilvás: mindegy, csak gombóc legyen
Káposztás vagy szilvás: mindegy, csak gombóc legyen
Szombaton az édes és sós gombócok összes létező ízkombinációját megkóstolhattuk Bakonynánán a XI. Gombófesztiválon. A Nána települések találkozójaként is említett hétvégén két napon át kulturális, szórakoztató programok és gömbölyded falatok várják az érdeklődőket.
2019. október 22. // Előd névnap